30/5/11

* Η κα ΄Ελση Χριστόφια επισκέφθηκε το Ελληνικό Γυμνάσιο Αγίου Σπυρίδωνα στο Σίδνευ *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

30/05/2011
Συνάντηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Σπυρίδωνα στο Σίδνευ είχε σήμερα η κα Έλση Χριστόφια, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Αυστραλία.



Σε δηλώσεις της η κα Χριστόφια, αναφερόμενη στην επίσκεψη της στο Ελληνικό Γυμνάσιο είπε ότι έτυχε θερμής υποδοχής από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, το οποίο «ιδρύθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ως Ελληνικό Σχολείο με παιδιά από την Ελλάδα. Το ένα τρίτο των παιδιών που φοιτούν εκεί είναι από την Κύπρο. Ωστόσο, τώρα υπάρχουν και παιδιά που προέρχονται από άλλες εθνότητες. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι το σχολείο αυτό είναι πολυπολιτισμικό».

Όπως ανέφερε η κα Χριστόφια, στο σχολείο φοιτούν 630 παιδιά. «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σύγχρονο σχολείο», είπε και πρόσθεσε ότι το κτήριο του σχολείου επεκτείνεται.

«Μιλήσαμε με τους μαθητές και είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς αυτά τα παιδιά που είναι δεύτερης και τρίτης γενεάς να μιλάνε τόσο καλά την ελληνική γλώσσα. Μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε με τους εκπαιδευτικούς και ερωτηθήκαμε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για το τί μέλλει γενέσθαι», ανέφερε η κα Χριστόφια.

Σε ό,τι αφορά τον πολυπολιτισμό, στοιχείο που διακρίνει την Αυστραλία, αλλά και το Γυμνάσιο του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου φοιτούν παιδιά από διάφορες εθνότητες, η κα Χριστόφια είπε ότι «είναι τεράστιας σημασίας να μιμηθούμε και στην Κύπρο το παράδειγμα των Αυστραλών της παροικίας, για να μπορέσουμε όλοι σαν μια γροθιά να στηρίξουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια λύση, αξιοποιώντας και κάποιες συγκυρίες, όπως είναι η διάθεση των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων που ξεσηκώνονται αυτή τη στιγμή ενάντια στα κατοχικά στρατεύματα και τους έποικους, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει μια πλειάδα χωρών που καταλαβαίνει πολύ καλά σήμερα, μετά από την προσπάθεια που έγινε από πλευράς του Προέδρου, το πώς έχει η κατάσταση με το κυπριακό πρόβλημα και έτσι μπορούμε να έχουμε τη στήριξη τους στο να πειστεί η Τουρκία να τηρήσει μια θετική στάση προκειμένου να κινηθούν τα πράγματα παραπέρα».

Ανέφερε ακόμη ότι ομάδα παιδιών από το Γυμνάσιο Αγίου Σπυρίδωνα θα επισκεφθεί την Κύπρο και θα ξεναγηθεί και στους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου. «Είναι πραγματικά συγκινητικό σε αυτό το μακρινό για μας σημείο της γης να βρίσκεις μια γωνιά της πατρίδας σου ενσαρκωμένη στο ό,τι ζεις και βλέπεις στον συγκεκριμένο χώρο», κατέληξε η κα Χριστόφια.