20/5/11

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου*Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

20/05/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κράτος του Κατάρ, για την επένδυση που θα πραγματοποιηθεί σε τεμάχιο στην είσοδο της Λευκωσίας.

Η συμφωνία προνοεί τη δημιουργία κοινοπραξίας με εξαμελές Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν τρία μέλη από κάθε πλευρά και ο Πρόεδρος θα είναι Κύπριος. Όπως είναι γνωστό, τα τρία μέλη έχουν ήδη διοριστεί και είναι οι κ.κ. Χρίστος Μαυρέλλης, Ανδρέας Πίττας και Πάμπος Παπαγεωργίου. Ο κ. Μαυρέλλης, πρώην Υπουργός Οικονομικών, είναι ο Πρόεδρος της εταιρείας.

Η επένδυση περιλαμβάνει ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου, διαμερισμάτων, καταστημάτων και γραφείων τα οποία θα διατεθούν σε Κύπριους και ξένους επενδυτές. Αυτή η μορφή μικτής επένδυσης βασίζεται πάνω σε διεθνή πετυχημένα μοντέλα τα οποία δημιουργούν υπεραξία στην επένδυση.

Η συμφωνία για επένδυση του Κατάρ στην Κύπρο έχει μεγάλη σημασία και πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και τη χώρα γενικότερα.

Η επένδυση του Κατάρ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία που διανοίγει μεγάλες προοπτικές, ενισχύει άμεσα την οικονομία με την εισροή χρημάτων στα ταμεία του κράτους, δίνει νέα ώθηση στην ανάπτυξη, δημιουργεί εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, αναβαθμίζει και εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν της Λευκωσίας και ολόκληρης της ελεύθερης Κύπρου, ανοίγει μεγάλες προοπτικές για νέες επενδύσεις στην Κύπρο από το Κατάρ, αλλά και άλλες χώρες.

Η Κυβέρνηση, εκφράζει τη μεγάλη της ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το κράτος του Κατάρ.

Η Κυβέρνηση, σοβαρά και στοχευμένα, θα συνεχίσει, χωρίς πολλά λόγια και με συγκεκριμένα έργα, να στηρίζει την οικονομία και την ανάπτυξη δημιουργώντας νέες προοπτικές για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Το ποσό του τεμαχίου;

Απάντηση: Όπως είχε και προηγουμένως λεχθεί, η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένη φόρμουλα που προβλέπει και άμεση συνεισφορά του Κατάρ, αλλά και συνεισφορά μέσα από την πώληση των ακινήτων. Το βέβαιο είναι ότι με τον τρόπο που γίνεται η συνεργασία και η επένδυση, η αξία της γης υπερκαλύπτεται μαζί με όλα εκείνα τα θετικά που υπάρχουν για την οικονομία του τόπου σε μια περίοδο, όπου υπάρχουν πολλές δυσκολίες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και σε μια περίοδο που λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τις διάφορες χώρες σχετικά με την προσέκλυση ξένων επενδύσεων. Η επένδυση του Κατάρ, το οποίο είναι αυτή την ώρα ένας από τους πιο μεγάλους επενδυτές παγκοσμίως, αναμένεται να διανοίξει προοπτικές για νέες επενδύσεις και για την οικονομία του τόπου.

Ερώτηση: Η επένδυση αυτή του Κατάρ τον καθιστά τον μεγαλύτερο επενδυτή στην Κύπρο;

Απάντηση: Η συμφωνία αυτή ανοίγει προοπτικές έτσι ώστε το Κατάρ να γίνει ένας πολύ σημαντικός οικονομικός εταίρος της Κύπρου. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις της Κύπρου με το Κατάρ αναπτύσσονται με πολύ ραγδαίους ρυθμούς. Υπενθυμίζω ότι ο Εμίρης του Κατάρ και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ πραγματοποίησαν επισκέψεις στην Κύπρο, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ.

Ερώτηση: Θα μετακινηθεί τμηματικά το στρατόπεδο;

Απάντηση: Η απόφαση εδώ και καιρό είναι να μετακινηθεί το στρατόπεδο και θα μετακινηθεί σίγουρα. Ήδη, οι απαραίτητες προετοιμασίες έχουν γίνει από το Υπουργείο Άμυνας. Η απόφαση είναι το συντομότερο να αρχίσουμε τα έργα. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει το Συμβούλιο της κοινοπραξίας που θα έχει και την ευθύνη της υλοποίησης της συμφωνίας.

Ερώτηση: Η εκτίμηση της γης είναι στα €50 εκ.;

Απάντηση: Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τον απλούστατο λόγο ότι για το πλαίσιο της συμφωνίας έχει γίνει ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει γίνει και δημόσια συζήτηση και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα θέλαμε να επανέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση. Ο στόχος ήταν να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες σε σχέση με τεχνικά και άλλα ζητήματα που αφορούσαν τη συμφωνία με το Κατάρ. Η Κυβέρνηση πολλές φορές είχε δηλώσει ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της συμφωνίας και της άμεσης υλοποίησης της συμφωνίας που θα είναι προς όφελος της οικονομίας του τόπου, της Κύπρου και του λαού μας και αυτό έχει κάνει.

Ερώτηση: Η κριτική που είχε δεχθεί η Κυβέρνηση από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θεωρείται ότι ήταν ένας από τους λόγους που καθυστέρησε να αρχίσει το έργο ή ήταν θέμα διαδικασίας;

Απάντηση: Δεν θέλω να επανέλθω στη συζήτηση του παρελθόντος. Είχαμε πει ως Κυβέρνηση ότι, επειδή ακριβώς είναι πολύ σημαντικό αυτό το έργο για την κυπριακή οικονομία με όλες τις πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις για την οικονομία και ευρύτερα, είχαμε καλέσει και τότε να μη γίνεται πολύς θόρυβος και ότι η Κυβέρνηση θα εργαστεί στοχοπροσηλωμένα, όπως κάνει σε κάθε θέμα που έχει να κάνει με την Κύπρο, όπως π.χ. το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της ενέργειας, στα οποία επίσης ακολουθούμε μια πολύ συγκεκριμένη σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική με στόχο πάντα να εξυπηρετούνται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας. Για μας το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από πολλή προσπάθεια και συγκεκριμένες, στοχευμένες ενέργειες έχουμε οδηγηθεί στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Από κει και πέρα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν έτσι ώστε να μπορέσουμε προχωρήσουμε στο άμεσο μέλλον, στο επόμενο διάστημα, στην υλοποίηση αυτής της πολύ επωφελούς συμφωνίας.
Ερώτηση: Κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι η εξαγγελία της συμφωνίας με το Κατάρ έχει προεκλογικό χαρακτήρα.

Απάντηση: Να το εκλάβω ότι επειδή είναι πολύ θετική η συμφωνία για την Κύπρο ενδεχομένως κάποιος να τη θεωρήσει προεκλογική. Όμως θα ήθελα να πω ότι εργαστήκαμε πολύ συγκεκριμένα. Στο τελικό στάδιο εισήλθαμε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε το Κατάρ. Εκεί είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και είχαν διευκρινιστεί όλα τα ζητήματα. Θα έπρεπε η Κυβέρνηση να ενημερώσει το κυπριακό μέρος του Συμβουλίου για την επένδυση του Κατάρ, να κάνουν και εκείνοι τους δικούς τους λογαριασμούς και τις δικές τους αξιολογήσεις. Πρέπει να πω ότι η πρόταση που είδε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και ενέκρινε είναι από μέρους του Συμβουλίου της κοινοπραξίας. Σήμερα είχαμε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου διότι έπρεπε να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και με το πέρας της συνεδρίας του εξαγγέλλεται και η συμφωνία.

Ερώτηση: Για τα €50 εκ.;

Απάντηση: Μέσα από τη φόρμουλα στην οποία έχουμε προχωρήσει στη συμφωνία, η αξία της γης, έτσι όπως αξιολογείται, θα υπερκαλυφθεί.

Ερώτηση: Τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του καλοκαιριού;

Απάντηση: Επιτρέψτε μου να μην καθορίσω το πότε διότι υπάρχει κοινοπραξία, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, για τις οποίες βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή, έχει ετοιμαστεί το Υπουργείο Άμυνας για να μετακινήσει το στρατόπεδο, έχουν γίνει και κάποιες άλλες ενέργειες με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του κράτους, άρα, άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, θα προχωρήσουμε και στην υλοποίηση της συμφωνίας.