17/5/11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

17/05/2011
Έχουν μόλις δημοσιευθεί τα προκαταρκτικά στοιχεία των δημόσιων οικονομικών του Απριλίου 2011 τα οποία δείχνουν βελτίωση σε σχέση με τον Απρίλιο 2010. Αυτό συνάδει με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για την πορεία των δημόσιων οικονομικών τα οποία προβλέπεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να σημειώσουν σταδιακή βελτίωση καθ’ όλο το υπόλοιπο του 2011. Τέσσερις παράγοντες τεκμηριώνουν αυτή τη βελτίωση:



· Η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης για συγκράτηση των κρατικών δαπανών.

· Η αναμενόμενη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, κυρίως λόγω των πολύ καλών επιδόσεων του τουρισμού, η οποία θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα του δεύτερου εξαμήνου του 2011.

· Το γεγονός ότι τα πρόσθετα έσοδα από ορισμένα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Κυβέρνησης, όπως το μικρό τέλος επί των καταθέσεων των τραπεζών, δεν έχουν εισρεύσει ακόμη στα κρατικά ταμεία.

· Η υλοποίηση του οικονομικού πακέτου που η Κυβέρνηση εξήγγειλε και υλοποιεί από τον Δεκέμβριο 2010.

Το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο. Η Κυβέρνηση δεν εφησυχάζει αλλά αντίθετα θα συνεχίσει με υπευθυνότητα την προσπάθεια για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και επίλυση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας.