10/5/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Πρωθυπουργούς της Πολωνίας και της Δανίας, στη Βαρσοβία

09/05/2011





Οι προετοιμασίες της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ εντείνονται καθημερινώς, αφού αυτή είναι μια πρόκληση που λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση του «Τρίο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Πολωνία, Δανία, Κύπρος, στη Βαρσοβία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας κ. Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρωθυπουργό της Δανίας κ. Λαρς Ρασμούσεν, μετά τη συνάντηση τους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είμαστε ευγνώμονες στον Πρωθυπουργό Τουσκ για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση του επόμενου ‘Τρίο’ της εκ περιτροπής Προεδρίας της ΕΕ και για τη γενναιόδωρη φιλοξενία του σήμερα σε αυτή την ιδιαίτερη διπλή επέτειο. Στις 9 Μαΐου 1945 η Ευρώπη απελευθερώθηκε και επήλθε η ειρήνη μετά από έναν βάρβαρο και καταστροφικό B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέντε χρόνια μετά, ο Ρομπέρ Σιουμάν κάλεσε για μια νέα ενωμένη Ευρώπη, ελεύθερη από τη μάστιγα του πολέμου. Αυτή η σταδιακή διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έκανε κατορθωτό για την Πολωνία, τη Δανία και την Κύπρο να διαμορφώσουν από κοινού το επόμενο ‘Τρίο’ της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, μια πρόκληση που είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε.

Αυτή η συνάντηση παρείχε μια σπουδαία ευκαιρία για να εδραιώσουμε τα επόμενα βήματα της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των χωρών μας έτσι ώστε να έχουμε πετυχημένες Προεδρίες.

Η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Οι προετοιμασίες μας εντείνονται καθημερινώς, αφού αυτή είναι μια πρόκληση που, ως σχετικά νέο κράτος μέλος και ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη, λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά.

Είμαστε ικανοποιημένοι από το προσχέδιο του 18μηνου Προγράμματος και υιοθετούμε τις βασικές αρχές του. Πέραν από αυτό, όμως, η Κύπρος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση μιας Ευρώπης που θα φροντίζει τους πολίτες της, μιας Ευρώπης που θα αντιμετωπίζει και θα διαχειρίζεται τις κοινωνικές προκλήσεις που είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μιας Ευρώπης που θα αντιμετωπίζει τη φτώχεια, την ανεργία και όπου ο πολίτης δεν θα επωμίζεται το βάρος της κρίσης, για την οποία δεν υπήρξε υπεύθυνος.

Το επόμενο Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο, συνεπώς, πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του κόσμου. Πρέπει να χρηματοδοτηθεί κατά τρόπο ορθολογιστικό και δίκαιο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες όλων των 27 χωρών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική είναι προκλήσεις που επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί και αποτελεσματικά. Ο απώτερος μας στόχος θα πρέπει να είναι το να διασφαλίσουμε να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των λαών της περιοχής όπως επίσης και κοινωνική δικαιοσύνη.

Επιταχύνοντας, συνεπώς, τα προγράμματα/έργα της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και της Ένωσης για τη Μεσόγειο είναι τεράστιας σημασίας στο να διασφαλίσουμε μια καλύτερη συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες, πιο ανοικτή επικοινωνία, συντονισμό και ειρηνική μετάβαση προς τη δημοκρατία.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κύρια σημεία των πεδίων πολιτικής στα οποία επικεντρωνόμαστε. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε παραπάνω από έτοιμοι μέσω της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ της Πολωνίας, της Δανίας και της Κύπρου. Με μόνο λίγο χρόνο προτού η Βαρσοβία αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύω ότι το ‘Τρίο’ θα είναι πλήρως προετοιμασμένο να καθοδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους επόμενους 18 μήνες, σε στενή συνεργασία με την Προεδρία, την Κομισιόν και το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τρόπο που θα μας κάνει περήφανους, αλλά πιο σημαντικά, που θα ωφελήσει κάθε Ευρωπαίο πολίτη”.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι χώρες μας είναι καλά προετοιμασμένες για να αναλάβουν την Προεδρία της ΕΕ τόσο ουσιαστικά όσο και διαδικαστικά». Πρόσθεσε ότι η Δανία και η Κύπρος θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν επί Πολωνικής Προεδρίας για το Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο, σημειώνοντας ότι η κάθε χώρα θα βοηθήσει η μια την άλλη έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια καλή συνεργασία με τους θεσμούς της ΕΕ.

Είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση του «Τρίο» συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ και ανέφερε ότι οι τρεις χώρες συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η Ανατολική Εταιρική Σχέση και κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Πρωθυπουργό Ρασμούσεν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση.

Τέλος, εξέφρασε την «αλληλεγγύη των χωρών που απαρτίζουν το ‘Τρίο’ και την ετοιμότητα τους να βοηθήσουν η μια την άλλη».

Από την πλευρά του ο κ. Ρασμούσεν είπε ότι το «Τρίο» μαζί μπορεί να παράγει σημαντικά και καρποφόρα αποτελέσματα. Είπε ακόμη ότι η Προεδρία της χώρας του θα παραδώσει στην Κύπρο με ασφάλεια την Προεδρία της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις τρεις χώρες υπάρχει κοινό έδαφος σε όλους τους τομείς και επαναβεβαίωσε «την εξαίρετη συνεργασία μεταξύ τους».