12/4/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην ημερίδα με θέμα “Σύγχρονες πρακτικές προώθησης οίνων”, στη Λεμεσό
12/04/2011







Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να θέσω υπό την αιγίδα μου την ημερίδα με θέμα “Σύγχρονες πρακτικές προώθησης οίνων”. Ο 6ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, ο οποίος φιλοδοξεί να προσφέρει ένα βήμα ευρωπαϊκής και διεθνούς καταξίωσης στους Κύπριους παραγωγούς, αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημαντικότατο θεσμό για την προβολή του οινικού πλούτου του τόπου μας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ τόσο το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς, τον Δήμο Λεμεσού, το ΕΒΕΛ, τον Σύνδεσμο Οινοποιείων Κύπρου, τον Σύνδεσμο Οινοχόων Κύπρου, τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου και τον Κλάδο Αμπελουργίας - Οινολογίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, για τη συμβολή τους στη διοργάνωση του διαγωνισμού, καθώς και για την ανάπτυξη παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία οινικής παιδείας και κουλτούρας στον τόπο μας.

Η μακρόχρονη εμπειρία και γνώση αποτελούν ορόσημο εξέλιξης της κυπριακής οινοβιομηχανίας, που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και τη συνεχή τεχνολογική αναβάθμιση, μας προσφέρουν πραγματικά ανώτερη ποιότητα οίνου. Τα οινοποιεία μας παράγουν μεγάλη γκάμα εκλεκτών επιτραπέζιων οίνων και οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ανώτερης ποιότητας, προσδίδοντας αναγνωρισιμότητα σε αυτά τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και διεθνώς. Δημιούργησαν προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας με κρασιά άλλων χωρών, κάτι που έχει επιτευχθεί χάρη στη συνεχή προσπάθεια των οινοποιών, τη μακρόχρονη παράδοση και τη βελτίωση της ποιότητας των οινικών μας προϊόντων. Θεωρώ, μάλιστα, ότι οι προϋποθέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν γερές βάσεις διεισδυτικότητας των κυπριακών προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον η ποιότητα, η καινοτομία και η δημιουργικότητα, σε συνδυασμό με την παράδοση, τις ποικιλίες, το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία, αποτελούν τα κύρια συστατικά επιτυχίας και προόδου για κάθε Κύπριο οινοποιό. Προς τούτο, η Κύπρος έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, η οποία επιβεβαιώνεται από τα πολλά διεθνή βραβεία που έχουν εξασφαλίσει τα κυπριακά κρασιά και η κουμανδαρία σε εξωτερικές αγορές, στοιχείο πολύ ελπιδοφόρο για μια επιτυχή εξαγωγική προσπάθεια.

Δεν πρέπει, όμως, να επικρατήσει εφησυχασμός. Καθώς οι αποστάσεις έχουν σμικρυνθεί λόγω του ηλεκτρονικού εμπορίου, η προβολή και προώθηση ενός προϊόντος έχει μεγάλη βαρύτητα στην επιτυχή εμπορία του.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το οποίο βρίσκεται πάντα δίπλα στους αμπελουργούς και οινοπαραγωγούς μας, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προβολή και προώθηση των κυπριακών κρασιών στις ξένες αγορές και αυτό καταδεικνύεται από το ευρύ φάσμα προωθητικών δράσεων και ενεργειών που υλοποιούνται από το Υπουργείο τόσο σε συνεργασία με τα εμπορικά του κέντρα στο εξωτερικό όσο και μέσω των σχεδίων που εφαρμόζονται για την προβολή των προϊόντων. Στο πλαίσιο των σχεδίων αυτών καταβάλλονται ενισχύσεις για την υλοποίηση, από αντιπροσωπευτικές ομάδες του τομέα, προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης οίνων στην εσωτερική και διεθνή αγορά.

Τελειώνοντας, θέλω να συγχαρώ για ακόμη μια φορά τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας και να ευχηθώ όπως οι εισηγήσεις των καταξιωμένων ομιλητών αξιοποιηθούν ανάλογα για την περαιτέρω προώθηση των οινικών προϊόντων και την ανάπτυξη νέων αγορών.