16/4/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στον 6ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου, στη Λεμεσό
16/04/2011

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να παραστώ και να χαιρετίσω τη σημαντικότερη εκδήλωση προβολής και προώθησης του κυπριακού οίνου όπου αναδεικνύεται η εφευρετικότητα και η δημιουργικότητα των οινοποιών μας. Αξίες που αποτελούν κύρια συστατικά προόδου, σε μια σύγχρονη κοινωνία έντονου ανταγωνισμού, χαρακτηριζόμενη από υψηλές απαιτήσεις.

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να συγχαρώ το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων που εργάστηκε επιμελώς και να επισημάνω με την ευκαιρία αυτή, την αναβάθμιση του φετινού διαγωνισμού.

Οι οινοποιοί μας σήμερα αξιοποιούν την παράδοση και συνεχίζουν να επενδύουν στην ποιότητα και στην καινοτομία αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη αξία του αμπελοοινικού τομέα της χώρας μας.

Είναι βέβαιο ότι η νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου και οι νέες δυνατότητες και εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή σας μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού τομέα 2009-2013, θα αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να καταστεί ο αμπελοοινικός τομέας πιο ανταγωνιστικός, πιο ελκυστικός και, σίγουρα, πιο δυναμικός.

Είναι γνωστή η ξεχωριστή σημασία και αξία του οίνου για τη χώρα μας καθώς ενσωματώνει και συνδυάζει τα χαρακτηριστικά στοιχεία που έχει η Κύπρος, τον πολιτισμό, τη φύση, τη διατροφική μας παράδοση.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πολύτιμο εθνικό προϊόν, που οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε. Και αυτό δεν είναι φιλολογία. Είναι πράξη, εμπειρία, συνέχεια στην παράδοση και την ιστορία του τόπου μας.

Έτσι, ο οίνος προβάλλεται μέσα από τον θεσμό του διαγωνισμού όχι απλά ως τελικό προϊόν, αλλά και ως αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής κουλτούρας και του πολιτισμού μας.

Ο θεσμός του Διαγωνισμού Οίνου αναδεικνύει τον οινικό πλούτο της χώρας μας, προβάλει και επιβραβεύει τα επιτεύγματα των οινοποιών μας, προάγοντας ταυτόχρονα και την ευγενή άμιλλα.

O διαγωνισμός αξιοποιεί και επιβραβεύει την ποιότητα και τη δημιουργικότητα. Η διοργάνωσή του αποτελεί μια σοβαρή προσπάθεια με συνέχεια, συνέπεια και με ευθύνη, προκειμένου το κυπριακό κρασί να προσφέρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στους ανθρώπους που ευσυνείδητα ασχολούνται, και στη χώρα μας γενικότερα.

Ως Κυβέρνηση, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την οινική πολιτική. Λειτουργούμε με προγραμματισμό και στρατηγική, με στόχο να αναβαθμίζουμε την ποιότητα και να ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα του αμπελοοινικού τομέα, προς όφελος της οικονομίας, των παραγωγών και των καταναλωτών.

Το Υπουργείο, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες όλων όσων εμπλέκονται στην αμπελοοινική αλυσίδα.

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σημερινή εκδήλωση εκφράζει με τον πιο επίσημο τρόπο την κυβερνητική πολιτική στήριξης προς τους Κύπριους οινοπαραγωγούς για την ανάπτυξη και την πρόοδο του αμπελοοινικού τομέα. Είναι ένα κοινό όραμα που μοιραζόμαστε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητες, τις ικανότητες, την εργατικότητα και την προοδευτικότητα των Κυπρίων παραγωγών, των αμπελουργών και των οινοποιών.

Συγχαίρω θερμά όσους βραβεύονται απόψε και όσους συμμετέχουν, γιατί όλοι μαζί εκφράζουν την πίστη τους στο παρόν και το μέλλον της κυπριακής οινοποιίας, στο μέλλον του τόπου μας.

Συγχαίρω ξανά τους διοργανωτές για την αρτιότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα της φετινής διοργάνωσης.