16/4/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή βράβευσης των διακριθέντων στον 6ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου, στη Λεμεσό
16/04/2011

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.



Ιδιαίτερη είναι η χαρά μου που έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι ξανά ανάμεσά σας, ανάμεσα σε ανθρώπους που υπηρετούν με μόχθο και θυσίες ένα επάγγελμα με παράδοση χιλιάδων χρόνων. Ευχαριστώ θερμά το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων για την πρόσκλησή του να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στον 6ο Διαγωνισμό Οίνου, μια διοργάνωση που έχει πλέον καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός. Μου δίνεται, έτσι, η δυνατότητα να ενημερωθώ προσωπικά για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται, με επιμέλεια και ζήλο, τόσο από τους διοργανωτές της εκδήλωσης όσο και από τους ίδιους τους οινοποιούς που πρωταγωνιστούν στη σημερινή γιορτή.

Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων, το έργο και τις δραστηριότητες του οποίου παρακολουθώ με ενδιαφέρον, έχει, πέραν της διοργάνωσης του Διαγωνισμού, επιδοθεί τελευταία σε μια συστηματική και στοχευμένη εκστρατεία αξιοποίησης δράσεων στους άξονες της οινο-γαστρονομίας, της εμπορίας οίνων και της υγείας των καταναλωτών.

Ο Διαγωνισμός Οίνου αποτελεί τη σημαντικότερη δραστηριότητα ενός προγραμματισμού που σκοπό έχει να προάγει την ευγενή άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό, αλλά και να προσθέσει ένα σημαντικό λιθαράκι στην καλλιέργεια οινικής παιδείας και κουλτούρας στον τόπο μας.

Ο αμπελοοινικός τομέας διανύει μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία καλείται να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και δύσκολα, όχι όμως ανυπέρβλητα. Η Κυβέρνηση αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό κάθε δυνατότητα και πρόσφορο μέσο, προκειμένου τα προβλήματα να επιλυθούν οριστικά και να διασφαλισθεί η συνέχιση και η ανάπτυξη του τομέα πάνω σε μια ορθολογιστική βάση. Με τη χάραξη κατάλληλων και στοχευμένων μακροχρόνιων στρατηγικών, γίνεται μια σοβαρή και επιμελής προσπάθεια για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη μιας υγιούς και αειφόρου αμπελουργίας και οινοποιίας.

Οι αμπελουργοί, οι απλοί αγρότες και ο επιχειρηματικός κόσμος, είναι συνεργάτες μας και έτσι πρέπει να αισθάνονται. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει και επιλέγει τις πολιτικές που εφαρμόζει μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και σε στενή συνεργασία με τον Κύπριο αμπελουργό και οινοποιό.

Σε μια εποχή όπου οι δομές του διεθνούς εμπορίου έχουν αλλάξει ριζικά, χρειάζεται να οικοδομήσουμε μεταξύ μας, Κυβέρνηση και επιχειρηματικός κόσμος, ένα ισχυρό δεσμό αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Χρειάζεται, πάνω απ’ όλα, εσείς οι οινοποιοί να αξιοποιήσετε τη δυναμική, τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα.

Κλείνοντας, πιστεύω ότι η σημερινή εκδήλωση βράβευσης εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα, ότι έφθασε η ώρα που η ντόπια οινοπαραγωγή μπορεί να διεκδικήσει επάξια μια ζηλευτή θέση στον οινικό χάρτη.

Συγχαίρω θερμά τους συντελεστές της εκδήλωσης για την άρτια διοργάνωση. Συγχαρητήρια απευθύνω ιδιαίτερα στους οινοποιούς που ανταποκρίθηκαν αγκαλιάζοντας με ενθουσιασμό τον θεσμό του Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου και που, μέσα από τα δημιουργήματά τους, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον του κυπριακού οινικού πλούτου.