26/4/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια του Κοινοτικού Πάρκου Αρεδιού

26/04/2011





Κάθε φορά που επισκέπτομαι την περιοχή σας διαπιστώνω πως εδώ γίνονται σημαντικότατα βήματα ανάπτυξης και προόδου. Το γεγονός αυτό μου δίνει ιδιαίτερη χαρά, γι’ αυτό και σας ευχαριστώ που με προσκαλέσατε. Βέβαια, σήμερα είμαστε εδώ για ένα ειδικό λόγο, για να εγκαινιάσουμε το κοινοτικό πάρκο που διαμορφώθηκε μέσα στο Συνοικισμό Αυτοστέγασης Αρεδιού. Ένα έργο που συμβάλλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και της ποιότητας ζωής όλων εσάς που ζείτε στο Αρεδιού.

Το Κοινοτικό αυτό πάρκο θα αποτελεί από εδώ και πέρα ένα στολίδι, το σημείο αναφοράς της κοινότητας που θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μεταξύ των κατοίκων. Στο πάρκο χωροθετήθηκε και μικρός παιχνιδότοπος, ο οποίος θα προσφέρει ώρες ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς σε όλους τους κατοίκους και ιδιαίτερα στους μικρούς μας φίλους. Όλες οι δαπάνες που έγιναν για την κατασκευή του πάρκου, οι οποίες ξεπέρασαν τις €220.000, παραχωρήθηκαν προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Η κατασκευή του πάρκου στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης αποτελεί έμπρακτη υλοποίηση της Κυβερνητικής Πολιτικής για αναβάθμιση του επιπέδου προσωρινής διαβίωσης των προσφύγων μας. Ήδη, στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής μας της πολιτικής, την τριετία 2008-2010 διαθέσαμε €112 εκ. περίπου για τον εξωραϊσμό, τη συντήρηση, ή και αναδόμηση των Οικισμών Στέγασης Εκτοπισθέντων. Αναγνωρίζουμε πως οι πρόσφυγες μας, οι οποίοι έχουν δεχθεί και τα μεγαλύτερα βάρη από την τουρκική εισβολή και κατοχή, θα πρέπει να τύχουν και ανάλογης στήριξης για να αμβλύνουμε κατά το δυνατόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι γι’ αυτό που η Κυβέρνηση Χριστόφια, διαθέτοντας ένα ποσό της τάξης των €150 εκ. περίπου το χρόνο, προχωρεί με την ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων σε χώρους που βρίσκονται μέσα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων, εντατικοποίησε τις προσπάθειες και παραχώρησε 10.500 τίτλους ιδιοκτησίας στους δικαιούχους πρόσφυγες, επιτάχυνε τις διαδικασίες διαχωρισμού και διάθεσης οικοπέδων είτε για σκοπούς αυτοστέγασης είτε ως αντιστάθμισμα παραχωρώντας περισσότερα από 1.800 οικόπεδα μέχρι τώρα, έβαλε μπροστά και παραχωρεί τα πιστοποιητικά μίσθωσης, με στόχο στα επόμενα δύο χρόνια να ικανοποιήσουμε όλους τους δικαιούχους. Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχίζει να εργάζεται με το ίδιο πάθος και το ίδιο ακούραστα για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας για να μπορέσουν επιτέλους οι πρόσφυγες μας να επιστρέψουν στον τόπο της καταγωγής τους.

Όμως, το έργο αυτής της Κυβέρνησης δεν είναι μονοδιάστατο. Παράλληλα, εργαζόμαστε και διαμορφώνουμε τις καλύτερες προοπτικές προόδου και ευημερίας στον τόπο μας και τον λαό μας. Και τα εγκαίνια νέων έργων αποδεικνύουν πως είμαστε σε καλό δρόμο σε αυτόν τον τόπο. Στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Όπως είναι γνωστό, οι δυσμενείς επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση στην κυπριακή οικονομία δεν άλλαξαν τον καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα που ως Κυβέρνηση θέλαμε να προσδώσουμε στην οικονομία μας. Γι’ αυτό και έγκαιρα επισημάναμε πως όχι μόνο δεν αναστέλλουμε έργα και δεν περιορίζουμε τα σχετικά με την ανάπτυξη κονδύλια, αλλά αντίθετα, τα ενισχύουμε για να δώσουμε ακόμη περισσότερη ώθηση στην ανάπτυξη. Αυτός είναι και ο λόγος που σε όλη την Κύπρο, από τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες μας μέχρι τους μεγαλύτερους Δήμους μας, παντού κατασκευάζονται έργα – μικρά και μεγάλα.

Εσείς εδώ στο Αρεδιού είσαστε αδιάψευστοι μάρτυρες της ορθότητας αυτού που ισχυρίζομαι. Για μια σειρά έργων υποδομής στην κοινότητά σας, όπως δρόμους, εξωραϊστικά σχέδια, κοινοτικά κτήρια κ.ά., τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δαπανήσει γύρω στις €671.000, με το ποσοστό συνεισφοράς της Κυβέρνησης να φτάνει το 80%. Μόνο για την ανέγερση του Κοινοτικού Κτηρίου, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δαπανήθηκε ποσό €380.000 περίπου.

Μέσα από τα διάφορα αναπτυξιακά έργα που προωθούμε στις αστικές περιοχές και στην περιφέρεια, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία, προβολή και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος τόσο κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό όσο και κατά την υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Βέβαια, η επιδίωξή μας αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής που εφαρμόζουμε και συνδέεται με τη νέα εποχή που θέλουμε να φέρουμε σε αυτά τα ζητήματα. Μια εποχή ευρύτατων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με την εισαγωγή μιας εκ θεμελίων νέας πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής. Στο πλαίσιο της νέας αυτής πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής της Κυβέρνησης με τόλμη και αποφασιστικότητα αναδιοργανώνουμε και εκσυγχρονίζουμε το όλο σύστημα προγραμματισμού, στρατηγικού επανασχεδιασμού και ελέγχου της ανάπτυξης, έτσι που να διαμορφώσουμε επιτέλους και στην Κύπρο τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες που θα μας επιτρέψουν μια ισόρροπη, ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη μεταξύ αστικών περιοχών και περιφέρειας.

Αυτή μας η φιλοσοφία και νέα αντίληψη των πραγμάτων έχει περάσει τόσο στις τροποποιήσεις που προωθούμε στα νέα Περιφερειακά Χωροταξικά και Τοπικά Σχέδια που θα καλύπτουν το σύνολο της Κύπρου όσο και στην αποφασιστική προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα αντικρίζει την Κύπρο ως ένα ενιαίο σύνολο, και αναφέρομαι στο «Σχέδιο Νήσος Κύπρος». Όπως, επίσης, έχει περάσει και στην απόφασή μας για την εκπόνηση ρυθμιστικών σχεδίων για τη διεύρυνση, τη βελτίωση και την κατασκευή κύριων οδικών αρτηριών μέσα στα αστικά κέντρα και σε 150 μέχρι σήμερα κοινότητες της υπαίθρου μας, με στόχο βέβαια να προχωρήσουμε και να καλύψουμε με την εκπόνηση ανάλογων ρυθμιστικών σχεδίων, καθώς και στις υπόλοιπες κοινότητές μας.

Ολοκληρώνοντας, σας συγχαίρω για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε και το συνολικό έργο που επιτελείτε στο Αρεδιού. Η πόρτα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πάντα ανοικτή και είμαστε πάντα το ίδιο πρόθυμοι να συνεχίσουμε την εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία μας προς όφελος της ίδιας της κοινότητάς σας και των συγχωριανών σας. Θέλω να είστε σίγουροι πως η Κυβέρνηση Χριστόφια και το Υπουργείο Εσωτερικών θα έχουμε πάντα ψηλά στις προτεραιότητές μας την ευημερία και την πρόοδο σας.