26/4/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

26/04/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2012.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την παρουσία, ασφαλώς, των Υπουργών, του Συντονιστή της Γραμματείας για την Κυπριακή Προεδρία και του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες αποτελεί συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 23 Φεβρουαρίου. Τόσο η σύσκεψη του Φεβρουαρίου όσο και η σημερινή είχαν ως στόχο να ανασκοπήσουν και να προβούν σε έλεγχο της πορείας υλοποίησης του σχεδιασμού που έχει γίνει εδώ και καιρό, για την προετοιμασία της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η εκτίμηση και της σημερινής συνεδρίας είναι ότι μέχρι τώρα έγινε πάρα πολλή και σημαντική εργασία για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο προετοιμασιών και αυτό χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες και τη συμβολή όλων των Υπουργείων και των εμπλεκόμενων κρατικών Υπηρεσιών, της Συντονιστικής Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας και της Μόνιμης μας Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Σκοπός όλων είναι η πραγματοποίηση μιας πετυχημένης Προεδρίας έχοντας ασφαλώς και συναίσθηση του μεγέθους της Κύπρου και θέτοντας ρεαλιστικούς και πραγματοποιήσιμους στόχους. Κάθε Προεδρία ασχολείται και χειρίζεται θέματα που αφορούν και απασχολούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της Ένωσης και με αυτά θα ασχοληθεί και η Κυπριακή Προεδρία. Κάθε Προεδρία, όμως, έχει και τις δικές της προτεραιότητες. Και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τις δικές της προτεραιότητες και φιλοδοξεί όπως θέσει τη σφραγίδα της στα ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη στην ΕΕ και να αναδείξει την κοινωνική διάσταση της ΕΕ και όλα αυτά θα τα εξετάσουμε στο εξάμηνο πρόγραμμα της Προεδρίας μας.

Σήμερα πάρθηκαν και ορισμένες πρόσθετες αποφάσεις στην πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού, που πλέον εισέρχεται σε ένα πολύ αποφασιστικό και κρίσιμο στάδιο της συγκεκριμένης υλοποίησης διαφόρων αποφάσεων. Σήμερα αποφασίστηκε η σύσταση Πολιτικής Επιτροπής που θα έχει το γενικό πρόσταγμα, θα είναι υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών, ο Επικεφαλής της Συντονιστικής Γραμματείας και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Πολύ σύντομα θα υποβληθεί ο οριστικός προϋπολογισμός που θα αφορά σε όλα τα συστατικά μέρη της Κυπριακής Προεδρίας, και τη στελέχωση και τις διάφορες δράσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκειά της.

Το «τρίο» της Προεδρίας θα είναι μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Πολωνία και η Δανία. Το «τρίο» ξεκινά από τον Ιούνιο φέτος και για αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στις 9 Μαΐου στην Πολωνία, όπου εκεί μαζί με την Πολωνία και τη Δανία θα αποφασιστεί το γενικό πρόγραμμα του «τρίο» στο οποίου συμμετέχουν».

Στη συνέχεια σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι ρυθμοί με τους οποίους κινούνται τα Υπουργεία σε ό,τι αφορά στην Προεδρία της ΕΕ είναι ικανοποιητικοί, ο Συντονιστής της Γραμματείας κ. Ανδρέας Μολέσκης είπε ότι «η παρέμβαση του Προέδρου τόσο στη συνάντηση της 23ης Φεβρουαρίου όσο και στη σημερινή, αλλά και οι αποφάσεις που λήφθηκαν, έχουν καλύψει αυτή την ανησυχία. Είμαστε στα σωστά χρονικά πλαίσια του προγραμματισμού. Στοχεύουμε μέχρι το καλοκαίρι όλοι όσοι πρέπει να είναι στις θέσεις τους να είναι στις θέσεις τους και αναφέρομαι σε θέματα στελέχωσης και προϋπολογισμού».