8/4/11

Ο Υπουργός Υγείας έδωσε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας

08/04/2011
Την ανάγκη για τερματισμό της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τυπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η οποία γιορτάζεται στις 7 Απριλίου. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2011, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, είναι η αντιμικροβιακή αντοχή.



Τα αντιβιοτικά, σημείωσε, είναι πολύτιμα φάρμακα που σώζουν ζωές και πρέπει να τα διαφυλάξουμε για να τα χρησιμοποιούμε όταν πραγματικά τα χρειαζόμαστε. Η μη ορθή χρήση τους, πρόσθεσε, οδηγεί στην αντιμικροβιακή ανθεκτικότητα, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα αν κάποιος λάβει υπόψη ότι περιορίστηκε πλέον η παραγωγή νέων αντιβιοτικών από τις φαρμακοβιομηχανίες.

«Χωρίς νέα αποτελεσματικά αντιβιοτικά και την συνεχώς αυξανόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων σε αυτά, η ανθρωπότητα απειλείται από τον κίνδυνο μιας προ των αντιβιοτικών εποχής, όπου μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος θα μπορεί να σκοτώσει ένα παιδί και καταστάσεις όπως μηνιγγίτιδες και φυματίωση θα παραμένουν αθεράπευτες με αποτέλεσμα τον θάνατο» επεσήμανε ο Δρ. Πατσαλίδης.

Τα ανθεκτικά μικρόβια, ανέφερε, αυξάνουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα καθώς και τη μέση διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πρόσθεσε, ότι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια, κυρίως αποκτώμενες κατά τη διάρκεια νοσοκομειακής νοσηλείας κοστίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανά έτος 25,000 ζωές και €1,5 δισ. κόστη νοσηλείας.

Η ευαισθητοποίηση όλων μας, κοινού και επαγγελματιών υγείας για περιορισμό της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών αποτελεί, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, επιτακτική ανάγκη. Απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να συμβάλουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το εν λόγω ζήτημα.

Το Υπουργείο Υγείας, τόνισε ο κ. Υπουργός, θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει την επιτήρηση της αντιμικροβιακής αντοχής και της χρήσης αντιβιοτικών σε εθνικό επίπεδο καθώς και τη συνεργασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας ειδική ομάδα που θα εφαρμόσει πρόσθετες δράσεις για αντιμετώπιση της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Καταλήγοντας, ο Δρ. Πατσαλίδης σημείωσε πως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καλεί τον καθένα μας να αναλάβει τις ευθύνες του και να δράσει για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά.