1/4/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

01/04/2011
Η τουρκική πλευρά πλείστες τόσες φορές παρουσιάζεται πραγματικά ενωμένη και με μια φωνή σε ό,τι αφορά στους απαράδεκτους χειρισμούς της στο Κυπριακό, ενώ εμείς αλληλοεξοντωνόμαστε, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας στέλλοντας μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για το μήνυμα της ημέρας της επετείου της 1ης Απριλίου είπε ότι «το μήνυμα της σημερινής μέρας, της σημερινής επετείου είναι μήνυμα προβληματισμού και άντλησης διδαγμάτων. Ακόμα μετά τα όσα έχουμε υποστεί, μετά τις τόσες θυσίες αγωνιστών της ελευθερίας, δυστυχώς, ξανά η ενότητα βρίσκεται στα αζήτητα. Και αυτό το θεωρώ τραγικό για την πατρίδα μας.

Αν δεν επέλθει ενότητα, ανεξαρτήτως πολιτικών, ιδεολογικών και κομματικών επιδιώξεων, δεν θα δούμε χαΐρι. Να διδαχθούμε από την τουρκική πλευρά; Η τουρκική πλευρά πλείστες τόσες φορές παρουσιάζεται πραγματικά ενωμένη και με μια φωνή σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς του Κυπριακού, τους χειρισμούς τους απαράδεκτους, τους χειρισμούς τους σκληρούς, τους χειρισμούς οι οποίοι στοχεύουν στη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Εμείς τι κάνουμε; Εμείς αλληλοεξοντωνόμαστε.

Αυτό είναι το μήνυμα και αυτό είναι το δίδαγμα: Εάν υπάρξει ενότητα θα μπορέσουμε τελικά να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και τις μεθοδεύσεις των φίλων της Τουρκίας. Δεν θα αναφερθώ σε αυτούς, είναι πολύ γνωστοί και ένας από αυτούς, αν θέλετε ένας από τους πρωταγωνιστές, είναι ο αποικιοκράτης για τον οποίο μιλούμε σήμερα σε αυτή την επέτειο».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν από το Λονδίνο, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στη δική μας πλευρά για το αδιέξοδο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτό είναι γνωστό τροπάρι, είναι η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας, η οποία, δυστυχώς, βρίσκει και ανταπόκριση σε κύκλους οι οποίοι θα έπρεπε να ασκούν σκληρή κριτική στην Τουρκία . Γιατί δεν βρίσκει ανταπόκριση στον Σαρκοζί ή στη Μέρκελ; Εδώ είναι η μεγάλη αντίφαση. Κάποιοι για λόγους δικών τους συμφερόντων και επιδιώξεων καλύπτουν το άδικο. Άλλοι επαινούν το δίκαιο».

Σε ερώτηση αν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα για την οικονομία, όπως τα παρουσιάζουν τα πολιτικά κόμματα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «ασφαλώς όχι. Δεν είναι η ώρα τώρα: την ερχόμενη Τρίτη θα μιλήσω εκτεταμένα για αυτό το θέμα. Σήμερα είναι μια επέτειος και θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στα διδάγματα της επετείου. Το θέμα της οικονομίας απλώς χρησιμοποιείται κατά κόρον, με απαράδεκτο τρόπο, ενοχοποιώντας την Κυβέρνηση την ώρα που καμιά ευθύνη δεν έχει για την πρόσφατη υποβάθμιση, καμιά απολύτως ευθύνη. Οι ευθύνες είναι αλλού, είναι σε αυτούς που έχουν δημιουργήσει, θα έλεγα, ένα μπλοκ, μια συμμαχία, για να κτυπούν αλύπητα την Κυβέρνηση για τα της οικονομίας και για την κρίση, η οποία έρχεται από έξω, και δημιουργούν πανικό στον κόσμο. Για αυτόν τον πανικό φέρουν τεράστια ευθύνη και κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν, στην ιστορία βέβαια».

Τέλος, ερωτηθείς αν διεξάγει διάλογο με την ΠΑΣΥΔΥ για το συνταξιοδοτικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «βεβαίως έχουμε αρχίσει διάλογο. Έχω ήδη συναντηθεί δύο φορές με την ΠΑΣΥΔΥ και θα καλέσω την ΠΑΣΥΔΥ, αν ευκαιρεί, την ερχόμενη βδομάδα να ξανασυναντηθούμε».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων.

Αρχή