16/3/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

15/03/2011
Η Κύπρος, θύμα εδώ και 37 χρόνια της τουρκικής εισβολής, κατοχής και του παράνομου εποικισμού, δεν μπορεί να αποδεχθεί τον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ούτε την ύπαρξη του διαχωριστικού τείχους, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, εξαγγέλλοντας παράλληλα δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ανέγερση ιατρικής κλινικής που θα ανεγερθεί στα παλαιστινιακά εδάφη.



Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αμπάς ευχαρίστησε την Κύπρο «για τη φιλοξενία στην Κύπρο αριθμού Παλαιστινίων από το Ιράκ», τονίζοντας ότι και οι φιλοξενούμενοι πρέπει «να σέβονται τους κανόνες, τους νόμους, τα ήθη και τα έθιμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από την κυπριακή αντιπροσωπεία, μετέβη από το Ισραήλ, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ. Στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Αμπάς. Ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με επικεφαλής τους δύο Προέδρους.

Ακολούθως, υπογράφτηκαν διμερείς Συμφωνίες και Μνημόνια μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, υπογράφτηκε Μνημόνιο Συναντίληψης για την Ενίσχυση της Γεωργικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού και τον Υπουργό Γεωργίας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής.

Επίσης, υπογράφτηκε Πρόγραμμα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής για συνεργασία στους τομείς της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού για τα έτη 2011-2013, από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού και τον Υπουργό Παιδείας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής.

Υπογράφτηκε, ακόμη, Συμφωνία για συνεργασία μεταξύ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και του Παλαιστινιακού Πρακτορείου Ειδήσεων και Πληροφοριών, από τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ κ. Κύπρο Κουρτελλάρη και τον Πρόεδρο του Παλαιστινιακού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Riyad Al Hassan.

Ακολούθως υπογράφτηκε Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στην ίδρυση Γενετικής Μονάδας στην Παλαιστίνη μεταξύ του Κυπριακού Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και του Υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού και τον Υπουργό Υγείας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής.

Τέλος, υπογράφτηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής για συνεργασία στους τομείς της Αρχαιολογίας, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Μουσείων, από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού και την Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής κα Kholoud Daibes.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος Αμπάς προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε τα ακόλουθα:
«Μεταφέρω στο φίλο παλαιστινιακό λαό τα ειλικρινή και εγκάρδια συναισθήματα φιλίας, αλληλεγγύης, αγάπης και συνεργασίας όλων των Κυπρίων. Οι δύο λαοί μας έχουν μακρά και πλούσια ιστορία και πολιτισμό και οι στενές σχέσεις μεταξύ τους είναι βαθιά ριζωμένες. Ο αείμνηστος ηγέτης του παλαιστινιακού λαού Γιάσερ Αραφάτ έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ανάπτυξη και σύσφιγξη των διμερών φιλικών μας σχέσεων. Οι ηγεσίες και οι λαοί μας καθοδηγούνται από βασικές αρχές και αξίες, όπως είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας. Αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζεται η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και του παλαιστινιακού προβλήματος.

Τόσο η Κύπρος όσο και ο πολύπαθος παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και υφίστανται την κατοχή και την καταπίεση για πολλές δεκαετίες. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού και του παλαιστινιακού προβλήματος, αυτά εξακολουθούν να υφίστανται με όλες τις τραγικές συνέπειες για τους δύο λαούς μας, στην περιοχή μας και στο διεθνές σύστημα, ευρύτερα. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και υπογράμμισα ότι επιδίωξή μας είναι η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τόνισα ότι εργαζόμαστε για επίτευξη λύσης που θα προβλέπει ένα κράτος, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, όπου θα επικρατεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι προϋποθέσεις για ειρήνη και ευημερία ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Προβήκαμε σε μια ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες, όπως μαρτυρούν οι πέντε συμφωνίες που υπογράφτηκαν σήμερα βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και συνεχώς εμβαθύνονται. Απόδειξη τούτου αποτελεί και η ίδρυση του Γραφείου Εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή πριν από δύο χρόνια. Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε σταδιακή αναβάθμιση της παρουσίας της Παλαιστίνης, του παλαιστινιακού κράτους στην Κύπρο. Σύντομα θα δεχθώ τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Κύπρο.

Με την ευκαιρία της επίσημης ιστορικής επίσκεψής μου και ως ελάχιστη χειρονομία επίδειξης αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του, θα ήθελα να εξαγγείλω τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, με σκοπό την ανέγερση μιας κλινικής σε χώρο που θα επιδειχθεί από την παλαιστινιακή πλευρά.

Επαναβεβαίωσα τη σθεναρή υποστήριξη της Κύπρου για τη σύσφιγξη των σχέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκφράζω την εκτίμησή μου για την αποφασιστικότητα της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης να υλοποιήσει το κυβερνητικό πλάνο του Πρωθυπουργού δρα Σαλάμ Φαγιάντ, που προβλέπει τη δημιουργία των αναγκαίων θεσμών και των υποδομών του παλαιστινιακού κράτους και το οποίο τυγχάνει της ένθερμης υποστήριξης από την ΕΕ, το κουαρτέτο και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Χαιρετίζω τα όσα έχετε πετύχει μέχρι σήμερα κάτω από δύσκολες συνθήκες και εκφράζω την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειές σας.

Σε σχέση με την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη είχα την ευκαιρία να διαβεβαιώσω τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο ότι η Κύπρος τάσσεται σθεναρά υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου, εδαφικά συνεχούς και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους. Τασσόμαστε υπέρ μιας λύσης που να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τον Οδικό Χάρτη, τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο μερών και, ασφαλώς, την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για ειρήνευση στην περιοχή.

Η παρουσία μου εδώ συμπίπτει με τις τεράστιες μαζικές κινητοποιήσεις του παλαιστινιακού λαού ένθεν και ένθεν, τόσο στη Γάζα όσο και εδώ, που στοχεύουν στην ενότητα του λαού και στην καταδίκη της κατοχής, και θέλω να χαιρετίσω αυτές τις κινητοποιήσεις.

Η Κύπρος, θύμα εδώ και 37 χρόνια της τουρκικής εισβολής, κατοχής και του παράνομου εποικισμού, δεν μπορεί να αποδεχθεί τον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ούτε την ύπαρξη του διαχωριστικού τείχους ή άλλες ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και εμποδίζουν την ολοκλήρωση του αγώνα του για την επίτευξη ανεξαρτησίας.

Είχα την ευκαιρία, χθες, να συνομιλήσω με την ισραηλινή ηγεσία και να μοιραστώ μαζί της προβληματισμούς για την ανάγκη διευθέτησης όλων των τελικών πτυχών της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Ιδιαίτερα, μετά τις υπό εξέλιξη ιστορικές αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή μας, η διευθέτηση αυτή καθίσταται επιτακτική και θα είναι επωφελής για το ίδιο το Ισραήλ και την ασφάλειά του.

Τις θέσεις που έχω αναπτύξει εδώ τις έχω αναπτύξει και στους ηγέτες του κράτους του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος Αμπάς με ενημέρωσε αναλυτικά για τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του παλαιστινιακού λαού, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου διότι διαπίστωσα ότι ο Πρόεδρος Αμπάς καταβάλλει ειλικρινείς και ουσιαστικές προσπάθειες για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση. Ως ένας ειλικρινής φίλος του παλαιστινιακού λαού, τάσσομαι ανεπιφύλακτα εναντίον της διαίρεσής του, η οποία δεν εξυπηρετεί καθόλου τα παλαιστινιακά συμφέροντα και την προοπτική ειρήνης και ευημερίας του λαού της Παλαιστίνης.

Εκφράζω το θαυμασμό και την αγάπη μου στον Πρόεδρο Αμπάς, ο οποίος είναι ένας συνετός, συνεπής αγωνιστής για την επικράτηση της ειρήνης και την επίλυση των προβλημάτων του παλαιστινιακού λαού. Ευχαριστώ το φίλο Πρόεδρο για τη θερμή υποδοχή και την ευκαιρία που μου δώσατε να πραγματοποιήσω αυτή την ιστορική επίσκεψη στα παλαιστινιακά εδάφη.

Εύχομαι στον αδελφό παλαιστινιακό λαό, από τα βάθη της καρδιάς μου, να πετύχει την ευημερία και την πρόοδο του σε ένα λαμπρό μέλλον, σε συνθήκες ειρήνης, ομαλότητας και εθνικής αξιοπρέπειας».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Αμπάς, μιλώντας μέσω διερμηνέα, τόνισε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι «αξιολογούμε πολύ ψηλά την επίσκεψή σας, καθώς και τη στάση και τις αρχές της Δημοκρατίας για στήριξη του παλαιστινιακού λαού με έμφαση και σταθμό την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, το 1988, του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου με την οποία η Κύπρος αναγνωρίζει το ανεξάρτητο, ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος με κυρίαρχα εδάφη και αυτό είναι μια ένδειξη της στήριξης που προσφέρετε στον παλαιστινιακό λαό αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή προς όφελος όλων των λαών».

Πρόσθεσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία διανύει περίοδο κρίσης λόγω της στάσης του Ισραήλ, κάτι που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για επίτευξη ειρήνης». Πρόσθεσε ότι «ήρθε ο καιρός το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορα του ’67 και πρωτεύουσα τα Δυτικά Ιεροσόλυμα να ενταχθεί πλέον στον ΟΗΕ και αυτός είναι ο στόχος μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη».

Είπε, ακόμη, ότι αυτό που ζητεί η Παλαιστίνη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι να συμβάλουν ώστε να πειστεί το Ισραήλ να επανέλθει στις συνομιλίες και να γίνουν σεβαστά τα όσα έχουν προηγουμένως συμφωνηθεί.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αμπάς είπε ότι «ο λαός μας σήμερα διαδηλώνει για τη συμφιλίωση των Παλαιστινίων και τον τερματισμό της κατοχής, κάτι που χαιρετίζουμε» και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά, την Κυβέρνησή σας, αλλά και το φίλο λαό της Κύπρου για τη φιλοξενία στην Κύπρο αριθμού Παλαιστινίων από το Ιράκ και εμείς εκτιμούμε ιδιαίτερα τα όσα προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους η Κυπριακή Κυβέρνηση. Χρειάζεται να συνεχιστεί αυτό μέχρι την επίλυση του προβλήματός τους και σημειώνουμε ότι και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τους κανόνες, τους νόμους, τα ήθη και τα έθιμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς από δημοσιογράφο τί μπορεί να κάνει η Κύπρος για τους βομβαρδισμούς που δέχονται οι Παλαιστίνιοι στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ασφαλώς για λόγους αρχής τάσσομαι ενάντια στις όποιες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι, όταν το Δεκέμβριο του 2009 έγιναν μαζικές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, εξέδωσα ανακοίνωση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία ήταν πιο σκληρή από τις ανακοινώσεις πολλών ηγετών αραβικών κρατών, καταδικάζοντας τις επιθέσεις. Αυτή τη θέση τη διατύπωσα και σε συνάντησή μου με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Πέρες στην Κοπεγχάγη. Βέβαια πήρα την απάντηση ότι είναι ένα από τα πολιτικά μου λάθη. Δεν νομίζω όμως ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ισραήλ ήταν πανευτυχής για αυτή την κατάσταση».

Σε ερώτηση προς τον Πρόεδρο Αμπάς κατά πόσον μπορούν να εμβαθυνθούν παράλληλα οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ και με την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, ο Πρόεδρος Αμπάς, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση. Εμείς χαιρετίζουμε όταν κάποιος έχει σχέση με τις δύο πλευρές, διότι αν το θέλει και ο ίδιος μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων. Εμείς χαιρετίζουμε πάντοτε τέτοιες ενέργειες».

Στη συνέχεια, οι δύο Προέδροι και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος Αμπάς προς τιμήν του Προέδρου Χριστόφια.
Πριν από την αναχώρηση του από τη Ραμάλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφθηκε την περιοχή των παλαιστινιακών εδαφών, όπου εξ αποστάσεως του παρουσιάστηκαν οι εβραϊκοί οικισμοί, οι οποίοι έχουν ανεγερθεί.