11/3/11

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας

11/03/2011
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας μετέβη σήμερα το πρωί στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου", στην Πάφο, με ένα από τα δύο ελικόπτερα που έχει προμηθευτεί μέχρι στιγμής η Εθνική Φρουρά.



Κατά την άφιξή του στην αεροπορική βάση, ο κ. Παπακώστας απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Πώς ήταν το ταξίδι σας κ. Υπουργέ;

Απάντηση: Πολύ άνετο και ασφαλές. Έχω πετάξει πολλές φορές με ελικόπτερο, αλλά μου έχει κάνει εντύπωση το πόσο ασφαλές είναι το ταξίδι. Πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο ελικόπτερο με πολλές δυνατότητες, πολλαπλών χρήσεων. Επιτελεί τρείς βασικές αποστολές που είναι η έρευνα και διάσωση, που είναι μια πολύ σημαντική αποστολή, η ταχεία μεταφορά προσωπικού εκεί που χρειάζεται και η πυρόσβεση.

Χρειάζονται πάρα πολλή εκπαίδευση τόσο οι πιλότοι όσο και το υπόλοιπο πλήρωμα, το βοηθητικό προσωπικό. Μόνο έτσι θα μπορούν να πετούν με ασφάλεια, αλλά και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που παρέχει το ελικόπτερο.

Ερώτηση: Πόσα τέτοια ελικόπτερα θα έχει η Εθνική Φρουρά;

Απάντηση: Η Εθνική Φρουρά έχει παραγγείλει τρία ελικόπτερα. Έχουμε παραλάβει τα δύο και αναμένουμε ακόμη ένα, το οποίο θα έχουμε σε ενάμιση μήνα το αργότερο.

Ερώτηση: Πότε θα είναι σε ετοιμότητα τα ελικόπτερα αυτά;

Απάντηση: Μετά τον Αύγουστο, διότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση όπως έχω πει. Χωρίς να εκπαιδευθεί το προσωπικό, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ερώτηση: Καλύπτεται έτσι ένα κενό που υπήρχε στο τομέα της έρευνας και διάσωσης;

Απάντηση: Βεβαίως. Όπως είναι γνωστό, είχαμε μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά κύριως τον τομέα της έρευνας και διάσωσης. Αυτή η αδυναμία θεραπεύεται και σας θυμίζω ότι και η Αστυνομία έχει άλλα δύο τέτοια ελικόπτερα, οπότε αντιλαμβάνεστε τη σημασία του να έχει τόσα ελικόπτερα μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.