8/3/11

Συμμετοχή της Υπουργού Εργασίας στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, χθες, στις Βρυξέλλες

08/03/2011
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, έλαβε μέρος στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε, χθες, στις Βρυξέλλες. Τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησε, κυρίως, η ετοιμασία των εισηγήσεων του Συμβουλίου Απασχόλησης προς το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα.



Στο πλαίσιο αυτό, η κα Χαραλάμπους εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι στο Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου υπάρχουν αναφορές σε πολιτικές απασχόλησης που στοχεύουν στην αύξηση των πραγματικών ηλικιών συνταξιοδότησης. Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η κα Χαραλάμπους και για αναφορές σε απόλυτη συνάρτηση των μισθών με την παραγωγικότητα. Η απόλυτη σύνδεση των μισθών με ένα μόνο παράγοντα και μάλιστα σε επίπεδο ΕΕ, είναι λανθασμένη, τόνισε η κα Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος διαμόρφωσης των μισθών από το σύστημα εργασιακών σχέσεων της κάθε χώρας. Δεδομένης της σημασίας που η Κύπρος αποδίδει στα εν λόγω θέματα και για τα οποία διατηρεί έντονες ανησυχίες, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απείχε από την ψηφοφορία για έγκριση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, η κα Υπουργός τόνισε ότι αυτά πρέπει να είναι λίγα, με συγκεκριμένους στόχους και σαφείς κατευθύνσεις. Στα επείγοντα μέτρα που πρέπει να τεθούν υπόψη του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κα Χαραλάμπους συμπεριέλαβε τις πολιτικές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τις πολιτικές που δίνουν έμφαση στον συνδυασμό της εργασίας και της βελτίωσης δεξιοτήτων και τις πολιτικές που συνδυάζουν την αναπτυξιακή στρατηγική των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με τους τρόπους βελτίωσης της επάρκειας και της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών συστημάτων, η κα Χαραλάμπους εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αρμοδιότητα καθορισμού των συνταξιοδοτικών συστημάτων θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί εθνικό δικαίωμα. Η κα Χαραλάμπους επισήμανε ότι πολιτικές αυτόματης διασύνδεσης του προσδόκιμου ζωής με το όριο αφυπηρέτησης δεν είναι αποδεκτές από την Κύπρο και τόνισε ότι οι διαφορετικές αφετηρίες και η κουλτούρα του διαλόγου και των εργασιακών σχέσεων κάθε χώρας πρέπει να διαφυλαχθούν.

Στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας, όπου οι 27 Υπουργοί συζήτησαν την απασχολησιμότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, η κα Χαραλάμπους επισήμανε ότι η ανάγκη ανάληψης δράσης για αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων προκύπτει από την ίδια τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020», καθώς η πλειοψηφία των στόχων που έχουν τεθεί επηρεάζεται από τις δημογραφικές προκλήσεις. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την επιλογή του 2012 ως Έτους για την Ενεργό Γήρανση και τη Διαγενεαλογική Αλληλεγγύη, ανέφερε η κα Υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος περιέλαβε στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θέματα που προωθούν τους στόχους και τη φιλοσοφία του Έτους.