7/2/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στο συνέδριο με θέμα «Go International», στη Λευκωσία
07/02/2011



Επιθυμώ να καλωσορίσω τον κ. Σπύρο Κουβέλη, τους συνεργάτες του καθώς και τους εκπροσώπους του βιομηχανικού και εμπορικού κόσμου της Ελλάδας.

Είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτό το συνέδριο που σκοπό έχει να αναδείξει τις δυνατότητες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των κυπριακών και των ελληνικών επιχειρήσεων. Θέλω να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές του συνεδρίου, καθώς θεωρώ ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή έχουν ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω εμβάθυνση και αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Το σημερινό συνέδριο και η παρουσία όλων σας εδώ υποδηλώνει το αμοιβαίο ενδιαφέρον που υπάρχει για την εμβάθυνση των διμερών εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων και την αποτελεσματικότερη συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου. Η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται αυτό το συνέδριο είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού λαμβάνει χώραν σε μια περίοδο αναδιαμόρφωσης του παγκόσμιου οικονομικού σκηνικού. Παρά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου διαθέτει την ωριμότητα, τον δυναμισμό και την ετοιμότητα που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η Ελλάδα και η Κύπρος συνδέονται με εξαίρετες διμερείς σχέσεις, με κοινή γλώσσα και ταυτότητα και με κοινή ευρωπαϊκή ιδιότητα. Οι επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας είναι ήδη ανεπτυγμένες σε όλους τους σημαντικούς τομείς: στο εμπόριο, στον τουρισμό και στις άμεσες επενδύσεις.

Παρόλο που η οικονομική κρίση επέφερε κάποια μείωση στον συνολικό αριθμό των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κατά τα τελευταία δύο έτη, εντούτοις η Ελλάδα παραμένει ο σημαντικότερος προμηθευτής της Κύπρου και ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές κυπριακών προϊόντων. Στον τομέα του τουρισμού, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ο πρώτος προορισμός των Κύπριων ταξιδιωτών και η Κύπρος συνεχίζει να συγκαταλέγεται στους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων. Όσον αφορά στις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών, κυμαίνονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προοπτικές για την πραγματοποίηση περαιτέρω επενδύσεων είναι εξαίρετες.

Οι προοπτικές, όμως, είναι επίσης ευνοϊκές για την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας. Υπάρχουν μπροστά μας πολλές δυνατότητες για την από κοινού αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων με την αξιοποίηση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, των ευκαιριών που προσφέρονται και από τις δύο αγορές.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου της στην περιοχή, η Κύπρος μπορεί να αναδειχθεί ζωτικός διαμετακομιστικός κόμβος και πύλη των ελληνικών επιχειρήσεων για τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, και αυτό θα έχει σίγουρα πολλαπλά οφέλη για τις δύο χώρες. Είμαι πεπεισμένος ότι την επέκταση αυτή στις αγορές της Μέσης Ανατολής και των αραβικών χωρών, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να την επιτύχουν αποτελεσματικότερα σε συνεργασία με τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Καταλήγοντας, θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι το σημερινό συνέδριο θα εδραιώσει τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και θα δώσει νέα ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων.

Θέλω να συγχαρώ και πάλι τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους και τις επιδιώξεις τους.