7/2/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

07/02/2011
Ούτε προς την πλευρά μας ούτε και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει γίνει οποιαδήποτε πρόταση ή κρούση για τριμερή συνάντηση στο Νταβός, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής απονομής του κυπριακού βραβείου εξαγωγών για το 2009, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «καμία πρόταση και καμία κρούση δεν μας έχει γίνει αναφορικά με τριμερή συνάντηση, όπως γράφτηκε χθες στον Τύπο, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Έρογλου στο Νταβός. Μέσα στο 2011, εξ όσων γνωρίζουμε, τέτοια πρόταση δεν έχει γίνει ούτε και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι «επειδή υπάρχει και το θέμα της εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, θα ήθελα να πω ότι εμάς είναι επιδίωξή μας να εμπλακεί η ΕΕ στα θέματα που αφορούν την ίδια την ΕΕ, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, και αυτό αποτελεί και θέση της ΕΕ την οποία εμείς χαιρετίσαμε τόσο για εμπλοκή της σε αυτό το επίπεδο όσο και για τεχνοκρατική βοήθεια σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα. Είναι γνωστή και η θέση της Κυβέρνησης, του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφορικά με την αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας έτσι ώστε να πειθαναγκαστεί η Τουρκία να αλλάξει στάση στο Κυπριακό και να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση».

Σε ερώτηση τι μέλλει γενέσθαι μετά τη συνάντηση της Γενεύης, ο κ. Στεφάνου είπε σχετικά: «Η Γενεύη έχει δώσει την επιθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων και για επίτευξη περαιτέρω συγκλίσεων με τη συζήτηση των θεμάτων του Κυπριακού με ένα διασυνδεδεμένο τρόπο. Είναι γνωστή η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συζήτηση θεμάτων που, εξ αντικειμένου, συνδέονται μεταξύ τους, όπως είναι το περιουσιακό, το εδαφικό και το θέμα των εποίκων που θα δημιουργήσει περισσότερες δυνατότητες και προϋποθέσεις για να βρεθούν νέες συγκλίσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση την προσπάθεια, καταθέτοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάντοτε τη δική του εποικοδομητική στάση στη βάση και στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε και την εκτίμηση ότι η Τουρκία, αν και εφόσον θέλει να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό, αυτές μάλλον δεν πρόκειται να τις κάνει πριν από τον Ιούνιο που θα γίνουν οι γενικές εκλογές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο να εργαζόμαστε για λύση ευελπιστώντας ότι στην καλή θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπάρξει το εποικοδομητικό πνεύμα και από την άλλη πλευρά, για να γίνει η συζήτηση πάνω στη συμφωνηθείσα βάση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέες συγκλίσεις».

Σε ερώτηση αν μέχρι τον Ιούνιο θα βρίσκεται στο «ψυγείο» το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς δεν θα λέγαμε ότι ‘μπαίνει στο ψυγείο’ ούτε δεχόμαστε να ‘μπει στο ψυγείο’ το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει μια ολόκληρη διεθνή προσπάθεια για να αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για λύση στο Κυπριακό το οποίο είχε ατονίσει μετά το 2004. Υπάρχει αυτό το διεθνές ενδιαφέρον, εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτό και να καταβάλλει προσπάθειες ο διεθνής παράγοντας και κυρίως ο ΟΗΕ στη βάση των δικών του Ψηφισμάτων για επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης, η οποία θα τεθεί σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα προς έγκριση από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους».

Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν και Τουρκοκυπρίων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμιά ανάμιξη σε αυτά. Διότι λέχθηκε και αυτό. Το ξεκαθαρίσαμε και θέλω να το ξεκαθαρίσω ξανά. Οι Τουρκοκύπριοι, μέσα από τις εκδηλώσεις τους, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, εκφράζουν αυτό που νιώθουν. Ως Κύπριοι που είναι έχουν τη δική τους αξιοπρέπεια. Η Κύπρος, ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί, εξυπηρετούνται μέσα από μια λύση στο Κυπριακό που θα τερματίζει την κατοχή, θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό και που θα εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των ξένων. Αυτό είναι το μήνυμα».

Τέλος, κληθείς να αναφέρει την εκτίμησή του για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν είναι της ώρας να κάνουμε διάφορες εκτιμήσεις και προεκτάσεις αναφορικά με τις εκδηλώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων. Προς το παρόν πρέπει να κρατήσουμε αυτό: οι Τουρκοκύπριοι εκφράζουν τα δικά τους συναισθήματα».