12/1/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια
12/01/2011
Πολύ προβληματισμένος δήλωσε ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας σε σχέση με απόψεις που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών αναφορικά με το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού όπου συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου για περίπου μία ώρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ήταν σύντομη η συνάντηση, όπως αντιλαμβάνεστε. Έχει καταθέσει κάποιες απόψεις ο κ. Έρογλου - τον οποίον καλωσορίσαμε, βεβαίως, και του ευχηθήκαμε καλή ανάρρωση - πάνω στο θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών. Οι απόψεις ήταν τέτοιες που χρειάζεται να μελετήσουμε τις τοποθετήσεις.

Δεν θα τοποθετηθώ τώρα πάνω στις απόψεις του κ. Έρογλου, θα γίνει αργότερα αυτό. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι απόψεις με τις οποίες εύκολα μπορεί να ενθουσιαστεί κανείς. Από κει και πέρα θα δώσουμε και εμείς κάποια έγγραφα, σχόλια πάνω σε προηγούμενες θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σε διάφορα ζητήματα που αφορούν και τη διακυβέρνηση, αλλά και θέματα εγγυήσεων κλπ για τα οποία έγινε μια σύντομη αναφορά. Διότι το θέμα εγγύησης και συνθήκης συμμαχίας δεν έχει συζητηθεί ακόμη. Θα γίνει ανταλλαγή αυτών των εγγράφων, έχουν καθοριστεί συναντήσεις των συμβούλων και η δική μας επόμενη συνάντηση θα είναι στις 21 του Γενάρη και θα είναι η τελευταία πριν από την αναχώρησή μας για τη Γενεύη».

Ερωτηθείς αν έχει γίνει ένα βήμα προς τα πίσω σε σχέση με το θέμα της διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν θέλω να τοποθετηθώ τώρα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εν πάση περιπτώσει είμαι πολύ προβληματισμένος».