11/1/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ

10/01/2011
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενδιαφέρεται για όλα τα κεφάλαια των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού είπε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προσβλέπουν στην τήρηση του προγράμματος των συναντήσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων περιλαμβανομένης και της συνάντησης στη Γενεύη στις 26 Ιανουαρίου.

Κληθείς να πει κατά πόσον ο αριθμός των συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών θεωρείται επαρκής ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Γενεύης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι συναντήσεις πραγματοποίησαν, εκτός από τους ηγέτες, και οι σύμβουλοί τους, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι «κάνουν μια σταθερή πρόοδο σε αυτές τις συναντήσεις. Οι δύο πλευρές εργάζονται σκληρά και διαπραγματεύονται σοβαρά για να προχωρήσουν», είπε.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «ο ΓΓ ενδιαφέρεται να ακούσει πώς προχώρησαν από την τελευταία συνάντηση πριν από δυο μήνες», ενώ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομίας, ΕΕ, διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών και επικεντρώθηκαν σε αυτά τις τελευταίες τρεις με τέσσερις βδομάδες.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι «όταν ο ΓΓ συναντήσει τους ηγέτες, θα θέλει να συζητήσει για τις διαπραγματεύσεις στο σύνολό τους. Όταν ο ΓΓ εμπλέκεται ενδιαφέρεται για όλα τα κεφάλαια». Πρόσθεσε ότι «μια συμφωνία στο Κυπριακό σημαίνει συνολική συμφωνία» σε όλα τα κεφάλαια και όχι σε μερικά. «Τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα», υπογράμμισε ο κ. Ντάουνερ.

Ερωτηθείς ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «σε κάποιο σημείο όλα τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν», σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν οι δύο ηγέτες να βρουν συμφωνία σε όλα τα θέματα. «Δεν θα τους πούμε εμείς το ποια θα είναι αυτή η συμφωνία, πέραν από αυτό που προνοούν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εναπόκειται σε αυτούς να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες, αλλά τελικά θα πρέπει να είναι μια συμφωνία για το εδαφικό, τις εδαφικές αναπροσαρμογές, πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας και σε όλα αυτά τα θέματα», κατέληξε.