4/1/11

Πολυθεματική Έκθεση του ΓΤΠ για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον χώρο της «Παλιάς Αγοράς Παλουριώτισσας»
04/01/2011





Η πολυθεματική Έκθεση που ετοίμασε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ολοκληρώνοντας τη σειρά εκδηλώσεών του στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε στις 27 Δεκεμβρίου 2010 στην Πύλη Αμμοχώστου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, έχει μεταφερθεί από σήμερα 4 Ιανουαρίου 2011 στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας «Παλιά Αγορά Παλουριώτισσας». Την Έκθεση προγραμματίζεται να επισκεφθούν οργανωμένες ομάδες από σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, ενώ είναι ανοικτή και για το ευρύ κοινό.

Αποτελώντας τον επίλογο των επίσημων εκδηλώσεων για τα 50χρονα, η Έκθεση φιλοδοξεί, με διάφορα μέσα και ιδιαίτερα πρωτότυπη παρουσίαση, να αναδείξει τα ορόσημα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από ένα φάσμα θεματικών ενοτήτων, αλλά και με εικαστικές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Είναι πολυθεματική, αφού η πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τόσο περιεκτική και πολυεπίπεδη που δεν θα μπορούσε να αποδοθεί κατά τρόπο αυστηρά συντηρητικό και γραμμικό. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέγηκε για την Έκθεση αυτή ένας συνδυασμός φωτογραφικών ντοκουμέντων σε καλλιτεχνική απόδοση λόγου, μουσικής, οπτικοακουστικών παραγωγών και εικαστικών παρεμβάσεων από Κύπριους καλλιτέχνες με στόχο να αποφευχθεί η μονοεπίπεδη ή η αυστηρά χρονολογική αφήγηση.

Η εν λόγω Έκθεση εστιάζεται στην ιστορική τεκμηρίωση δοσμένη, όμως, μέσα από έναν εικαστικό τρόπο που αγκαλιάζει όλη την πορεία του τόπου μέσα στον χρόνο. Έχει δημιουργηθεί με βάση τρεις άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι πινακίδες οι οποίες φιλοξενούν χρονολογική καταγραφή σημαντικών στιγμών της κυπριακής ιστορίας από το 1960 μέχρι σήμερα, με αναφορά στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959, μέσα από φωτογραφικό υλικό και πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Μεγάλος αριθμός πινακίδων φιλοξενεί θεματικές ενότητες (Προεδρικές Εκλογές, Βουλευτικές Εκλογές, Πορεία για λύση, Πορεία για ένταξη, Πολιτισμός κ.ά.), οι οποίες βοηθούν ώστε κάποιες πτυχές της ιστορικής πορείας του τόπου να αναπτυχθούν χωριστά και αυτόνομα. Ενδιάμεσα των πινακίδων παρεμβάλλονται αποσπάσματα κειμένων ή ποιημάτων πνευματικών ανθρώπων (Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλαδιτών, ξένων) που έχουν γραφτεί για την Κύπρο, τυπωμένα σε δυσδιάστατες κατασκευές της πλάκας με τη κυπρομινωϊκή γραφή. Η παρουσία των παρεμβολών αυτών δίνει τη δυνατότητα αφενός να περιληφθούν στην Έκθεση σημαντικά αποσπάσματα πνευματικών ανθρώπων και, αφετέρου, να δημιουργηθεί μικρή ανάπαυλα στην πορεία παρακολούθησης της Έκθεσης.

Ο δεύτερος άξονας είναι έξι δυσδιάστατες επιφάνειες με το σχήμα του σταυρόσχημου κυπριακού ειδωλίου της Χαλκολιθικής Εποχής όπου φιλοξενούνται φωτογραφικές συνθέσεις που αποτυπώνουν τις έξι ιστορικές περιόδους της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Αρχαϊκή, Βυζαντινή Περίοδο, Μεσαίωνα, Οθωμανική Περίοδο, Αγγλοκρατία, Ευρωπαϊκή Κύπρος. Η αναδρομή στις ιστορικές περιόδους πριν την ανεξαρτησία γίνεται για λόγους καθαρά ιστορικής τεκμηρίωσης της συνολικής πορείας της Κύπρου μέσα στον χρόνο. Η ιδέα να αποδοθούν αυτές οι ιστορικές περίοδοι πάνω στα δυσδιάστατα σταυρόσχημα ειδώλια επιφέρει ένα εικαστικό αποτέλεσμα που επιτρέπει η Εκθεση να μην αναπτύσσεται μονοδιάστατα.

Ο τρίτος άξονας είναι οι εικαστικές παρεμβάσεις που πλαισιώνουν την Έκθεση και αποτελούν την εικαστική κατάθεση των καλλιτεχνών μας στην ιστορία της Κύπρου.

Ως εισαγωγή στην εκδήλωση των εγκαινίων παρουσιάστηκε, εξάλλου, πολιτιστική παρέμβαση από τις δύο κοινότητες και τις τρεις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου που μέσα από ποίηση, μουσική και τραγούδι έδωσαν το μήνυμα ότι μαζί, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι τιμούν την κοινή τους κατάκτηση, την κοινή τους πατρίδα, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη συνέχεια, έγινε επίσης προβολή δυο πεντάλεπτων ταινιών παραγωγής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών που ετοιμάστηκαν ειδικά για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεγάλο μέρος του οπτικοακουστικού υλικού που προβλήθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης-εκδήλωσης για πρώτη φορά, στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί ευρέως τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Εικαστικές παρεμβάσεις που φιλοξενούνται στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας «Παλιά Αγορά Παλουριώτισσας»:

· ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΙΩΠΗ Εικαστική Παρέμβαση Λίας Λαπίθη
(βίντεο, εγκατάσταση)

Η περίμετρος της περιφραγμένης περιοχής είναι 8 περίπου χιλιόμετρα. Λήφθηκαν πάνω από 600 φωτογραφίες της και από τη συναρμολόγηση των φωτογραφιών αυτών (τα σημεία «συρραφής» παραμένουν εμφανή) πρόεκυψε ένα βίντεο, ως απόπειρα αναπαράστασης του ταξιδιού αυτού, από την παραλία στη χαρακτηριστική κόκκινη γη της Αμμοχώστου. Οι φωτογραφίες αυτές ενωμένες στη σειρά σε μια ατέρμονη διαδοχή είναι μια «βουβή», ρετρό, ψηφιακή καρτ-ποστάλ απ’ τον παράδεισο!
Λία Λαπίθη

· ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ Εικαστική Παρέμβαση Ουμίτ Ινατσί
(Η Χαμένη Φωνή της Κύπρου) (εγκατάσταση)

Αρχαίο ξύλινο καράβι
περιτριγυρισμένο από κανόνια
Μαρμάρινα πυρομαχικά
- το άσπρο είναι αθώο
Ο χρόνος ενσωματώνει τη σιωπή
Τελετουργική και βαθιά ανασκαφή του υποσυνείδητου
Ανώτατος βαθμός αφοσίωσης
Ύμνοι και θρήνος
Εύθραυστη καρδιά του Πάθους
- Χρόνος Τόπος και Λόγος –
Κοφτερό σφύριγμα που χάνεται στον τυφλό άνεμο
- Η χαμένη φωνή της Κύπρου
Ουμίτ Ινατσί

(το πιο πάνω ποίημα του καλλιτέχνη συνοδεύει, αλλά και περιγράφει την εγκατάσταση)

· ΚΥΠΡΟΣ: ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Εικαστική παρέμβαση Σενίχ Τσαβούσογλου
(ψηφιακοί πίνακες)

Δύο ψηφιακοί πίνακες που απεικονίζουν ο ένας αρχαίο τάφο, και ο άλλος πρόσφατη εκσκαφή· στον πρώτο, ένας αρχαίος σκελετός, στον δεύτερο, ένας θαμμένος στρατιώτης.
Σενίχ Τσαβούσογλου

· 50 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Εικαστική παρέμβαση Ε.ΚΑ.ΤΕ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με την ευγενή παραχώρηση του
Δήμου Λεμεσού

Αφιέρωμα στα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Δήμο Λεμεσού και το Ε.ΚΑ.ΤΕ., με 50 εμβληματικά περιστέρια, φιλοτεχνημένα από 50 Κύπριους καλλιτέχνες, που εναπόθεσαν σε αυτά το προσωπικό τους ύφος και έκφραση, τη δική τους ξεχωριστή παρέμβαση, ζωγραφική, κεραμική, γλυπτική, φωτογραφία ή επεξεργασία με μία πληθώρα μικτών υλικών, αναδιπλώνοντας διαφορετικές μνήμες, βιώματα και συναισθήματα για την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατυπώνοντας, εν τέλει, εναλλακτικές προτάσεις και προσδοκίες για το μέλλον της.

(Σημ: Στη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης του ΓΤΠ στην Πύλη Αμμοχώστου μεταξύ 27 και 31 Δεκεμβρίου 2010, φιλοξενήθηκε και η εικαστική παρέμβαση του Νίκου Κουρούσιη TERRA NATAL, ένα χαλί-εγκατάσταση μεγάλων διαστάσεων, πάνω στο οποίο ο θεατής περπατά ελεύθερα «πατώντας» στο πρόσωπο της σύγχρονης Ιστορίας, το οποίο διαγράφεται στο πρόσωπο του κάθε εναλλασσόμενου πρωταγωνιστή της κυπριακής σύγχρονης Ιστορίας).