31/1/11

Ο Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογό του
31/01/2011





Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Ανδρέας Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Ρουμανίας κ. Daniel Petru Funeriu.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Δημητρίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα τη χαρά να υποδεχθώ στην Κύπρο τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Ρουμανίας. Σκοπός της επίσκεψής του στην Κύπρο είναι να συζητήσουμε τρόπους ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Το αντικείμενο της πρωινής μας συνάντησης ήταν η ενημέρωση αναφορικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη, με αναφορά κυρίως στα Αναλυτικά Προγράμματα. Η Ρουμανία αρχίζει τη δική της εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ήθελαν να ακούσουν πώς προχωράμε εμείς και τι ακριβώς κάνουμε σε σχέση με τα Αναλυτικά Προγράμματα.

Στη συνέχεια είχαμε μια συζήτηση για τη συνεργασία μας στο επίπεδο της έρευνας και συμφωνήσαμε όπως στο προσεχές μέλλον οργανώσουμε μια επιστημονική ημερίδα στην οποία εμπειρογνώμονες και από τις δύο χώρες θα συναντηθούν για να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα συνεργασίας στους διάφορους τομείς της έρευνας.

Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για τη διαδικασία της Bologna και το επίπεδο υλοποίησης των προνοιών της διαδικασίας στις δύο χώρες. Μιλήσαμε για τα προβλήματα που δημιουργεί η δικαιοχρησία στις ευρωπαϊκές χώρες. Συμφωνήσαμε για κάποιες ενέργειες τις οποίες θα κάνουμε στο επίπεδο του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της ΕΕ.

Μας έγιναν προτάσεις για τη διδασκαλία της ρουμανικής γλώσσας και του ρουμανικού πολιτισμού στα παιδιά των Ρουμάνων που ζουν στην Κύπρο. Το κλίμα συνεργασίας είναι εξαιρετικό και υπάρχει πλήρης συναντίληψη σε όλα τα θέματα».

Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος Υπουργός ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο και ανέφερε ότι υπάρχει ουσιαστική εργασία να γίνει στο μέλλον σε όλα τα θέματα που τέθηκαν υπό συζήτηση σήμερα. «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε πώς η Κύπρος έχει χειριστεί την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και θεωρούμε ότι το παράδειγμα της Κύπρου είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα καλής πρακτικής εφόσον και στη Ρουμανία έχει πρόσφατα υιοθετηθεί ο νέος εκπαιδευτικός Νόμος και θα υπάρξει αντίστοιχη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», είπε. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν πολλά που έχουν γίνει σε αυτό τον τομέα στην Κύπρο, πάνω στα οποία θα κτίσει η Ρουμανία τη δική της εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Funeriu εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση συνεργασίας στο επίπεδο της έρευνας και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ανταλλαγή απόψεων που έγινε στο επίπεδο της ανώτερης εκπαίδευσης δείχνει ότι το σύστημα ανώτερης εκπαίδευσης και στις δύο χώρες αντιμετωπίζει πολύ ενδιαφέρουσες αλλαγές και στόχος μας πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της διεθνούς συνεργασίας. Είναι ξεκάθαρο, υπογράμμισε, ότι υπάρχουν πολλές κοινές απόψεις επί του θέματος, τις οποίες θα μεταφέρουν οι δύο Υπουργοί στο επίπεδο της ΕΕ στο πλαίσιο της κοινής τους πολιτικής.