20/1/11

Συνάντηση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού με αντιπροσωπεία της ΠΣΕΜ
20/01/2011

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά είχε σήμερα συνάντηση με μέλη της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ). Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με θέματα που απασχολούν τόσο την ημερήσια διάταξη της ΠΣΕΜ όσο και της Επιτρόπου. Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΠΣΕΜ και η Επίτροπος συζήτησαν τα θέματα που η ΠΣΕΜ έχει θέσει σε προτεραιότητα, όπως η εμφάνιση των μαθητών (μαθητική στολή, κόμμωση κ.ά.), η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η ελευθερία της έκφρασης, ο μαθητικός συνδικαλισμός και τα μαθητικά διήμερα.

Η Επίτροπος ενημέρωσε τα παιδιά για τις θέσεις της αναφορικά με τα θέματα της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, της αντικοινωνικής συμπεριφοράς παιδιών στο χώρο του σχολείου, της σχέσης παιδιών και ΜΜΕ και της επιχορήγησης αγοράς υπολογιστή για όλους τους μαθητές. Επιπρόσθετα, η Επίτροπος πληροφόρησε τα μέλη της ΠΣΕΜ για την ετοιμασία Οδηγού για Μαθητικά Συμβούλια, τη διεξαγωγή παγκύπριας έρευνας για τα παιδιά μεταναστών, το πρόγραμμα επισκέψεών της σε σχολεία, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου.

Η Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνάντηση με την ΠΣΕΜ, καθώς θεωρεί ότι πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος με τα παιδιά. Η ανταλλαγή απόψεων με τους μαθητές αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή του δικαιώματος των παιδιών στη συμμετοχή και εμπίπτει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για εντοπισμό και προώθηση των απόψεων των παιδιών και την εκπροσώπηση των ιδίων και των συμφερόντων τους σε όλα τα επίπεδα.