16/1/11

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο
16/01/2011





Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψη του στην Αίγυπτο.

Ο κ. Κυπριανού είχε χθες συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Ahmed Aboul Gheit.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική ενέργεια που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Αλεξάνδρεια, ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη βαθύτατη συμπάθεια και αλληλεγγύη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς την Κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί προέβηκαν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου- Αιγύπτου και επαναβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο της συνεργασίας. O κ. Υπουργός ενημέρωσε, επίσης, για τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή παροικία της Αιγύπτου. Συζητήθηκε, ακόμη, το Μεσανατολικό, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων. Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κύπρου υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.

Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ειδικότερα για την πρόσφατη κρίση στον Λίβανο, ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα στη χώρα.

Ακολούθως, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Aboul Gheit εξέφρασε την υποστήριξη της Αιγύπτου στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον κ. Aboul Gheit για τη διαχρονική υποστήριξη της Αιγύπτου στην Κύπρο και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.



Τέλος, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ- Αιγύπτου όπου ο κ. Κυπριανού επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στην ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Moussa της Κοπτικής Εκκλησίας, στον οποίο και πρόσφερε εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης οικονομική βοήθεια για ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας στην Αλεξάνδρεια.

Σήμερα, ο κ. Υπουργός είχε συνάντηση με τον Μεγάλο Ιμάμη Σεΐχη του Αλ Αζάρ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου.

Ο κ. Κυπριανού επιστρέφει στην Κύπρο αργά το βράδυ.