14/1/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα παιδιά εγκλωβισμένων

14/01/2011
Η Καρπασία είναι μέσα στις ψυχές μας είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα τα βάλουμε κάτω» στις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής.



Μιλώντας στα παιδιά εγκλωβισμένων στα οποία παρέθεσε γεύμα μαζί με τη σύζυγό του κα Ελση Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τους καλωσόρισε «στο σπίτι του λαού», επισημαίνοντας στα παιδιά ότι «είναι ο δικός σας ο χώρος, δεν είναι "κοτσιάνι" κανενός. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει σε όλους μας, οι χώροι αυτοί οι ιεροί ανήκουν στον κάθε ένα από εμάς. Εύχομαι και ελπίζω σύντομα το Προεδρικό να κατακλύζεται και από Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, διότι ανήκει στον κυπριακό λαό και όταν λέμε κυπριακός λαός εννοούμε Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».

Και πρόσθεσε: «Εδώ είναι μια σύναξη ιδιαίτερα συγκινητική με δασκάλους, με καθηγητές, καθηγήτριες και με τα παιδιά, τα οποία περνούν τις καλύτερες μέρες της ζωής τους μακριά από τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους και μέσα σε ιδιόρρυθμες θα έλεγα συνθήκες. Τα παιδιά "σπουδάζουν" κουράγιο. Το πρώτο πράγμα που "σπουδάζουν" είναι το κουράγιο, το οποίο φέρουν στις ψυχές τους και στις συνειδήσεις τους οι δάσκαλοι και οι άνθρωποι που είναι μαζί τους και τους προσέχουν και το μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά. Αυτό το κουράγιο μας το μεταλαμπαδεύετε και εμάς που συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να μπορούμε να διακινούμαστε όλοι παντού ελεύθερα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα να ελέγχουν τις κινήσεις μας και χωρίς ξένους να είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πληθυσμού των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας, οι οποίοι να είναι και περισσότεροι από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και να καθορίζουν, ουσιαστικά, τον τρόπο ζωής.

Δεν είναι εύκολη δουλειά σας διαβεβαιώ, είναι πάρα πολύ δύσκολη, όμως μας δίνετε το κουράγιο εσείς να συνεχίσουμε αυτή την δύσκολη δουλειά, να προσπαθήσουμε να τη φέρουμε σε πέρας, να έχει τέρμα το συντομότερο δυνατό. Σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε με πολύ κουράγιο, με πολλή ψυχραιμία και δύναμη αυτή την προσπάθεια».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «η Καρπασία είναι μέσα στις ψυχές μας, όπως βέβαια και τα Μαρωνίτικα χωριά και θέλουμε να τεθεί τέρμα σε αυτή την περιπέτεια».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε, εξάλλου, συγχαρητήρια προς τους εκπαιδευτικούς για τη δουλειά που κάνουν, αλλά και στους γονείς των εγκλωβισμένων παιδιών, «οι οποίοι μένουν στους τόπους τους παρά τις στερήσεις και τις δυσκολίες. Να μεταφέρετε τα θερμά μας χαιρετίσματα και την αγάπη μας σε όλους, καθώς και μήνυμα αισιοδοξίας. Δεν τα βάζουμε κάτω, δεν θα τα βάλουμε κάτω», ζήτησε από τα παιδιά και τους δάσκαλούς τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στα παιδιά και αναφερόμενος στη σύζυγό του είπε ότι «σάς επισκέπτεται, νομίζω έχετε κτίσει μια πολύ ανθρώπινη και ωραία σχέση. Σάς διαβεβαιώ και εγώ ότι είναι καλός άνθρωπος. Είναι στο πλευρό μου και καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό και ανθρώπινο τρόπο κενά, τα οποία δημιουργούνται από τις πολλαπλές πολιτικές και άλλες υποχρεώσεις μου, διεθνείς και εσωτερικές και της εύχομαι να είναι καλά και να συνεχίσει με πάθος τα καθήκοντα της».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη, τέλος, τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Γιώργο Ιακώβου «για την ανθρωπιά του» καθώς και το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου.