22/12/10

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση με την ευκαιρία της χορηγίας €2 εκ. από το συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου για την ανέγερση του κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών
21/12/2010






Η σημερινή τελετή έρχεται να προστεθεί δίπλα σε μια μεγάλη σειρά πολλών άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων που όλες έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Η ανιδιοτελής προσφορά, ο αλτρουισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη μαζί με τον εθελοντισμό και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου συνιστούν τον κεντρικό πυρήνα διαμόρφωσης της ποιότητας μιας κοινωνίας. Χαρακτηρίζουν με τον δικό τους αυθεντικό τρόπο εκείνη τη διάσταση λειτουργίας της κοινωνίας μας που βλέπει τα πράγματα μέσα από τον καθαρά ανθρωποκεντρικό φακό, που έχει ως κέντρο προσοχής της τον ίδιο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Τα τελευταία χρόνια, και είναι αυτό κατανοητό, λειτουργεί ένας πλεονασμός πληροφόρησης του κοινωνικού συνόλου στη βάση μετρήσιμων αριθμητικών κριτηρίων για μια σειρά οικονομικών, κοινωνικών και άλλων δραστηριοτήτων. Μέσα από αριθμητικούς δείκτες, στατιστικούς πίνακες και ποσοστιαίες αναλογίες καταγράφονται οι αυξομειώσεις των οικονομικών δεδομένων καθώς και δημογραφικά και πολλά άλλα στοιχεία που καθορίζουν και υποδεικνύουν με τον δικό τους τρόπο το παραγωγικό δυναμικό, την ανάπτυξη του τόπου μας, τις προοπτικές της.

Σπάνια όμως είναι καταγραμμένη με αριθμητικούς δείκτες, αν είναι γενικά δυνατόν ποτέ να καταγραφεί, η ετοιμότητα και η πρακτική διάθεση του καθενός από εμάς, συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της, να αναλώσει τον εαυτό της στην εξυπηρέτηση των άλλων, στην υποβοήθηση όλων εκείνων που μας έχουν ανάγκη. Πράξεις και χειρονομίες είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό και συλλογικό επίπεδο που κουβαλούν μέσα τους το βαθύτερο νόημα της ανθρωπιάς και της συμπόνιας, της αγάπης και φροντίδας για τον συνάνθρωπο απουσιάζουν κατά κανόνα από τους στατιστικούς πίνακες, τις ποσοστιαίες αναλογίες και τους αριθμητικούς δείκτες. Δεν βρίσκουν έκφραση και προβολή στην καθημερινή σχέση όλων μας με το κοινωνικό μας περιβάλλον.

Υπάρχουν, όμως, ως αισθήματα και εσωτερικός πλούτος και φωλιάζουν στις καρδιές και το μυαλό όλων μας, όσων δεν αφήνουν αυτό το απόθεμα αγάπης ούτε να περιθωριοποιηθεί αλλά και ούτε να απονευρωθεί μέσα στον κατακλυσμό των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Είναι για αυτό που με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή τελετή και να τονίσω με τον πιο εμφαντικό τρόπο την στήριξη τόσο τη δική μου προσωπικά όσο και της Κυβέρνησης γενικότερα σε παρόμοιες πράξεις που καταξιώνουν την κοινωνία μας και ανυψώνουν ουσιαστικά τον πήχη των κοινωνικών μας ευαισθησιών.

Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες και διαφοροποιούμενες κοινωνικές μας ανάγκες τόσο στον τομέα της υγείας αλλά και ευρύτερα στους άλλους τομείς ευημερίας του πληθυσμού απαιτούν μια συνεχή εγρήγορση από όλους μας αλλά και τη διατήρηση μηχανισμών άμεσης αντίδρασης για την επίλυση των εκάστοτε αναφυόμενων προβλημάτων.

Η στενή συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών με την ιδιωτική πρωτοβουλία, εκεί που επιδεικνύεται, αποτελεί τον μυστικό κώδικα υλοποίησης των πιο φιλόδοξων μας προγραμμάτων. Αυτή η συνεργασία, όπου λειτούργησε μελετημένα και ορθολογιστικά, πρόσφερε και θα συνεχίσει να προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και στον λαό μας. Πρέπει να αξιολογούμε με τον πιο ψηλό βαθμό και με θετικό πρόσημο αλλά και να τιμούμε όλους τους οργανισμούς αλλά και τα μεμονωμένα άτομα που με συγκεκριμένες ενέργειες βρίσκονται συμπαραστάτες και αρωγοί στο κυβερνητικό έργο.

Το όραμά μας, όπως το έχουμε διακηρύξει πολλές φορές, είναι η διαμόρφωση μιας πλατιάς ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας που να προάγει και να εξυπηρετεί τη δημόσια υγεία μέσα από ελεγχόμενους πάντα μηχανισμούς που θα αποκλείουν τη σπατάλη πόρων αλλά και κάθε μορφής ιδιοτέλεια και προσωπικό συμφέρον.

Απόψε, τιμούμε ένα τραπεζικό οργανισμό με βαθιές ρίζες και καταβολές στην κυπριακή κοινωνία, την Τράπεζα Κύπρου, που στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής της ευθύνης παραδίδει δωρεά 2 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών. Εκφράζουμε από τα βάθη της ψυχής μας τις πιο θερμές μας ευχές και συγχαρητήρια για την αλτρουιστική της χειρονομία και ευχόμαστε αυτή να μην είναι η τελευταία αλλά και να βρει όσο το δυνατόν περισσότερους μιμητές.

Παράλληλα, τιμούμε απόψε πολίτες που έγιναν δότες μυελού των οστών κατά το 2010. Στο πρόσωπο αυτών των ανθρώπων, των δοτών μυελού των οστών, τιμούμε και όλους τους δότες οργάνων που με το περίσσευμα αγάπης τους δίνουν ζωή και ευημερία σε μεγάλο αριθμό πασχόντων συνανθρώπων μας. Επιτρέψετέ μου εδώ, μέσα από τις δικές μου προσωπικές εμπειρίες, να σας καταθέσω την απέραντη έκταση των τόσο έντονων αλλά και πρωτόγνωρων αισθημάτων που αναπτύσσονται μεταξύ δότη οργάνου και ζωής και του κρίσιμα ασθενή και παραλήπτη οργάνου. Ο ένας προσφέρει ζωή και υγεία στον άλλο, και πιθανώς για τον ασθενή αυτή να είναι η μοναδική ευκαιρία διατήρησης του στη ζωή.

Αγαπητοί μου,

Το Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος με στόχο τη διασφάλιση της επιστημονικής ανάπτυξης στον τομέα της εργαστηριακής αιματο – ογκολογίας στην Κύπρο. Το ποσό που προσφέρεται από την Τράπεζα Κύπρου θα συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά στην υποστήριξη αυτού του μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτούν αυτό το σύγχρονο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών και το υποστηρίζουν ενεργά ώστε να εξελιχθεί σε ένα πλήρες και σύγχρονο βιοϊατρικό ερευνητικό κέντρο που θα εστιάσει τις δραστηριότητές του στη μελέτη των αιματολογικών κακοηθειών.

Το κέντρο θα συνεργάζεται άμεσα με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και τις Αιματολογικές Ογκολογικές Κλινικές και θα στεγάζει τα Εργαστήρια Αιματολογίας, Ανοσολογίας, Μοριακής Αιματολογίας και το Εργαστήριο Γονιδιωματικής και Βιοπληροφορικής. Εξελικτικά, θα μετατραπεί σε ένα διεθνώς αποδεκτό Επιστημονικό Κέντρο που θα συγκεντρώνει στην Κύπρο επιφανείς και διακεκριμένους παγκοσμίου κύρους επιστήμονες στον τομέα της Αιματοογκολογίας.

Με την μεταφορά του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος στο νέο οίκημα κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε τεμάχιο κρατικής γης, με την συνεχή στήριξη της Πολιτείας και άλλων μη Κυβερνητικών Οργανισμών, ο τομέας της Αιματοογκολογίας θα αποκτήσει ένα Κέντρο Αριστείας.

Η Κυπριακή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών έχει ήδη 105.000 εθελοντές δότες. Αυτό το αρχείο μας καθιστά περήφανους ως λαό, διότι η μικρή Κύπρος κατάφερε να έχει το μεγαλύτερο αρχείο παγκόσμια, σε αναλογία πληθυσμού.

Οι αιματολογικές παθήσεις είναι ασθένειες που πλήττουν και νέους ανθρώπους. Η λευχαιμία πλήττει τους ενήλικες και παράλληλα είναι ο πιο συχνός παιδικός καρκίνος. Σε αρκετές περιπτώσεις η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή. Συμβατός δότης μπορεί να γίνει κάποιος είτε από το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενή είτε από τα αρχεία εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Αυτούς τους ανθρώπους, που πρόσφεραν χέρι βοήθειας στους συνανθρώπους μας χαρίζοντας αφιλοκερδώς το μυελό των οστών τους για να δώσουν ζωή, τιμούμε απόψε. Σας τιμά η Πολιτεία απόψε, αγαπητές φίλες και φίλοι, διότι δίνετε ελπίδα ζωής σε ανθρώπους που φθάνουν σε δύσκολες, κρίσιμες καταστάσεις και όχι σπάνια κοντά στο χείλος του θανάτου. Σας τιμούμε ως παραδείγματα ύψιστου ανθρωπισμού με την προσφορά αγάπης από το σώμα σας και ζωής από τη ζωή σας.

Μέσα όμως από αυτές τις τιμές, πέρα από τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινωνικό σύνολο, να μην αφήσουμε τη φλόγα της φροντίδας και της έγνοιας να σβήσει μέσα στον χείμαρρο της απάθειας και αποστασιοποίησης. Εύχομαι η αποψινή εκδήλωση να συμβάλει στον πολλαπλασιασμό τέτοιων πράξεων αλληλεγγύης και προσφοράς.

Όλοι εσείς αποτελείτε γνήσια πηγή έμπνευσης και θαυμασμού και σας ευχαριστώ προσωπικά όλους μαζί και τον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά.

Καλά Χριστούγεννα και κάθε καλό στο νέο χρόνο με υγεία και χαρά.