1/12/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στην έκθεση ζωγραφικής του Μάριου Χριστοδούλου, στη ΛεμεσόNEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στην έκθεση ζωγραφικής του Μάριου Χριστοδούλου, στη Λεμεσό
01/12/2010





Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.
Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την ευγενική πρόσκληση του αγαπητού Μάριου Χριστοδούλου να εγκαινιάσω τη σημερινή ατομική του έκθεση ζωγραφικής στον φιλόξενο χώρο της Γκαλερί «Ρουάν».

Είμαι εδώ σήμερα γιατί επιθυμώ πρωτίστως να στηρίξω τους νέους καλλιτέχνες, τους νέους δημιουργούς που φέρνουν κάτι νέο και αξιόλογο στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου. Ιδιαίτερα στον τομέα των εικαστικών τεχνών τα τελευταία χρόνια έχουμε αρκετές νέες και ενδιαφέρουσες παρουσίες που έχουν να παρουσιάσουν ιδιαίτερα αξιόλογες και εν πολλοίς πρωτοποριακές εικαστικές προτάσεις.

Αναμφίβολα κάθε εικαστικό ή πολιτιστικό γεγονός συνιστά πράξη ζωογόνο και ελπιδοφόρα για τον τόπο μας. Με την παρούσα έκθεση, ο Μάριος επιχειρεί με τη σειρά του να συνεισφέρει στα εικαστικά δρώμενα, πάντα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης.

Ο Μάριος Χριστοδούλου είναι ένας νέος καλλιτέχνης με κάποιες νεωτερίστικες προσεγγίσεις που καθιστούν το έργο του ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Δεν είμαι κριτικός για να αποτιμήσω ζωγραφικά το έργο του Μάριου, ούτε θα επιχειρήσω να αναζητήσω σε αυτό τεχνοτροπίες, ροπές και τάσεις. Μπορώ μόνο να το προσεγγίσω από την οπτική γωνία του απλού θεατή. Θα μπορούσε ανεπιφύλακτα να ισχυριστεί κάποιος ότι η έκθεση ζωγραφικής του Μάριου χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, ειλικρίνεια, ευαισθησία και από την άνεση με την οποία επεξεργάζεται και αποδίδει τα θέματά του.

Ο καλλιτέχνης ερευνά το περιβάλλον, στέκει με ιδιαίτερη προσοχή και αναλυτική διάθεση στο γεωφυσικό χώρο, ενδιατρίβει με το πινέλο του στο πυρ και το ύδωρ, αναδεικνύει με τον χρωστήρα του διάφορα στοιχεία του περιβάλλοντος και αποδίδει εικαστικά όγκους και ύλες κατά τρόπο που οι δημιουργίες του τυγχάνουν μίας ιδιαίτερα θετικής υποδοχής από όλες τις αισθήσεις.

Στην πρώτη του ατομική δουλειά ο Μάριος έδωσε τον τίτλο «Ανακαλύπτοντας την ύλη». Τη δεύτερη αυτή ατομική του έκθεση τιτλοφόρησε «Πίσω από την ύλη», θέλοντας έτσι να δώσει από τη μια συνέχεια στην πρώτη του δουλειά και από την άλλη να κλείσει αυτόν τον θεματικό κύκλο.

Τα σχήματα, τα χρώματα και γενικότερα ο τρόπος που δημιουργεί τις εικαστικές του προτάσεις ο Μάριος Χριστοδούλου δίνουν την ευκαιρία στο θεατή να προσεγγίσει και να ερμηνεύσει τα έργα του κατά έναν υποκειμενικό τρόπο. Αποφεύγει να τιτλοφορήσει τα έργα του, όπως αποφεύγει σε αρκετές περιπτώσεις να προσδιορίσει το μήνυμά του, ώστε να δώσει την ευκαιρία στον καθένα ξεχωριστά να διεισδύσει σ' αυτά με τη δική του λογική και το δικό του συναίσθημα και να τα ταυτίσει με κάποια ιδιαίτερη προσωπική του έκφραση.

Άλλωστε κάθε καλλιτεχνικό έργο δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα του διαλόγου του ίδιου του καλλιτέχνη με τον κόσμο της εποχής του και η μετουσίωση αυτού του διαλόγου σε εικόνα. Ο καλλιτέχνης μέσα από το έργο του μοιράζεται συναισθήματα και απαντά σε ερωτήματα που η ίδια η κοινωνία, άμεσα ή έμμεσα, θέτει.

Θεωρώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη σημερινή ατομική έκθεση του φίλου Μάριου που έρχεται να δώσει συνέχεια στη δημιουργική εικαστική του πορεία, που παρόλο ότι δεν είναι μακρά, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή.

Εύχομαι καλή συνέχεια, φίλε Μάριε, και δημιουργική παραπέρα πορεία στον δρόμο των εικαστικών τεχνών όπου με τόσο μεράκι επέλεξες να πορευθείς. Σου εύχομαι παράλληλα έμπνευση, δημιουργικότητα καθώς επίσης ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και ό,τι καλύτερο στη συνέχεια της αναμφίβολα αξιόλογης μέχρι τώρα πορείας σου. Οι καλές σπουδές, το ταλέντο και οι πρωτοποριακές ιδέες σου προδιαγράφουν για μια αξιόλογη παραπέρα πορεία.