21/12/10

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφιας κατά την επίσκεψή της χθες, στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφιας κατά την επίσκεψή της χθες, στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου
21/12/2010





Η παρουσία μας εδώ σήμερα είναι μια ένδειξη του σεβασμού, της εκτίμησης και της αγάπης μας προς τους εγκλωβισμένους μας. Βρισκόμαστε εδώ από χρέος τιμής για τους ανθρώπους που με αγωνιστικότητα, καρτερικότητα και αντοχή παρέμειναν ριζωμένοι στη γη τους, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα, μέχρι που να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου στον Διευθυντή, στους δασκάλους, στους μαθητές, στη Σχολική Εφορεία, όπως επίσης και στο βοηθητικό προσωπικό για το έργο που επιτελείτε στο Δημοτικό Σχολείο του Ριζοκαρπάσου.

Σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, μαζί με τις ευχές του για υγεία, χαρά και πρόοδο στον καθένα από εσάς ξεχωριστά.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για την επίτευξη μιας βιώσιμης και υπό τις περιστάσεις δίκαιης λύση του Κυπριακού. Η προσπάθειά του είναι σκληρή και δύσκολη. Πολλά τα εμπόδια, πολλές οι δυσκολίες, πολύπλοκα μερικά από τα υπό συζήτηση θέματα. Συνεχίζει με πίστη την προσπάθεια. Αντλεί δύναμη και κουράγιο από τον δικό σας αγώνα, με τον οποίο διατηρείτε την ελπίδα της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας ζωντανή.

Στοχεύει, όπως γνωρίζετε, σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα την χαρακτηρίζει η ενότητα των θεσμών, της οικονομίας και των ίδιων των ανθρώπων της. Γιατί ο τόπος μας μπορεί να αγκαλιάσει με στοργή και αγάπη όλα τα παιδιά του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους και να τους χαρίσει ευημερία και μια άνετη ειρηνική ζωή, μέσα σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας. Αυτό οφείλουμε στις νέες γενιές, αυτό οφείλουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.
Η δική μας θέληση για λύση είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη. Η λύση, ωστόσο, για να μπορεί να γίνει αποδεκτή πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική. Δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιβολής της Τουρκίας ή των οποιωνδήποτε άλλων. Δεν μπορεί να είναι αντίθετη με τη βούληση και τα συμφέροντα του λαού μας.

Γι΄ αυτό και επιμένουμε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να ανήκει στους Κύπριους με την έννοια ότι η λύση δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιδιαιτησίας, ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων ή έτοιμων σχεδίων για αποδοχή.

Σε αυτό τον αγώνα, μέλημά μας είναι και η προάσπιση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας στην κατοικία, την ιδιοκτησία, την ελεύθερη διακίνηση, την εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εν γένει στη ζωή σε συνθήκες ασφάλειας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για περαιτέρω στήριξη και εκσυγχρονισμό αυτού του Δημοτικού Σχολείου, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι διευθετήσαμε να σας παραχωρηθούν τρεις σταθεροί και δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μέσω του Υπουργείου Παιδείας, για κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. Μέχρι να έλθει η πολυπόθητη ημέρα της λύσης, η Πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό σας με όποιο τρόπο μπορεί.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σάς συγχαρώ για το αξιόλογο έργο που επιτελείτε στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ριζοκαρπάσου. Εύχομαι σε όλους σας Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο τον καινούργιο χρόνο. Εύχομαι, ακόμη, όπως το 2011 είναι το έτος τερματισμού των δεινών του κυπριακού λαού, για να οικοδομήσουμε το ευτυχισμένο μέλλον μιας επανενωμένης πατρίδας.