24/11/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην έναρξη Συνεδρίου που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με θέμα «Όχι στην εμπορία προσώπων»

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην έναρξη Συνεδρίου που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με θέμα «Όχι στην εμπορία προσώπων»
24/11/2010





Η διαπίστωση πως οι εκπαιδευτικοί μας κινητοποιούνται, περνώντας στην πρώτη γραμμή μάχης σε αυτόν τον αγώνα που κηρύξαμε για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, είναι ελπιδοφόρο για την κοινωνία μας ως σύνολο. Δεν έχω παρά να καλωσορίσω τον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου σε αυτόν τον αγώνα και να σας πω πως ως Κυβέρνηση και ειδικότερα ως Υπουργείο Εσωτερικών προσβλέπουμε στη συμβολή σας για ευαισθητοποίηση των πολιτών προς μια και μόνο κατεύθυνση: Να εξαλείψουμε από τη δική μας κοινωνία τη μάστιγα που λέγεται εμπορία ανθρώπων. Συγχαίρω, λοιπόν, τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτό το ενημερωτικό συνέδριο και τους ευχαριστώ για την πρόσκληση να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του.

Η εμπορία προσώπων, φίλες και φίλοι, είναι ένα εγκληματικό φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα. Έχοντας προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, εμφανίζεται με διάφορες μορφές και εκφάνσεις, γεγονός το οποίο το καθιστά ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα για να αντιμετωπιστεί. Είναι μια μορφή του οργανωμένου εγκλήματος που συντηρείται και εδραιώνεται στηριγμένο στη φτώχεια και την ανέχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και την έλλειψη πραγματικών προοπτικών που μαστίζουν τις χώρες προέλευσης των θυμάτων.

Η ύπαρξη του φαινομένου αυτού προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταρρακώνει τις αρχές και αξίες του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου. Γι' αυτό και η πάταξή του δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη, αποσπασματική, μερική. Ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο μας αφορά όλους γι’ αυτό και η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της θα πρέπει να συνεργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δυστυχώς, η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση στο θλιβερό αυτό φαινόμενο. Τα δίκτυα της εμπορίας προσώπων έχουν εξαπλώσει την παράνομη δράση τους και στο νησί μας, εκμεταλλευόμενα τους μετανάστες που στην αναζήτηση ελπίδας φθάνουν στην Κύπρο είτε για να παραμείνουν και να εργαστούν είτε ως ενδιάμεσο σταθμό για να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η εμπορία προσώπων στην Κύπρο μεταφράζεται κυρίως στη σεξουαλική εκμετάλλευση και στην εκμετάλλευση στην εργασία.

Μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας είναι η πάταξη του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος. Προς τον σκοπό αυτό εργαζόμαστε σκληρά και έχουμε ήδη καταγράψει κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Επιτρέψτε μου να αναφέρω σε συντομία τις βασικότερες από αυτές:

1. Εκσυγχρονίσαμε τη νομοθεσία μας έτσι που να είναι πλήρως εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνη με τις διεθνείς συμβάσεις.

2. Προχωρήσαμε στη σύσταση της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων της οποίας προεδρεύει ο Υπουργός Εσωτερικών και στην οποία συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές Υπηρεσίες, καθώς και δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις.

3. Επικυρώσαμε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Προσώπων, που είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού του Συμβουλίου για να τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2008.

4. Αναθεωρήσαμε την πολιτική που διέπει την είσοδο και απασχόληση αλλοδαπών καλλιτεχνών από τρίτες χώρες στη Δημοκρατία και υιοθετήσαμε διαδικασίες πανομοιότυπες με αυτές που αφορούν τους υπόλοιπους τομείς απασχόλησης με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργαζομένων.

5. Δημιουργήσαμε από το 2007 το κρατικό καταφύγιο, το οποίο βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

6. Διαμορφώσαμε το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2010 – 2012 που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο. Επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο σε αυτό το σημείο και να σας εξηγήσω ότι το νέο Σχέδιο Δράσης θέτει ένα συνολικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής πραγματικότητας. Περιλαμβάνει πραγματιστικούς στόχους που καλύπτουν όλες τις πτυχές του προβλήματος, αλλά και συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Το νέο Σχέδιο Δράσης 2010-2012 καλύπτει θέματα συντονισμού, διαφώτισης, πρόληψης, εντοπισμού και αναγνώρισης θυμάτων, προστασίας και στήριξης θυμάτων, καταστολής και δίωξης, συλλογής δεδομένων, εκπαίδευσης, διεθνούς συνεργασίας και αξιολόγησης.

Την τελευταία διετία έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, που έχουν αναγνωριστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παρόλα αυτά δεν εφησυχάζουμε γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εμπορία προσώπων παραμένει ένα έγκλημα με πολλά πρόσωπα το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ως κράτος και ως διεθνής κοινότητα.

Ο ρόλος που έχετε να διαδραματίσετε εσείς οι εκπαιδευτικοί μας στις προσπάθειες που καταβάλλονται είναι, χωρίς αμφιβολία, καταλυτικός. Η άμεση και καθημερινή επαφή σας με τους νέους, σας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να αναγνωρίζετε και να εντοπίζετε πολύ έγκαιρα πιθανά θύματα αλλά, κυρίως, σας μετατρέπει σε έναν από τους σημαντικότερους φορείς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νεολαίας γι’ αυτό το έγκλημα. Και η νεολαία, καθώς και η κυπριακή κοινωνία στο σύνολο της, δεν πρέπει ούτε να κλείνει τα μάτια της μπροστά σε αυτό το έγκλημα ούτε και να συναινεί στην αποσιώπησή του.



Φίλες και φίλοι,

Όσες προσπάθειες κι αν κάνουμε σε επίπεδο Πολιτείας και οργανωμένων συνόλων, εάν η ίδια η κοινωνία δεν αγκαλιάσει τις προσπάθειες αυτές, αν δεν σταθεί ασπίδα υπεράσπισης και προστασίας των θυμάτων και των ευάλωτων ομάδων, αν δεν επιδείξει μηδενική ανοχή στο φαινόμενο αυτό, όλες αυτές οι προσπάθειες θα πέφτουν, δυστυχώς, στο κενό.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι εσείς οι Κύπριοι μάχιμοι εκπαιδευτικοί θα παλέψετε στο πλάι μας καθώς η παιδεία είναι αυτή που καθορίζει τις προοπτικές εξέλιξης και προόδου μιας κοινωνίας στο μέλλον, διαπαιδαγωγώντας και διαμορφώνοντας τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις των νέων. Ας ανανεώσουμε, λοιπόν, όλοι τη θέληση μας να εργαστούμε μαζί, ενάντια σε αυτό το φαινόμενο που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό μας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά τους διοργανωτές για την πρόσκληση που μου απηύθυναν να κηρύξω την έναρξη του Συνεδρίου αυτού και από πλευράς Κυβέρνησης να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για ολοκλήρωση του έργου που αρχίσαμε, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, γιατί η πάταξη της εμπορίας προσώπων απαιτεί αφοσίωση, αλλά πάνω από όλα απαιτεί ειλικρινή συλλογική προσπάθεια.

Ως Εθνικός Συντονιστής σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο αυτό το οποίο αναμένω ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας συνεχούς και ακούραστης προσπάθειας των εκπαιδευτικών μας για αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων.