25/11/10

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη
25/11/2010





Η στοιχειοθετημένη και εμπεριστατωμένη χθεσινή απάντηση που δώσαμε αναφορικά με τις διαδικασίες που το Υπουργείο Εσωτερικών ακολούθησε εντός της ΕΕ, σε πλήρη συνεργασία και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διάσωση και αναδιάρθρωση του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου, προφανώς δεν λήφθηκαν υπόψη από τον συντάκτη της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”, γι’ αυτό και επανέρχεται σήμερα στο θέμα, επιμένοντας σε χαρακτηρισμούς που, θα επαναλάβω ότι, ξεπερνούν τα όρια.

Επειδή δεν μπορώ να ασχολούμαι επί καθημερινής βάσης με ένα ανύπαρκτο θέμα και επειδή πρόθεσή μου είναι να βοηθήσω τον συντάκτη του “Φιλελεύθερου” στη δουλειά του για να προχωρήσει σε μια σωστή και ολοκληρωμένη δημοσιογραφική έρευνα, αντί της αποσπασματικής πληροφόρησης που έχει και αναδημοσιεύει, τον ενημερώνω πως ο σχετικός φάκελος του Υπουργείου με όλο το υλικό που αφορά την υπόθεση του Σφαγείου Κοφίνου, είναι στη διάθεσή του προς μελέτη.

Ένα τελευταίο σχόλιο επί της ουσίας του σημερινού δημοσιεύματος: Η αίτηση διάσωσης του Σφαγείου Κοφίνου επίσημα κατατέθηκε στην ΕΕ στις 3 Ιουνίου 2009. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από επίσημα έγγραφα που μας έχουν σταλεί από την ΕΕ. Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της έντονης και σοβαρής προσπάθειας που κατέβαλε το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να επιτύχει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του εν λόγω σχεδίου και να αποτρέψει έτσι το οριστικό κλείσιμο του Σφαγείου, επιδίωξε και πέτυχε να έχει συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ. Η αρχική συνάντηση που ορίστηκε για τον Νοέμβριο του 2009 αναβλήθηκε, για να πραγματοποιηθεί τελικά τον Ιανουάριο του 2010. Για τους σκοπούς αυτής της συνάντησης μετέβη στις Βρυξέλες κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών δρα Λάζαρο Σαββίδη, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σφαγείου Κοφίνου κ. Ανδρέα Μωϋσέως και εκπρόσωπο του Γραφείου του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Ιανουαρίου 2010 και των επεξηγήσεων που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυπριακή αντιπροσωπεία, ετοιμάστηκαν τα αναθεωρημένα έγγραφα τα οποία και κατατέθηκαν στην ΕΕ στις 17 Φεβρουαρίου 2010. Είναι επομένως σαφές, πως η κρίσιμη ημερομηνία που δίνει και τις απαντήσεις σε όλα όσα εγείρονται από τα δημοσιεύματα του “Φιλελευθέρου” δεν είναι η 17η Φεβρουαρίου 2010, αλλά η 3η Ιουνίου 2009, ημερομηνία κατά την οποία καταθέσαμε στην ΕΕ την αρχική αίτηση για διάσωση του Σφαγείου Κοφίνου. Για όλα τα υπόλοιπα και τα πραγματικά γεγονότα αυτής της υπόθεσης, παραπέμπω στη χθεσινή μας ανακοίνωση.