24/11/10

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο συνέδριο με θέμα: «Εθελοντισμός και Δράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών κατά του Κοινωνικού Αποκλεισμού»

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο συνέδριο με θέμα: «Εθελοντισμός και Δράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών κατά του Κοινωνικού Αποκλεισμού»



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω το σημερινό συνέδριο με θέμα: «Εθελοντισμός και Δράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών κατά του Κοινωνικού Αποκλεισμού». Το Συνέδριο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο ενόψει του φετινού Πανευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχιας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, αλλά και του Έτους 2011 το οποίο ανακηρύχτηκε «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη». Η ανθρωπότητα έχει σημειώσει τις τελευταίες δεκαετίες ραγδαία ανάπτυξη και σημαντικότατα επιτεύγματα, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας. Ωστόσο, παρά τα τεράστια βήματα που έχουν επιτευχθεί, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνεχίζουν να παραβιάζονται σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δεν συμβαίνει, όπως θα περίμενε κανείς, μόνο σε χώρες που μαστίζονται από τη φτώχια. Η φτώχια και η περιθωριοποίηση των ηλικιωμένων άνω των 65 χρόνων, των μονογονεϊκών οικογενειών, των άνεργων νέων και γυναικών, των ατόμων με αναπηρίες, των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων, η παιδική φτώχια, η παιδική επαιτεία, το σωματεμπόριο παιδιών και γυναικών, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση των παιδιών με αναπηρίες είναι φαινόμενα που συναντώνται και στις πιο οικονομικά εύρωστες κοινωνίες. Επηρεάζεται και η Ευρώπη από τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και, δυστυχώς, η Κύπρος μας δεν αποτελεί εξαίρεση. -24.11.2010