15/11/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

15/11/2010
Η πραγματοποίηση πανηγυρικών γιορτασμών για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με πρωταγωνιστή μάλιστα τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με την παράνομη παρουσία Τούρκων αξιωματούχων σ’ αυτούς, δείχνει ότι η τουρκική πλευρά έχει έλλειψη καλής θέλησης και δεν πείθει ότι θέλει λύση είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Συμπληρώνονται σήμερα 27 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Αυτή η ενέργεια αποτελεί την κορύφωση των αποσχιστικών, διχοτομικών ενεργειών της Άγκυρας, αλλά και των προσπαθειών της να νομιμοποιήσει τα κατοχικά δεδομένα και να υλοποιήσει τον στόχο της για δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί.

Η διεθνής κοινότητα όχι μόνο αρνήθηκε να αναγνωρίσει το κατοχικό μόρφωμα, αλλά μέσα από δύο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 541 και το 550, το καταδίκασε, θεώρησε νομικά άκυρη την ενέργεια και κάλεσε όπως καμιά χώρα μην αναγνωρίσει την ούτω καλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Το ψευδοκράτος δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά χώρα πλην βεβαίως της Τουρκίας. Οι προσπάθειες, όμως, της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν έχουν τερματιστεί. Η Τουρκία συνεχίζει να εργάζεται και να μεθοδεύει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους με άλλοθι την έξοδο των Τουρκοκυπρίων από τη λεγόμενη απομόνωση. Επιπρόσθετα, προσπαθεί να προωθήσει και να επιβάλει την αναβάθμισή του ακόμη και μέσα από την πρόταση που η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει στις διαπραγματεύσεις για το περιουσιακό. Αυτή η πρόταση προσπαθεί να νομιμοποιήσει το ψευδοκράτος με το να το παρουσιάζει ότι, δήθεν, είναι νόμιμος κάτοχος των περιουσιών των Τουρκοκυπρίων, που δήθεν έχει το δικαίωμα να τις ανταλλάξει με ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Η πραγματοποίηση πανηγυρικών γιορτασμών για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με πρωταγωνιστή μάλιστα τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με την παράνομη παρουσία Τούρκων αξιωματούχων σε αυτούς, δείχνει ότι η τουρκική πλευρά έχει έλλειψη καλής θέλησης και δεν πείθει ότι θέλει λύση. Η Τουρκία οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση της, να σεβαστεί και να εφαρμόσει τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οφείλει, επίσης, να σεβαστεί και να εφαρμόσει τα περί Κύπρου Ψηφίσματα και να συνεργαστεί για επίτευξη αμοιβαία συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό.

Με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη διχοτόμηση και επαναλαμβάνουμε τη θέλησή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για άρση της κατοχής και τερματισμό του εποικισμού, για επίλυση του Κυπριακού, για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως τα Ηνωμένα Έθνη την περιγράφουν, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Για μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας. Για μια λύση που θα τον καθιστά πραγματικό αφέντη στον τόπο μας».

Στη συνέχεια κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου περί δύο κρατών, δύο λαών στην Κύπρο και δύο Δημοκρατιών, αλλά και ότι δεν υπάρχουν ελληνοκυπριακά εδάφη υπό κατοχή, ο κ. Στεφάνου είπε: «Και οι σημερινές δηλώσεις του κ. Ερογλου αποδεικνύουν αυτό που εμείς έχουμε αναδείξει μέσα στην ανακοίνωση καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Δείχνει ότι η τουρκική πλευρά έχει έλλειψη καλής θέλησης και δεν πείθει ότι θέλει λύση. Αυτά, τα οποία συνεχώς επαναλαμβάνει ο κ. Ερογλου και που τα ακούμε και από αξιωματούχους της τουρκικής ηγεσίας, περί ύπαρξης δύο λαών και δύο Δημοκρατιών στην Κύπρο, συγκρούονται κάθετα με τα όσα προβλέπουν τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι αποφάσεις άλλων διεθνών οργανισμών και της ίδιας της ΕΕ στην οποία η ίδια η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί. Συγκρούονται, επίσης, με τα όσα η Τουρκία λέει και διακηρύσσει ότι θέλει λύση σύντομα στο Κυπριακό. Λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να εξευρεθεί με διχοτομικές αντιλήψεις και με αντιλήψεις που είναι έξω και πέραν από Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σε ό,τι αφορά στην κατοχή, η κατοχή είναι εκεί και καταγραμμένη σε Ψηφίσματα και αποφάσεις. Η Τουρκία παράνομα εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και παράνομα κατέχει το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα χαιρετίσει τις προτάσεις και των δύο πλευρών στο περιουσιακό και κατά πόσο αυτό ανησυχεί την πλευρά μας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη έχουν λεχθεί διάφορα πράγματα, δημόσια, όμως, στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ενημέρωσε και συζήτησε και διαβουλεύθηκε με τους Αρχηγούς των κομμάτων. Να μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ διότι ενόψει και της συνάντησης, θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον Πρόεδρο, ισχυρός και έτοιμος να πάει στη Νέα Υόρκη - και είναι ισχυρός και έτοιμος να πάει στη Νέα Υόρκη - να υπερασπιστεί την υπόθεση της Κύπρου και να πετύχει έτσι ώστε στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι δόκιμο τώρα στη βάση και πληροφοριών να σχολιάσουμε οτιδήποτε», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.