12/11/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου κατά τα εγκαίνια της Αίθουσας Καινοτομίας και Δημιουργικότητας του Ενιαίου Λυκείου Κύκκου Β΄
12/11/2010

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή τελετή των εγκαινίων της Αίθουσας Καινοτομίας και Δημιουργικότητας του Ενιαίου Λυκείου Κύκκου Β΄. Τελώντας σήμερα τα εγκαίνια της νέας αίθουσας του σχολείου, εκφράζω την ευαρέσκειά μου για το γεγονός ότι οι μαθητές έχουν από φέτος στη διάθεσή τους έναν άνετο, άρτια εξοπλισμένο και ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο, για να περνούν δημιουργικά, αλλά και να ψυχαγωγούνται εποικοδομητικά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον σχολικό χώρο.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η παροχή ποιοτικής και αναβαθμισμένης εκπαίδευσης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του 21ου αιώνα, πέρα από το έμψυχο υλικό, καθηγητές και μαθητές, τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και τα σχολικά εγχειρίδια, απαιτεί και τις ανάλογες κτηριακές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Ζούμε σε μια εποχή που ο όγκος της γνώσης που καλείται να διαχειριστεί και να αφομοιώσει ο μαθητής αυξάνεται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο και ένα φρενήρη ρυθμό που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε. Το ανταγωνιστικό σύστημα πανεπιστημιακής εισδοχής, εσωτερικού και εξωτερικού, επιβαρύνει το ήδη βαρυφορτωμένο από φροντιστήρια γλωσσών, τέχνης, χορού, μουσικής πρόγραμμα των μαθητών μας, όχι μόνο σωματικά και πνευματικά, αλλά και ψυχικά.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι να προσφέρει στους μαθητές ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο να τους δίνεται η δυνατότητα να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν όλες τις δεξιότητές τους, ισόρροπα και αρμονικά, σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές. Επιδιώκουμε, περισσότερο από την προσφορά στεγνών γνώσεων, να καλλιεργήσουμε την κριτική και δημιουργική πνοή των μαθητών μας, να τους μετατρέψουμε σε ορθολογιστικούς διαχειριστές της γνώσης και της πληροφορίας, να νιώσουν και να βιώσουν ουσιαστικά, και όχι ως σχήμα λόγου, τη χαρά της μάθησης και της δημιουργίας.

Θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ένας ξεχωριστός χώρος για τους μαθητές μας, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ένας χώρος στον οποίο ο χρόνος να αξιοποιείται δημιουργικά τόσο εντός τάξης όσο και εκτός τάξης τόσο κατά τη διάρκεια της διδακτικής και μαθησιακής διαδικασίας όσο και κατά τη διάρκεια του ελεύθερου σχολικού χρόνου. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζουν, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές, η έγνοια για πρόοδο και η έφεση για μάθηση καθώς και ο σωστός προγραμματισμός. Επίσης, προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η πρωτοβουλία του σχολείου σας, της Διεύθυνσης, των καθηγητών και των μαθητών, για δημιουργία μιας ξεχωριστής αίθουσας για τους μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Κύκκου Β’, εξοπλισμένης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές εφοδιασμένους με τον κατάλληλο εξοπλισμό, με πρόσβαση στο διαδίκτυο, με δυνατότητες τηλεδιασκέψεων και με πρόσβαση στις πηγές πολυμέσων.

Εύχομαι η Αίθουσα Καινοτομίας και Δημιουργικότητας, η νέα αίθουσα των μαθητών, να αποτελέσει ένα χώρο δημιουργικού και ευχάριστου περιβάλλοντος, ένα παράθυρο στην παγκόσμια κοινωνία της γνώσης και πρόσβασης στα αγαθά του διαδικτύου. Μέσα στα νέα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης ευελπιστούμε ότι το διαδίκτυο θα γκρεμίσει τα διαχωριστικά τείχη που υψώνει η ξενοφοβία, η άγνοια και η προκατάληψη μεταξύ ανθρώπων και λαών.

Είναι μάλιστα ένα σημαντικό μέτρο, με στόχο να ενεργήσουμε προληπτικά για την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και μαθητικής παραβατικότητας. Γιατί, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η διοχέτευση της νεανικής ζωντάνιας σε καινοτόμες και δημιουργικές δραστηριότητες, όπως οι δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία, είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας σας ενάντια στους πολυποίκιλους κινδύνους που απειλούν τους νέους σήμερα. Είμαι βέβαιος για τούτο, ότι οι μαθητές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της νέας αίθουσας του σχολείου, της δικής τους αίθουσας δημιουργίας και καινοτομίας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήταν παράλειψή μου να μην εκφράσω τις ευχαριστίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προς τo Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση της Cyta για την ευγενή προσφορά των οκτώ υπολογιστών.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τη σημερινή τελετή εγκαινίων της Αίθουσας Καινοτομίας και Δημιουργικότητας του Ενιαίου Λυκείου Κύκκου Β΄, συγχαίρω και πάλι τη Διεύθυνση, το διδακτικό προσωπικό, τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας για τη συμβολή τους στη δημιουργία της αίθουσας. Τέλος, εύχομαι η νέα αίθουσα να αξιοποιηθεί από τους μαθητές στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.