9/11/10

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο
08/11/2010
Σε δήλωση του μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς ΄Ερογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε:



«Όπως γνωρίζετε, οι ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα. Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση σχετικά με το Περιουσιακό, αλλά και για την επικείμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ των δύο ηγετών και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 18 Νοεμβρίου. Θα είναι μια σημαντική μέρα στη διαδικασία, και είχαμε μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η μέρα. Βέβαια δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα συμπεράσματα. Εδώ δεν προπαρασκευάζουμε τίποτα. Θα δούμε απλώς πώς θα πάει. Προφανώς, όμως, ελπίζουμε ότι η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα θα δώσει περισσότερη ώθηση στη διαδικασία».

Απαντώντας σε ερώτηση τι πραγματικά διακυβεύεται με τη συνάντηση της 18ης Νοεμβρίου, με αναφορά σε σημερινό δημοσίευμα της Financial Times (που αποδίδει τη δήλωση σε ανώτερο διπλωμάτη που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις) ότι αν οι συνομιλίες καταλήξουν σε αποτυχία τα Ηνωμένα Έθνη θα μελετήσουν πιθανή απόσυρση της αποστολής καλών υπηρεσιών τους από την Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει δημοσιεύματα. Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα ΄Εθνη εργάζονται πολύ σκληρά για να διασφαλίσουν ότι η συνάντηση θα είναι επιτυχής, και ότι αυτή η συνάντηση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας θέλει να ακούσει πρόσωπο με πρόσωπο με τους ηγέτες την άποψή τους για το πώς πάνε οι συνομιλίες και ποιες είναι οι προοπτικές. Η τύχη αυτών των συνομιλιών, συμπλήρωσε, θα εξαρτηθεί από τους δύο ηγέτες και την ικανότητά τους να διαπραγματευθούν και να υπερπηδήσουν τις διαφορετικές θέσεις που έχει ο καθένας.

Σε ερώτηση τι εννοεί ότι ο Γενικός Γραμματέας θέλει να δώσει περισσότερη ώθηση στις συνομιλίες, αν θα εισαγάγει κάποιες ιδέες, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα περιμένουμε να γίνει η συνάντηση και δεν πρόκειται να πει εκ των προτέρων τι θα πει ο Γενικός Γραμματέας και πρόσθεσε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί τελικές αποφάσεις γι΄ αυτό.

Ελπίζουμε, είπε, ότι η συνάντηση θα επιτύχει να δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία, μια αίσθηση ενθουσιασμού και αισιοδοξίας.

Όλοι μας στα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διαδικασία μπορεί να επιτύχει, ότι οι ηγέτες μπορούν να υπερπηδήσουν τις διαφορές τους και ο Γενικός Γραμματέας θα ενθουσιαστεί να ακούσει πώς θα προχωρήσουν. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, είπε, για το τι ακριβώς και πώς θα λεχθεί και πώς θα το χειριστούμε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν είναι σίγουρος αν οποιαδήποτε αλλαγή στις προτάσεις θα είναι βοηθητική για τη διαδικασία. Τόνισε πως είναι σημαντικό για τα Ηνωμένα Έθνη να εργάζονται με τις δύο πλευρές - οι οποίες έχουν εξ ορισμού διαφορετικές θέσεις - κάτι το οποίο κάνουν όσο καλύτερα μπορούν και κάτω από δύσκολες συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις, προτιμήσεις και προτεραιότητές τους. Είπε επίσης ότι δεν είναι στόχος των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλουν οτιδήποτε, αλλά είναι στόχος των ηγετών στην Κύπρο να πετύχουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και μία κυριαρχία, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και γι’ αυτό συναντώνται. Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες εξήγησαν τι είδους συνολική διευθέτηση ζητούν και συμφώνησαν επ’ αυτού. Διευκρίνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ανυπομονούν να ακούσουν ακόμα περισσότερα για το πώς οι ηγέτες μπορούν να πετύχουν τα παραπάνω και τους παρέχουν όλη τη δυνατή στήριξη προς τον σκοπό αυτό, χωρίς ωστόσο να επιβάλλουν στον οποιονδήποτε κάτι το οποίο δεν θέλει.

Ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών δηλώνοντας ότι υπάρχει ορισμένες φορές παρανόησή του. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν, είπε, επιβάλλοντας στους ανθρώπους κάτι που δεν επιθυμούν και πρόσθεσε ότι αν προσπαθήσουν να επιβάλουν στο λαό της Κύπρου κάτι που δεν επιθυμεί, αυτό θα αποτύχει. Πρέπει να υπάρξουν δύο δημοψηφίσματα που πρέπει και τα δύο να υπερψηφιστούν και αν υπάρξει συμφωνία, αυτή πρέπει τελικά να εγκριθεί από το λαό της Κύπρου, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας να υπαινίσσεται κανείς ότι τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να επιβάλουν κάτι στο λαό, το οποίο θα αναγκαστεί να υπερψηφίσει στα δημοψηφίσματα.

Σε ερώτηση αν η συνάντηση θα φέρει είτε πλήρη αποτυχία είτε μεγάλη επιτυχία, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι μια σημαντική συνάντηση.

Σε ερώτηση αν θα υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας προτάσεις για γεφύρωση των διαφορών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι έχει εξηγήσει ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι να εμφανίζονται στις συναντήσεις με σχέδια και να λένε ‘υιοθετήστε αυτό’. Αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος δράσης των Ηνωμένων Εθνών, ανεξάρτητα από το τι λένε οι δύο πλευρές. Όπως γνωρίζετε, είπε, οι Τουρκοκύπριοι έχουν διαφορετική αντίληψη αναφορικά με τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών απ΄ ότι οι Ελληνοκύπριοι και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ των δύο ηγετών στο τέλος θα πρέπει να υιοθετηθεί σε δύο δημοψηφίσματα. Αν η αντίληψη που θα υπάρχει είναι ότι τα Ηνωμένα ΄Εθνη επέβαλαν μια λύση παρά τη θέληση των ηγετών, ακόμα και αν οι ηγέτες συμφώνησαν με τη λύση αυτή γιατί πιέστηκαν, δεν θα την αποδεχτούν οι ψηφοφόροι.

Απαντώντας σε ερώτηση αν [οι δυο ηγέτες] θα συναντηθούν μόνο στη Νέα Υόρκη ή αν θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν προγραμματίσει μόνο τη συνάντηση της 18ης Νοεμβρίου

Αναφορικά με το τι θα συμβεί με τις διαπραγματεύσεις μετά τις 18 Νοεμβρίου ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα δουν πόσο θετική θα είναι αυτή η συνάντηση και τι θα γίνει σ΄ αυτήν και θα αξιολογήσουν στα Ηνωμένα Έθνη τι θα γίνει στη συνέχεια.

Σε σχόλιο ότι αυτό ακούγεται δυσοίωνο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν θα πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα.

Σε ερώτηση κατά πόσον η έκθεση που θα συντάξουν τα Ηνωμένα ΄Εθνη αναφορικά με την κατάσταση στις συνομιλίες θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται πάνω σ΄ αυτήν την έκθεση αλλά δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να γίνει η συνάντηση.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση των ηγετών πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν νομίζει ότι θα έχουν άλλη συνάντηση αλλά οι σύμβουλοί τους θα έχουν συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα.