1/10/10

Οπτικογραφημένο μήνυμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy στην εκδήλωση για την 50ή επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία

Οπτικογραφημένο μήνυμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy στην εκδήλωση για την 50ή επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία
01/10/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Πρόεδρε και αγαπητέ φίλε Χριστόφια, Μέλη της Κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Αγαπητοί Κύπριοι!

Με τιμά πραγματικά το γεγονός ότι με προσκαλέσατε να απευθύνω χαιρετισμό την ιστορική αυτή ημέρα. Σήμερα γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 16 Αυγούστου 1960 η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της και ξεκίνησε το δικό της ταξίδι προς την δημοκρατία και την ευημερία.

Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, η νεοσύστατη Δημοκρατία έφτασε σε υψηλά επίπεδα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη ανταγωνιστικών τομέων της οικονομίας και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά σας, σε συνδυασμό με τη βαθιά πίστη σας στην ελευθερία και την προσήλωση στο κράτος δικαίου, αποτέλεσαν τα φυσικά θεμέλια της ένταξής σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Έτσι γίνατε ένας αφοσιωμένος και αξιόλογος εταίρος μας.

Τα τελευταία 50 χρόνια διαγράψατε μία επιτυχή διαδρομή που, όμως, σίγουρα δεν ήταν εύκολη. Η άρση της οδυνηρής διαίρεσης του νησιού εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Θα ήθελα να σας το επιβεβαιώσω, για ακόμη μία φορά, ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι σημαντική και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει να κάνει με τον τερματισμό των διαιρέσεων στην Ευρώπη και την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή. Η εξεύρεση λύσης απαιτεί θάρρος, αίσθηση δικαίου και οράματος και αμείωτη δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι οι διαπραγματευτές έχουν όλες αυτές τις ιδιότητες.

Σήμερα είναι ημέρα γιορτής. Είναι ημέρα που πρέπει να χαρακτηρίζεται από υπερηφάνεια για ό,τι έχει επιτευχθεί και από ελπίδα.

Γνωρίζω καλά ότι ο φίλος μου, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, έχει προσωπικά δεσμευθεί πλήρως στην επίτευξη μιας δίκαιης και ισοζυγισμένης λύσης και για τις δύο κοινότητες. Είμαι, επίσης, ευγνώμων για τον ενθουσιασμό που τόσο πολλοί Κύπριοι εκφράζουν για την ευρωπαϊκή ιδέα.

Κυρίες και κύριοι,

Διατηρώ με αγάπη μέσα μου τις μνήμες από την πρόσφατη επίσκεψή μου στο όμορφο νησί σας, καθώς και από τη φιλοξενία σας. Λυπούμαι που δεν μπόρεσα να είμαι ο ίδιος στους θαυμάσιους εορτασμούς που διοργανώσατε με την ευκαιρία αυτή, ωστόσο το πνεύμα και η καρδιά μου βρίσκονται κοντά σας και θα ήθελα να απευθύνω σε όλους του Κυπρίους, με την ευκαιρία της τόσο σημαντικής επετείου, τις θερμότερές μου ευχές.

Ελπίζω να συναντηθούμε ξανά στην Κύπρο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ