31/10/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Φράγματος Σολιάς
31/10/2010







Καταθέτουμε σήμερα τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία του φράγματος της Σολιάς. Το φράγμα της Σολιάς είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, το οποίο βρισκόταν σε εκκρεμότητα για περίπου 50 χρόνια, όσα και τα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιτέλους είμαστε στην ευχάριστη θέση να καταθέσουμε σήμερα τον θεμέλιο λίθο και να δικαιώσουμε τις προσδοκίες, την αναμονή και ένα όνειρο των κατοίκων της Σολιάς. Το έργο αυτό θα ενισχύσει τις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής και τον στόχο τους όπως κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στις κοινότητές τους.

Ταυτόχρονα, δημιουργώντας ένα ακόμη σημαντικό έργο για την αυτάρκεια της Κύπρου σε υδάτινους πόρους, ενισχύουμε την προσπάθειά μας για οριστική επίλυση του υδατικού προβλήματος. Επιτέλους επιλύεται ένα πρόβλημα όπως το υδατικό, το οποίο ταλανίζει τον τόπο για δεκαετίες, με αποκορύφωμα το 2008 όταν υποχρεωθήκαμε να μεταφέρουμε νερό από την Ελλάδα.

Αυτή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της αειφόρου διαχείρισης των πόρων με σοβαρότητα και με πολλή υπευθυνότητα. Το τέλος του 2011 με την αποπεράτωση των Μονάδων Αφαλάτωσης, που έχουν δρομολογηθεί, θα επιτύχουμε τον στόχο για απεξάρτηση της ύδρευσης από τις βροχοπτώσεις. Ταυτόχρονα, όλο και μεγαλύτερες ποσότητες νερού των φραγμάτων θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών. Η ύδρευση θα απεξαρτηθεί πλήρως από τη βροχόπτωση και τις καιρικές συνθήκες. Η κυπριακή κοινωνία, η οικονομία, ο τουρισμός θα είναι, επιτέλους, εξασφαλισμένοι από νερό, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Δεν πρόκειται ποτέ ξανά να βιώσουμε την τραυματική εμπειρία των περικοπών και της πλήρους έλλειψης νερού.
Η αειφόρος ανάπτυξη των υδατικών πόρων υλοποιείται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής. Στόχος είναι η διατήρηση και η βελτίωση του υδάτινου περιβάλλοντος μέσω συνετής και ορθολογικής χρησιμοποίησης των πόρων αυτών, με βάση τις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης.

Το υδατικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα, αλλά ολοκληρωμένα, μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία του υδατικού τομέα. Σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση για την Κυβέρνηση, απαντήσαμε ήδη με την ψήφιση του Νόμου για την Ενιαία Διαχείριση των Υδάτων. Είναι ένα μεγάλο άλμα στην ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση του υδατικού μας δυναμικού και θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επίλυση πλείστων όσων προβλημάτων συνυφασμένων με τη χρήση του νερού.

Το έργο για το οποίο καταθέτουμε σήμερα τον θεμέλιο λίθο, έχει τη δική του σημασία και τον δικό του ρόλο στην αειφόρο χρήση του νερού. Η λειτουργία του θα έχει πολλαπλά και πολύ σημαντικά οφέλη για την περιοχή της Σολιάς, τόσο σε σχέση με την ενίσχυση του υδάτινου δυναμικού της αρδευόμενης κοιλάδας Σολέας, αλλά και με την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής. Το φράγμα, χωρητικότητας 4.5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, αποτελεί μέρος του Αρδευτικού Έργου Κοιλάδας Σολέας, που περιλαμβάνει, επίσης, σειρά έργων μικρότερης κλίμακας, όπως δεξαμενές, αντλιοστάσια, αγωγούς μεταφοράς, με συνολικό προϋπολογισμό €18 εκ., και ορίζοντα υλοποίησης τον Ιανουάριο του 2012.

Το νερό αποτελεί τον σημαντικότερο, ίσως, φυσικό πόρο για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας. Στην περίπτωση της Κύπρου, μιας μικρής νησιώτικης χώρας με ημίξηρο κλίμα, που η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού εξαρτάται άμεσα από τη βροχόπτωση, ο παράγοντας νερό αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας, ιδιαίτερα στον γεωργικό τομέα, η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, καθώς και η διαρκής αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση νερού, κατάλληλου για κάθε χρήση.

Παράλληλα, η ανάγκη προστασίας και διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας, συνεπάγεται ορθολογική διαχείριση του νερού για τη διασφάλιση της ισορροπίας αυτής. Οι κλιματικές αλλαγές που ήδη επηρεάζουν έντονα τον τόπο μας, καθιστούν τον παράγοντα της διαχείρισης του νερού ακόμη πιο κρίσιμο.

Την κοιλάδα της Σολιάς διατρέχει ο ποταμός Καρκώτης, ένας από τους σπουδαιότερους ποταμούς της βορειοδυτικής Κύπρου, με αξιόλογη παροχή καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ποσότητες του αποθηκευμένου νερού, αναμένεται να εξυπηρετήσουν τους αγρότες της περιοχής και να τονώσει τον γεωργικό τομέα, προς τον οποίο, για μια ακόμη φορά, επαναλαμβάνω τη σθεναρή στήριξη της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, πάγια πολιτική της Κυβέρνησης είναι η πλήρης αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού. Οι ολοένα αυξανόμενες ποσότητες του νερού αυτού ενισχύουν σημαντικά το ισοζύγιο, μειώνοντας τα τυχόν ελλείμματα, ενώ συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής και στη διαφύλαξη και την ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να χρησιμοποιούν το διαθέσιμο νερό με σύνεση, αλλά και στην καλλιέργεια υδατικής συνείδησης από νεαρή ηλικία, μέσα από προγράμματα που εφαρμόζονται στο σχολικό περιβάλλον με θέμα το νερό.

Ολοκληρώνοντας, συγχαίρω όσους συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την εκπόνηση της μελέτης του έργου και καταθέτω τον θεμέλιο λίθο του Φράγματος Σολιάς. Εκφράζω, για ακόμη μια φορά, την εκτίμηση και την αγάπη μου για τους κατοίκους της Σολιάς και τους διαβεβαιώνω ότι αυτή η Κυβέρνηση θα είναι πάντοτε δίπλα τους.