15/10/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

15/10/2010
«Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει πάρει τον κ. Ερογλου και να κλειδωθούν σε ένα δωμάτιο και να μη βγουν απ' εκεί μέχρι να αποφασίσουν ότι η λύση του Κυπριακού είναι αυτή που προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου», είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου Υπουργού Προεδρίας κ. Εγκεμέν Μπαγίς.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο Τούρκος Υπουργός Προεδρίας κ. Μπαγίς δήλωσε ότι και στο Κυπριακό πρέπει να εφαρμοστεί η διαδικασία με την οποία εκλέγεται ο Πάπας και συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Έρογλου και ο κ. Χριστόφιας να κλειδωθούν σε ένα δωμάτιο και να μη βγουν απ' εκεί μέχρι να βρουν τη λύση.

Έχουμε την άποψη ότι η τουρκική ηγεσία θα πρέπει πάρει τον κ. Ερογλου και να κλειδωθούν σε ένα δωμάτιο και να μη βγουν απ' εκεί μέχρι να αποφασίσουν ότι η λύση του Κυπριακού είναι αυτή που προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Πρέπει να αποφασίσουν ότι λύση είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που προνοεί για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Λύση είναι αυτή που τερματίζει την κατοχή και επανενώνει το έδαφος και τον λαό της Κύπρου.

Ας αποφασίσει λοιπόν η τουρκική ηγεσία να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα, να τερματιστεί ο εποικισμός, ας αποφασίσει να εναρμονίσει την πολιτική της με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τότε το Κυπριακό μπορεί σύντομα να επιλυθεί».

Αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2011, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κυβέρνηση, μέσα και από τον προϋπολογισμό του 2011 που κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αποδεικνύει ότι είναι η μόνη Κυβέρνηση που μειώνει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Προηγουμένως, η Δημόσια Υπηρεσία αυξανόταν τουλάχιστον κατά 1000 υπαλλήλους κάθε χρόνο. Αυτή η Κυβέρνηση τους μειώνει κατά 1000 κάθε χρόνο.

Η παρούσα Κυβέρνηση συγκρατεί τις δαπάνες του κράτους. Τα προηγούμενα χρόνια οι δαπάνες αυξάνονταν κατά μέσο όρο 7,5-8,5% τουλάχιστον. Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει αύξηση μόνο κατά 1,1%. Η συγκράτηση στην αύξηση των δαπανών οφείλεται στις περικοπές που η Κυβέρνηση έχει κάνει σε αυτές τις δαπάνες.

Όσον αφορά τη φιλοσοφία, αλλά και την πολιτική αυτής της Κυβέρνησης, μιλάει ακόμα ένα πολύ απτό παράδειγμα: Για δεκαετίες υπήρχε λαϊκή κατακραυγή για το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την αφυπηρέτησή τους έπαιρναν για έξι μήνες μαζί με τη σύνταξη τους ανεργιακό επίδομα.

Η παρούσα Κυβέρνηση είναι αυτή που διόρθωσε αυτήν την προφανή στρέβλωση, καταργώντας την παροχή ανεργιακού επιδόματος για έξι μήνες στους δημοσίους υπαλλήλους όταν συνταξιοδοτούνταν.

Για την Κυβέρνηση μιλούν οι πράξεις και η πολιτική της. Η ορθή και νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης παρέχει τη δυνατότητα για αντιμετώπιση προβλημάτων που έρχονται από παλιά και για να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ».

Απαντώντας σε γραπτή δήλωση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη με την οποία ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σεβασμό προς τους ταλαιπωρημένους και ηρωικούς κατοίκους της Τηλλυρίας», όπως σημειώνει, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «στους ταλαιπωρημένους και ηρωικούς κατοίκους της Τηλλυρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ισχυρή ανάσα ζωής με την ευόδωση των προσπαθειών του για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη. Ορισμένοι όμως επιμένουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες και την κοινωνία με το συνεχή και ακατάσχετο αρνητισμό τους».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την τουρκοκυπριακή πλευρά να μην έχει δεχθεί να αποσταλούν προσκλήσεις σε Πρέσβεις χωρών της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας για την τελετή διάνοιξης του δρόμου Κάτω Πύργου – Λιμνίτη, διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχθηκε να παραστεί ο Τούρκος λεγόμενος Πρέσβης στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αναφορικά με τις προσκλήσεις θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ΟΗΕ που είχε και την ευθύνη για την όλη τελετή. Από κει και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να δεχθεί το γεγονός ότι υπάρχει λεγόμενος Πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, στην Κύπρο, για τον απλούστατο λόγο ότι η κατοχή δαχτυλοδείχνεται, ονοματίζεται και υπογραμμίζεται σε ψηφίσματα του ΟΗΕ όπως επίσης ρητώς ο ΟΗΕ, τοποθετείται με ψηφίσματά του αναφορικά με το θέμα της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Είναι παράνομη ενέργεια της Τουρκίας, καταδικάζεται από τη διεθνή κοινότητα, μέσα από τα ψηφίσματα του ο διεθνής Οργανισμός καλεί όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν αυτό το παράνομο μόρφωμα και ταυτόχρονα καταδικάζεται και η αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας».


Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επαναφέρει το θέμα των διαβατηρίων στα οδοφράγματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχουμε κάτι υπόψη μας από αυτά τα οποία δημοσιεύονται. Ο,τι και να είναι, αν υπάρχει κάτι, αντιλαμβάνεστε ότι τα σημεία εισόδου στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το να καθορίζει ποια είναι αυτά. Και είναι γνωστό ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία - της οποίας την κυριαρχία παραβιάζει η Τουρκία - που κρατεί κλειστά λιμάνια και αεροδρόμια που βρίσκονται στα κατεχόμενα διότι, ακριβώς, λόγω της κατοχής δεν μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικός έλεγχος. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι αυτό με βάση το διεθνές δίκαιο είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον έχει οριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Όχι ακόμη. Όταν θα έχουμε κάτι θα το ανακοινώσουμε».