10/10/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στα εγκαίνια έκθεσης παιδικής/νεανικής ζωγραφικής στα πλαίσια του προγράμματος «Russia-Cyprus Grow Up Together», χθες
10/10/2010





Εξοχότατε κ. Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητά μας παιδιά,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στο θέατρο της ΠΑΣΥΔΥ για την τέλεση των εγκαινίων έκθεσης έργων παιδικής/νεανικής ζωγραφικής στα πλαίσια του προγράμματος «Russia-Cyprus Grow Up Together».

Οι άριστες φιλικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν γίνει μέρος της ιστορικής πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας που γιορτάζει φέτος τα 50χρονα της. Επιδίωξή μας είναι η συνέχιση αυτής της φιλίας και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, προς όφελος των λαών και των δύο χωρών.

Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος και της διαμόρφωσης των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων στοχεύουμε στη δημιουργία ενός πολίτη ο οποίος θα αποκτήσει τις ανάλογες γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες της πολυπολιτισμικής και παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο που στοχεύει στην παροχή ίσων ευκαιριών και στην αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού, που επιδιώκει την ολόπλευρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων όλων των παιδιών και καλλιεργεί την αποδοχή και την κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων. Σ’ αυτό το σχολείο που οραματιζόμαστε αναμφίβολα η τέχνη μέσα από τις διάφορες μορφές της κατέχει μια σημαντική θέση.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων των νέων της Κύπρου και της Ρωσίας, που είναι και ο στόχος του προγράμματος «Russia-Cyprus Grow Up Together», εξυπηρετείται τα μέγιστα μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις όπως είναι η παρούσα έκθεση ζωγραφικής. Στην έκθεση φιλοξενούνται πέραν των 100 έργων ζωγραφικής που δημιούργησαν παιδιά από σχολεία Δημοτικής και Μέσης Παιδείας στην Κύπρο και στη Ρωσία. Στα έργα τους αποτύπωσαν με επιτυχία τις ομορφιές της πατρίδας τους με το δικό τους μοναδικό τρόπο και τον αυθορμητισμό που διακρίνει αυτήν την ηλικία.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους νεαρούς καλλιτέχνες για την προσπάθειά τους να αποδώσουν στα έργα τους τον ορατό κόσμο με τα χρώματα της φαντασίας τους, δίνοντας αυτό το εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το προσωπικό και τις Διευθύνσεις των σχολείων που ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα για την καθοδήγηση και ενθάρρυνση που παρείχαν στα παιδιά κατά τη διαδικασία της δημιουργίας των έργων. Συγχαρητήρια αξίζουν και στους οργανωτές και σε όσους βοήθησαν η έκθεση αυτή να γίνει πραγματικότητα ώστε να έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε εμείς σήμερα.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε παρόμοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν θετικά στην εξυπηρέτηση των γενικότερων στόχων της παιδείας και αποδεικνύουν στην πράξη ότι η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους, παρά τις πολιτισμικές, γλωσσικές ή άλλες διαφορές τους.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις εγκαινιάζω την έκθεση και εύχομαι σε όλα τα παιδιά να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με την τέχνη, απολαμβάνοντας έτσι τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας.