29/10/10

Δικαίωμα απάντησης της Κύπρου στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

29/10/2010
Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κ. Στέλιος Μακρυγιάννης άσκησε χθες Πέμπτη το δικαίωμα απάντησης προς τον Τούρκο Αντιπρόσωπο και τόνισε ότι, αν η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο τότε ας αποσύρει τα στρατεύματά της και ας αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού.



Ο Τούρκος Αντιπρόσωπος είχε λάβει το λόγο νωρίτερα παραθέτοντας τα γνωστά τουρκικά επιχειρήματα στο Κυπριακό για να απαντήσει στις παρεμβάσεις της Ελλάδας και Κύπρου, που έγιναν προχθές Τετάρτη στην εν λόγω Επιτροπή.

Αντί η Τουρκία, υπογράμμισε ο Κύπριος Αντιπρόσωπος, να αναγνωρίσει την ευθύνη της στις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και να επιδείξει εποικοδομητική συμπεριφορά, όπως αρμόζει σε ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταφεύγει σε αναληθείς ισχυρισμούς και παραποίηση των ιστορικών γεγονότων σε μια προσπάθεια απόσπασης της προσοχής από την ουσία του θέματος.

Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου αναφέρθηκε στην πληθώρα Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης για την Κύπρο που καταδικάζουν την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία, καθώς και στις αποφάσεις διεθνών Σωμάτων και δικαστηρίων που αφορούν την Κύπρο. Οι πράξεις, είπε, είναι δυνατότερες των λόγων και ανεξάρτητα από το πόσες φορές η Άγκυρα διακηρύττει ότι θέλει λύση του Κυπριακού, είναι τα στρατεύματά της που συνεχίζουν να κατέχουν σημαντικό τμήμα μιας κυρίαρχης χώρας κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών και αξιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αν η Άγκυρα, πρόσθεσε, είναι ειλικρινής στις προθέσεις της, τότε καλύτερη απόδειξη είναι η κατάθεση στο τραπέζι των συνομιλιών προτάσεων λύσης του Κυπριακού που να είναι σύμφωνες με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων.