28/9/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε στη δεξαμενή σκέψης Brookings Institution, στην Ουάσιγκτον

28/09/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας μετέβη χθες από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον για να τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian Institute. Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στη δεξαμενή σκέψης Brookings Institution, η οποία θεωρείται μια από τις πιο γνωστές και έγκυρες στην Ουάσιγκτον.



Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εισήγαγε ο Πρόεδρος του Brookings και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Κλίντον κ. Strobe Talbott. Την ομιλία παρακολούθησαν αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κυβέρνησης, Βουλευτές, Πρέσβεις ξένων χωρών, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, ηγετικά στελέχη της ομογένειας καθώς και μέλη του Brookings και άλλων δεξαμενών σκέψης. Από κυπριακής πλευράς την ομιλία παρακολούθησαν η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κα Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια εις βάθος ανάλυση του κυπριακού προβλήματος και παρουσίασε τις θέσεις του για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της και την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με τους οποίους, είπε, μας συνδέουν κοινοί αγώνες. Εξήγησε ότι στην Κύπρο δεν υπήρχαν ποτέ συνθήκες ομοσπονδίας καθότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί και, ως εκ τούτου, η λύση της ομοσπονδίας ήταν μια πολύ γενναία απόφαση εκ μέρους του Προέδρου Μακαρίου.

Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρόλο που τον κύριο λόγο στην επίτευξη λύσης τον έχει η Τουρκία, με τον κ. Ταλάτ υπήρξε πρόοδος στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι με την εκλογή Έρογλου αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στο κεφάλαιο των περιουσιών καθότι η θέση του είναι ότι τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει ο τωρινός χρήστης και υπογράμμισε ότι το περιουσιακό είναι θέμα αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι η θέση του είναι η διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων για όλους τους πρόσφυγες.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τη δέσμη προτάσεων που υπέβαλε πρόσφατα για επιτάχυνση των συνομιλιών και την οποία απέρριψε η άλλη πλευρά. Υπογράμμισε ότι ευελπιστεί ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει δεύτερες σκέψεις γιατί θα είναι προς όφελος τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Τέλος, αναφέρθηκε στις παροχές της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τους Τουρκοκυπρίους και στο θέμα της εμπορίας των προϊόντων τους μέσω του κανονισμού της πράσινης γραμμής και ευχήθηκε όπως σύντομα καταργηθούν όλες οι πράσινες γραμμές και επανενωθεί η Κύπρος.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Σε ερώτηση για το πώς ο πολύπλοκος χαρακτήρας της σχέσης Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να επηρεάσει τη στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διευκρινίζοντας, όμως, ότι η υποστήριξη αυτή υπόκειται στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς την ΕΕ και, ειδικότερα, απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να κατέχει τμήμα ενός άλλους κράτους μέλους, υπογράμμισε.

Ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε ότι το Κυπριακό δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της προοπτική, εφόσον υπάρχει αντίθεση από μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία ευνοούν ειδική σχέση Τουρκίας –ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να διαχωρίσει το Κυπριακό, που αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής, από τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία.

Ερωτηθείς πόσο μεγάλο εμπόδιο αποτελεί η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην επίτευξη προόδου στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι, ρεαλιστικά, η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο πριν τη λύση, αν και θα ήταν καλό να αποσύρει τουλάχιστον μέρος τους ως ένδειξη καλής θέλησης. Μίλησε επίσης για τον αποφασιστικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρκικός στρατός και έφερε ως παράδειγμα το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη, για το οποίο ο αρχηγός των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων έπρεπε να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Σε ερώτηση αν ο κ. Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα από το οποίο βγήκε ενισχυμένος είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε λύση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι θέσεις του κ. Ερντογάν ποσώς διαφέρουν από αυτές των προκατόχων του και πρόσθεσε ότι η διαμάχη που εκτυλίσσεται στο εσωτερικό της Τουρκίας μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή όπως προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η Τουρκική Κυβέρνηση και οι οποίες, ενδεχομένως, θα οδηγήσουν στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Δήλωσε, παράλληλα, ότι Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για την επίλυση προβλημάτων καθώς και για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ερωτηθείς για την άποψη των Ελληνοκυπρίων επί του θέματος της παραμονής ή όχι των ειρηνευτικών στρατευμάτων του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η παραμονή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ είναι πολύ σημαντική τόσο για την ψυχολογία των Κυπρίων όσο και για την αποτροπή παράνομων μετακινήσεων των τουρκικών στρατευμάτων επί κυπριακού εδάφους.

Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέστησε σαφές ότι οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ ήταν πάντοτε καλές και ότι η βελτίωσή τους δεν προέκυψε εξαιτίας της ρήξης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Επίσης, επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Κύπρου προς τον Παλαιστινιακό λαό και προς τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και είπε ότι χρειάζεται να αποκατασταθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο για να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ενώ κάλεσε τα αραβικά κράτη να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ προκειμένου να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.

Σε ερώτηση σχετικά με το απευθείας εμπόριο μεταξύ του ψευδοκράτους και άλλων χωρών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ανάγκη επίδειξης του απαραίτητου σεβασμού προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε ότι απευθείας εμπόριο σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του αναφορικά με τη διεξαγωγή εμπορίου από το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα αναβαθμίσουν, εάν τεθούν σε ισχύ, την οικονομική κατάσταση των Τουρκοκυπρίων. Τέλος, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η αποχώρηση μεγάλης μερίδας των Τουρκοκυπρίων από το νησί οφείλεται στο γεγονός ότι το ψευδοκράτος δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των εποίκων και όχι των Τουρκοκυπρίων.