20/9/10

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης

20/09/2010
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αφορούσαν σε θέματα επικαιρότητας, μετά το πέρας εθιμοτυπικής συνάντησης που είχε με τον Πρέσβη της Ιρλανδίας στην Κύπρο κ. Patrick Scullion.



Σχετικά με την πρόσφατη απόδραση αλλοδαπού από νόμιμη σύλληψή του, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχει ήδη ενημερωθεί ο Αρχηγός Αστυνομίας για τα γεγονότα, προσθέτοντας ότι πρόκειται να εξετάσουν το θέμα τόσο με τον Αρχηγό όσο και με τους Αστυνομικούς που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις καθώς και «τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για να μην ξαναπαρουσιαστούν αυτά τα φαινόμενα απόδρασης από Αστυνομικούς Σταθμούς».

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση του Υπαστυνόμου που φέρεται ως συνεργός στην υπόθεση κλοπής της σωρού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας μ. Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι πρόκειται για αξιωματικό, του οποίου η πειθαρχική δίωξη αποφασίστηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας μετά από έρευνα που διεξήχθη, αλλά δεν θα ήταν σωστό, είπε, να μπούμε σε λεπτομέρειες από τη στιγμή που θα διωχθεί πειθαρχικά και η υπόθεση έχει ήδη πάρει την πορεία της.

Σχετικά με την αξιοπιστία της μαρτυρίας του Αντώνη Προκοπίου Κίτα, ο οποίος κατονομάζει τον αξιωματικό για την εν λόγω συνέργεια, ο κ. Υπουργός είπε: «Δεν μπορώ να αναφερθώ στην αξιοπιστία ή μη κάποιου μάρτυρα, αφού αυτό θα ήταν παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία».

Αναφορικά με άλλο ισχυρισμό του Προκοπίου Κίτα για σχέδια δολοφονιών συγκεκριμένων προσώπων, ο κ. Λουκά είπε ότι αυτά είναι πράγματα που λέχθηκαν στο παρελθόν και έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ασφάλεια των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα.

«Η Αστυνομία», συνέχισε, «αξιολογεί πάντα όλες τις πληροφορίες και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα».

Τέλος, ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι πολλοί ισχυρισμοί του συγκεκριμένου ατόμου αποδείχθηκαν φανταστικοί. «Η Αστυνομία πρέπει να αξιολογεί αυτούς τους ισχυρισμούς για να παίρνει και η ίδια τα ανάλογα μέτρα. Αλίμονο αν στηριχθούμε πάνω σε όποιον πει μια κουβέντα και βάσει αυτού να σημάνει συναγερμός κ.ά.», κατέληξε.