17/9/10

Νέος Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ

17/09/2010
Ο Πρόεδρος Ομπάμα επαίνεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λευκό Οίκο, o κ. Παύλος Αναστασιάδης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Μπαράκ Ομπάμα, ως νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ.


Στη γραπτή προσφώνησή του, ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις που διατηρούν Κύπρος και ΗΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και στη σημασία ενδυνάμωσης και περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πρέσβης υπογράμμισε τη δέσμευση της Κύπρου για τη διαφύλαξη και προώθηση των κοινών δημοκρατικών αρχών και αξιών, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να αποτελεί αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ στον αγώνα αυτό.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, που προνοούν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Τόνισε, επίσης, ότι η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων πρέπει να παραμείνει υπό κυπριακή ιδιοκτησία και χωρίς την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας, ενώ υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε και πάλι, με τη δέσμη προτάσεων που πρόσφατα υπέβαλε, την καλή του θέληση και την αποφασιστικότητά του για την επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ανέδειξε δε τον αποφασιστικής σημασίας ρόλο της Άγκυρας και κάλεσε τις ΗΠΑ όπως ασκήσουν προς αυτή την επιρροή τους, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό, πράγμα αμοιβαία επωφελές και που θα εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων.

Στη γραπτή αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στους ιστορικούς, όπως τους χαρακτήρισε, δεσμούς ΗΠΑ- Κύπρου, εκφράζοντας την επιθυμία του να εργαστεί για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και για την προώθηση των κοινών αξιών που τις διέπουν. Δήλωσε, παράλληλα, ότι η άφιξη του νέου Πρέσβη συμπίπτει με το ιστορικό ορόσημο (“special milestone”) τόσο των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και των 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ. Αναφερόμενος δε, στην πολύπλευρη συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως «πολύτιμο εταίρο» (“valued partner”) των ΗΠΑ σε πληθώρα ζητημάτων.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τις κυπριακής ιδιοκτησίας, όπως τις αποκάλεσε, διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, δηλώνοντας ότι «η διαίρεση του νησιού έχει κρατήσει για πολύ μακρύ χρονικό διάστημα». Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος επαίνεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις θαρραλέες και αποφασιστικές του προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την ευχή για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία να επανενώνει το νησί στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.