13/9/10

Δεν υπάρχει περίπτωση να μας επιβληθούν λύσεις από έξω για την επίλυση του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι, ταυτόχρονα, η σωτηρία του τόπου προϋποθέτει και ευελιξία, μένοντας πάντοτε στηριγμένοι σε αρχές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου για την πανηγυρική έγκριση του νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου
13/09/2010





Δεν υπάρχει περίπτωση να μας επιβληθούν λύσεις από έξω για την επίλυση του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι, ταυτόχρονα, η σωτηρία του τόπου προϋποθέτει και ευελιξία, μένοντας πάντοτε στηριγμένοι σε αρχές.

Μιλώντας στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου για την πανηγυρική έγκριση του νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα η πρόσκληση να παραστώ σε αυτήν την πανηγυρική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου η οποία θα εγκρίνει το νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας μας».

Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Όπως πολύ σοφά είπατε και επανέλαβαν και οι άλλοι εν Χριστώ αδελφοί, η Εκκλησία είναι θεσμός που ανήκει σε όλους μας, στον κλήρο και στον λαό προπάντων, να μου επιτρέψετε να πω. Οι ιερείς και οι αρχιερείς είναι λειτουργοί οι οποίοι έχουν αναλάβει το σπουδαίο καθήκον να μεταλαμπαδεύσουν τα διδάγματα του Χριστού, της θρησκείας μας, στον απλό άνθρωπο και να τον κάνουν εικόνα και ομοίωσή του.

Εύχομαι αυτό να το καταφέρνουμε όλοι, ο καθένας από το δικό του πόστο, διότι - όπως πολύ σοφά είπατε και ορθά - είναι κοινός ο αγώνας και η προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν βγάζω τον εαυτό μου εκτός. Και η Πολιτεία έχει καθήκον να δείξει θαλπωρή προς τον απλό άνθρωπο, ιδιαίτερα προς τον απλό άνθρωπο, όπως και η Εκκλησία. Συνηθίζω να λέω ότι η διδασκαλία του Χριστού έχει ως επίκεντρο τον απλό άνθρωπο και τη σωτηρία της ψυχής του, αλλά όχι μόνον. ‘Ο έχων δύο χιτώνες ας δώσει τον ένα στον πλησίον του’. Αυτό πρέπει να μας καθοδηγεί, και Πολιτεία και Εκκλησία κατά τη δική μου εκτίμηση, στην προσπάθεια να οδηγήσουμε τον κόσμο μπροστά».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε: «Σήμερα συγχαίροντάς σας θερμά γι’ αυτό το νέο επίτευγμα, εκφράζω μεγάλη ικανοποίηση για τα λόγια σας για την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας διότι χωρίς την απελευθέρωση του τόπου μας καμία αξία δεν έχουν ούτε τα υλικά αγαθά ούτε η δόξα κανενός προσωπικά, ούτε αν θέλετε και οι θεσμοί, διότι οι θεσμοί έχουν νόημα όταν υπάρχει ο άνθρωπος και ο τόπος που υπηρετούν οι θεσμοί.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες, όμως, ειλικρινά σας λέω και δείξετε μου λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη, υπερασπίζομαι αρχές, οι οποίες έχουν σχέση με την ύπαρξη και τη σωτηρία αυτού του τόπου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας επιβληθούν λύσεις από έξω και να πούμε ‘μάλιστα δεχόμαστε αυτές τις λύσεις’. Την ίδια ώρα η σωτηρία του τόπου προϋποθέτει και ευελιξία, μένοντας πάντοτε στηριγμένοι σε αρχές. Αυτήν την ευελιξία φρονώ ότι είναι ανάγκη να επιδεικνύουμε στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για ειρηνική επίλυση του προβλήματος. Έχουμε να κάνουμε με ένα δύσκολο εισβολέα, με ένα δύσκολο αντίπαλο και συνομιλητή και χρειάζεται και εμείς να είμαστε πραγματιστές, αλλά την ίδια ώρα και αγωνιστές για τη σωτηρία της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, εξάλλου, ότι: «Χαίρομαι ειλικρινά για τη διαβεβαίωση ότι βρισκόμαστε στο ίδιο μετερίζι και ότι θα στηρίζουμε η Εκκλησία την Πολιτεία και εμείς την Εκκλησία στον κοινό αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας και τελικά για τη λύτρωση του λαού μας.

Αυτή είναι η διαβεβαίωση, αυτό είναι το μήνυμα που ήθελα να απευθύνω, δηλαδή περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ μας, περισσότερος διάλογος μεταξύ μας. Διότι πρέπει να πω ότι λείπει ο διάλογος και χρειαζόμαστε διάλογο για να υπάρχει και περισσότερη συναντίληψη. Όταν κάνουμε διάλογο έχουμε τη συναντίληψη, το έχω παρατηρήσει αυτό στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Αρα, αυτή είναι η έκκληση και παράκληση προς όλα τα μέλη της Συνόδου. Εγώ είμαι στη διάθεσή σας, Μακαριότατε, όσο διαρκεί το δικό μου το λειτούργημα. Αύριο θα έρθει άλλος. Κανένας μας δεν είναι μόνιμος, ούτε οι Αρχιερείς ούτε και οι πολιτικοί παράγοντες, όμως ο τόπος πρέπει να μείνει εδώ και πρέπει κάποιοι να λειτουργούν γι’ αυτόν τον τόπο, κάποιοι να αγωνίζονται γι’ αυτόν τον τόπο στην πορεία και εμείς θέλουμε αυτές τις προϋποθέσεις να διασφαλίσουμε και να εξασφαλίσουμε».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Σας συγχαίρω θερμότατα αγαπητά μέλη της Συνόδου γι’ αυτό το επίτευγμα και εύχομαι και εγώ μαζί σας τη σωτηρία του τόπου να την έχουμε το συντομότερο δυνατόν από κοινού, όλοι μαζί ενωμένοι».