13/9/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

13/09/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριο Καρογιάν, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον κ. Καρογιάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου, αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι ήταν «πολύ εποικοδομητική και παραγωγική» και πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την ευκαιρία της συνάντησης ενημέρωσε τον κ. Καρογιάν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και συζήτησε μαζί του το θέμα της περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας που υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασφαλώς, αναγνωρίζει και εκτιμά το ρόλο που διαδραματίζει και μπορεί να διαδραματίσει το ΔΗΚΟ ως κόμμα που συμμετέχει στην Κυβέρνηση και επ’ αυτού έγινε συγκεκριμένη συζήτηση τρόπων, μέτρων και μηχανισμών, ώστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να επιτυγχάνεται η συνεργασία και να εκπληρώνεται ο ρόλος του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση». Και συνέχισε:

«Για αυτό το λόγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε με τον κ. Καρογιάν όπως εντός Οκτωβρίου πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ. Αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί το ερχόμενο Σάββατο στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, έχει συζητηθεί και το θέμα της καλύτερης συνεργασίας και συνεννόησης των Υπουργείων και των Υπουργών με τις Επιτροπές Παραγωγής Πολιτικής του ΔΗΚΟ, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη διαβούλευση, συζήτηση και συντονισμός αναφορικά με διάφορα ζητήματα που απασχολούν την Κυβέρνηση, για την καλύτερη δυνατή συζήτηση των διαφόρων θεμάτων για μια πιο αποτελεσματική προώθηση των διαφόρων πολιτικών, αλλά και για να μπορεί το ΔΗΚΟ να καταθέτει έγκαιρα τις προτάσεις του, εκεί και όπου υπάρχουν, και να συζητούνται. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία να προωθούνται οι διάφορες πολιτικές της Κυβέρνησης».

Και ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε: «Θα ενισχυθεί, λοιπόν, η επαφή των Υπουργών με τις Επιτροπές Παραγωγής Πολιτικής, ενώ θα υπάρχουν συναντήσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ με μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας στο Κυπριακό για να έχουν ενημέρωση αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επίσης, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα των προϋπολογισμών, και γενικότερα, της οικονομίας. Το ΔΗΚΟ έχει προτάσεις και απόψεις αναφορικά με την οικονομία. Συμφωνήθηκε όπως συγκεκριμενοποιηθεί ο διάλογος και η συζήτηση για να υπάρξει συμφωνία σε θέματα οικονομίας ενόψει και της συζήτησης των κρατικών προϋπολογισμών του 2011 στη Βουλή, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διάφορες προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυπριακή οικονομία, αλλά και για να συνεχίσει και να ενισχυθεί ο θεσμός υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση που οι αποφάσεις της μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας και της συμμετοχής του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση».

Στη συνέχεια ερωτηθείς κατά πόσον στη συνάντηση συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όχι δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο θέμα. Ούτε έχει τεθεί, ούτε συζητήθηκε».

Ερωτηθείς αν το θέμα του ανασχηματισμού είναι στις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση, ούτε και υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη. Αν και εφόσον κάποια στιγμή τεθεί θέμα ανασχηματισμού, ασφαλώς αυτά τα θέματα τα συζητάς και με τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση. Όμως, δεν έχει τεθεί και δεν υπάρχει μπροστά μας ένα τέτοιο θέμα».

Κληθείς να αναφέρει εάν η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ θα γίνει για ενημερωτικούς σκοπούς ή αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας προτίθεται να προωθήσει τυχόν προτάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «μέσα από τις συζητήσεις και τις συναντήσεις δεν δίνεις μόνο τα δικά σου μηνύματα, αλλά ακούεις και τοποθετήσεις, φιλτράρεις, λαμβάνεις υπόψη. Γνωρίζουμε ότι το ΔΗΚΟ έχει ευαισθησίες και θέσεις σε διάφορα προβλήματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντοτε τις λαμβάνει υπόψη, όπως και ο Πρόεδρος θέλει να λαμβάνονται υπόψη και οι δικές του ευαισθησίες και θέσεις. Εκεί και όπου υπάρχει συνεργασία, χρειάζεται να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και διάλογος και έχουμε την άποψη ότι μέσα από αυτές τις συναντήσεις, όπως και η σημερινή του Προέδρου με τον κ. Καρογιάν, δημιουργούνται εκείνα τα εχέγγυα, εκείνοι οι μηχανισμοί και τρόποι για να υπάρχει αυτός ο διάλογος, να γίνεται διαβούλευση σε διάφορα ζητήματα έγκαιρα, ώστε και η Κυβέρνηση , με συγκεκριμένο τρόπο, να προωθεί την πολιτική της».

Ερωτηθείς αν έγιναν από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας κάποιες κινήσεις για να προσεγγίσει τις προτάσεις στελεχών του ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Με την ενίσχυση των επαφών και την ύπαρξη συγκεκριμένων μηχανισμών συντονισμού και συζήτησης και προδιαβούλευσης, σε πολλά ζητήματα θα υπάρχει και η κοινή γλώσσα και η κοινή διάθεση και η κοινή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων όσων συμφωνούνται μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ασφαλώς, δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι, ως δια μαγείας, θα εξαφανιστούν διαφορετικές τοποθετήσεις ή προσεγγίσεις. Άλλωστε, πρόκειται περί διαφορετικών κομμάτων, με διαφορετική λειτουργία, διαφορετική πολιτική. Αυτό που αναμένουμε, όμως, είναι: επειδή υπάρχει ένα ευρύ πεδίο συναντίληψης σε διάφορα πράγματα, τότε πάνω σε αυτό το ευρύ πεδίο να στηριχθεί η συνεργασία για να βοηθηθεί και η Κυβέρνηση να ασκήσει καλύτερα την πολιτική της».

Τέλος, ερωτηθείς αν έχει συζητηθεί το θέμα της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία ενότητα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν έχει συζητηθεί σήμερα το θέμα της αυριανής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος που έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου: να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ενότητα πάνω σε μια ελάχιστη έστω βάση. Είναι γνωστό ότι υπάρχει το τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για το οποίο έχει πει πολλές φορές ότι μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για περαιτέρω συζήτηση και του θέματος της ενότητας. Αν και εφόσον όλοι μας θέσουμε μπροστά μας εκείνα τα οποία μπορούν να μάς ενώνουν - υπάρχουν και τέτοια ζητήματα - τότε μπορούμε να πετύχουμε και την ενότητα έστω και πάνω σε μια ελάχιστη βάση», κατέληξε.