9/9/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας

09/09/2010
Το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Δρούτσας ανέφερε: «Ολοκλήρωσα την επίσκεψή μου στην Κύπρο με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Είναι πάντα ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να συναντώμαι με τον κ. Πρόεδρο. Είχαμε, όπως πάντα, μια πολύ καλή συζήτηση, σε βάθος. Με ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες και τις προοπτικές. Διαβεβαίωσα τον κ. Πρόεδρο, για άλλη μια φορά, για την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας, της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειές του. Είναι πολύτιμες προσπάθειες που έχουν αναγνωριστεί και εκτιμηθεί από τον διεθνή παράγοντα, από όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ. Η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φωνή, έχει κύρος, έχει αξιοπιστία. Διαβεβαίωσα, για άλλη μια φορά, για τη στήριξή μας στις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι καλά μελετημένες, εποικοδομητικές και μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία εξεύρεση λύσης που όλοι επιθυμούμε στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, των αξιών της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτή είναι η λύση, η οποία είναι προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της Κύπρου».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, ο κ. Δρούτσας είπε: «Καλώ την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα στις συνομιλίες, στις διαπραγματεύσεις. Καλώ και την Τουρκία να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις, από τα λόγια να πάμε σε πράξεις. Καλώ την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Αυτό δεν το ξεχνούμε. Αυτό εμείς το τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Καλώ την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά και σε προτάσεις, όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Είναι και αυτή υποχρέωση της Τουρκίας.

Τονίζω την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή μου που μπόρεσα να πραγματοποιήσω το πρώτο μου επίσημο ταξίδι, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων μου, εδώ στην Κύπρο. Είναι για εμένα αυτονόητη πράξη και πέρα από την ουσία, επισημαίνω και τον έντονο συμβολισμό της επίσκεψής μου. Δίνουμε το μήνυμα προς όλους ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, δίνουμε το μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι μαζί ενωμένες και μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας», κατέληξε.