4/8/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στη Διαδικασία Επιλογής σε Όπλα – Σώματα και στην απονομή ειδικότητας και τοποθέτησης σε Μονάδες των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2010 Β’ ΕΣΣΟ, στη Λευκωσία
04/08/2010





Η διαδικασία επιλογής σε Όπλα–Σώματα, απονομής ειδικότητας και τοποθέτησης σε Μονάδες των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2010 Β’ ΕΣΣΟ, αποτελεί επιστέγασμα μιας διάφανης και αδιάβλητης διαδικασίας. Κανένας δεν μπορεί να παρέμβει και να αλλοιώσει δεδομένα σε αυτό το μηχανογραφημένο σύστημα.

Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της φυγοστρατίας, οι ενδείξεις για φέτος είναι ότι τα ποσοστά παρουσιάζουν μέχρι σήμερα μια ελαφρά μείωση σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.

Φαίνεται ότι οι κινήσεις που έγιναν από το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, όπως είναι η λήψη μεγάλου αριθμού διοικητικών μέτρων και οι παραστάσεις προς τους γιατρούς, έχουν αποφέρει καρπούς και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ευελπιστώ ότι με την ψήφιση σε Νόμο του νέου νομοσχεδίου περί Εθνικής Φρουράς θα έχουμε ιδιαίτερα ορατά και ουσιαστικά αποτελέσματα σε σχέση με την αναχαίτιση και τον περιορισμό του νοσηρού αυτού φαινομένου.

Ελπίζω και εύχομαι ότι μέσα στα πρώτα νομοθετήματα που θα ψηφιστούν εντός Οκτωβρίου θα είναι και ο περί Εθνικής Φρουράς Νόμος.

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που απασχόλησαν όλους μας σχετικά με παρεμβάσεις από το Προεδρικό Μέγαρο προς το Υπουργείο Άμυνας, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι στο Υπουργείο εφαρμόζονται αδιάβλητες και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Σας θυμίζω ότι: πριν από περίπου τρεις μήνες, από αυτό εδώ το χώρο έγινε ανάλυση της διαδικασίας μεταθέσεων της 2009 Β’ ΕΣΣΟ και, γενικά, όλων των οπλιτών.

Παράλληλα, είχε γίνει ανάλυση από τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς για τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων των οπλιτών από την Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων.

Την περασμένη Πέμπτη, στο γραφείο μου, έγινε η παραλαβή αποτελεσμάτων των εξετάσεων υποψήφιων βαθμοφόρων από αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας.

Σήμερα είστε μάρτυρες ακόμη μιας διαδικασίας για την επιλογή των Όπλων – Σωμάτων, για την απονομή της ειδικότητας και τοποθέτησης σε Μονάδες των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2010 Β’ ΕΣΣΟ.

Όλες αυτές οι διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Όλοι όσοι έχετε παρευρεθεί σε αυτές τις διαδικασίες, έχετε διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν ότι οι διαδικασίες της Εθνικής Φρουράς υλοποιούνται με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία.

Επειδή ορισμένοι συνεχίζουν να σχολιάζουν στον ημερήσιο Τύπο περί ικανοποίησης αιτημάτων εκτός των διάφανων διαδικασιών, θέλω, για ακόμη μια φορά, να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε υποχρεωμένοι, με βάση το Άρθρο 29 του Συντάγματος, να απαντούμε εντός 30 ημερών σε όλα τα αιτήματα ή παράπονα που υποβάλλουν οι πολίτες.

Εμείς, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας έναντι των πολιτών, εξετάζουμε όλα τα αιτήματα με μία και μοναδική προϋπόθεση: τα αιτήματα να τίθενται ενώπιόν μας γραπτώς από τον ίδιο τον αιτητή. Οτιδήποτε άλλο δεν το λαμβάνουμε υπόψη και επαναλαμβάνω ότι «πάει στον κάλαθο των αχρήστων».

Θέλω να επανατονίσω ότι στον κάλαθο των αχρήστων κατέληξε και το αίτημα που λήφθηκε από το Προεδρικό και αφορούσε τις έξι περιπτώσεις οπλιτών.

Οι δύο περιπτώσεις των οποίων ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους, ικανοποιήθηκαν από την Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων, λόγω του ότι υποβλήθηκαν από τους ίδιους τους αιτητές μέσω της Μονάδας τους, η οποία αποτελεί και τη νόμιμη οδό.

Πέραν τούτου, τα οποιαδήποτε άλλα σχόλια, γίνονται εκ του πονηρού και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.