10/8/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε σήμερα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια μετά τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς ΄Ερογλου
10/08/2010





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε σήμερα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Όπως πάντοτε, η συζήτηση με τον κ. Έρογλου ήταν χαμηλών τόνων αλλά με διαφορετικές απόψεις στο Περιουσιακό και ενίοτε γενικότερα. Θα γίνει μια προσπάθεια την 31η Αυγούστου για να δούμε εάν υπάρχουν έστω και λίγες συγκλίσεις στο Περιουσιακό και από εκεί και πέρα θα κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις από τις δύο πλευρές.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολο πράγμα. Εύκολο είναι να είσαι απ’ έξω και να ρίχνεις πέτρες λέγοντας ότι ο διαπραγματευτής σου δεν κάνει καλή δουλειά. Αυτό, βέβαια, είναι στα πλαίσια της πολιτικής. Έχω προσκαλέσει τον κ. Έρογλου και τη σύζυγο του και τους υπόλοιπους διαπραγματευτές για δείπνο στο Κελλάκι την 31η Αυγούστου».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Έρογλου ότι εάν δεν τα καταφέρουμε θα τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτά που λέγονται και από τον κ. Έρογλου και από Τούρκους επισήμους σχολιάζονται στις συνομιλίες, όπως και αυτά που λέμε εμείς. Αυτό όλο εντάσσεται στο πολιτικό παιγνίδι, στο παιγνίδι της διαπραγμάτευσης, είπε, και υπογράμμισε ότι οι όποιες απειλές δεν μας πτοούν, είναι κάτι που το κάνει και η Τουρκία – μιλώντας περί σχεδίων Β’ – και το θέμα είναι να υπάρξει μια κοινή λογική η οποία να εδράζεται σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες και Δίκαια και βεβαίως να λαμβάνει υπόψη την, δυστυχώς, διαμορφωθείσα κατάσταση μετά την εισβολή και τα τετελεσμένα της κατοχής, χωρίς αποδοχή της κατοχής βεβαίως, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που είναι και η μεγάλη παραχώρηση την οποία έκανε η δική μας πλευρά προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον θα ήθελε να απαντήσει σε αυτούς που σχολίασαν την αναφορά του στην ομιλία που έκανε στη Δερύνεια ότι κατά τα 2,5 χρόνια της προεδρίας του έγιναν περισσότερα από όσα έγιναν στις προηγούμενες προεδρίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει και ότι τα πράγματα για τον ίδιο είναι ξεκάθαρα, είναι θέμα γεγονότων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα περάσουμε σε μια άλλη φάση των συνομιλιών, πιο εντατικών ή πιο ολοκληρωμένων μετά τις διακοπές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι είναι ήδη εντατικοποιημένες οι συνομιλίες και το θέμα βρίσκεται στο περιεχόμενο της πρότασης για το Περιουσιακό και από τις δύο πλευρές. Και πρόσθεσε: «Δεν προδιαγράφει οτιδήποτε το γεγονός ότι θα κατατεθεί η ολοκληρωμένη πρόταση για το Περιουσιακό και από την μια και από την άλλη πλευρά. Για παράδειγμα, η δική μας επιμονή στη διασύνδεση του θέματος με τις εδαφικές προσαρμογές είναι μια δημιουργική πρόταση την οποία δεν κάνει αποδεκτή η άλλη πλευρά. Θα φανεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά εγώ θα επιμείνω στη διασύνδεση ασφαλώς, γιατί εάν μπορέσουμε να έχουμε μια τέτοια διευθέτηση όπου θα μπορούν να επιστρέψουν πάνω από 100 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση με βάση τα δεδομένα του 1974, τότε το Περιουσιακό γίνεται λιγότερο σύνθετο και γίνεται πιο εύκολο να επιλυθεί».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως εάν επιμείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά στις θέσεις της, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα και άρα δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τι θα γίνει με την κατάθεση προτάσεων από τις δύο πλευρές.

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον έχει λάβει οποιανδήποτε απάντηση στην επιστολή για την Αμμόχωστο προς τα 26 κράτη μέλη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έλαβε πολλές απαντήσεις εκ των οποίων πάρα πολλές είναι θετικές και χαιρετίζουν την πρότασή μας.