17/8/10

Επιμνημόσυνος λόγος της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων της Μόρφου κατά την τουρκική εισβολή
16/08/2010



Σεβαστό Ιερατείο,

Αγαπητέ Δήμαρχε Μόρφου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και φορείς των οργανωμένων συνόλων της πόλης,

Αδέλφια και συγγενείς των Μορφιτών πεσόντων και αγνοουμένων μας,
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.

Έτσι όπως αρμόζει στους ήρωές μας μαζευτήκαμε απόψε στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης για να τελέσουμε το ετήσιο μνημόσυνο των Moρφιτών που έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και να αναπέμψουμε τη δέησή μας για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες.

Σήμερα, 36 χρόνια μετά από την κατάληψη της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα, η Μόρφου μνημονεύει τα εκλεκτά τέκνα της για άλλη μια χρονιά στην προσφυγιά. Μνημονεύει όλους αυτούς που ρίχτηκαν με αυταπάρνηση, θάρρος και γενναιότητα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ελευθερία και που αψηφώντας την αριθμητική υπεροπλία του εχθρού, καταπνίγοντας την οργή τους για την προδοσία, έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, για την προάσπιση της γενέθλιας γης και των πατρογονικών εστιών.

Το αποψινό μνημόσυνο είναι ένα οφειλόμενο χρέος στους νεκρούς μας, ταυτόχρονα όμως είναι και μια οφειλή στους νέους μας. Είναι απόδειξη ότι οι πρόσφυγες και ο κυπριακός λαός γενικότερα δεν ξεχνούν. Ο χρόνος δεν είναι ικανός να ξεθωριάσει από τις μνήμες και την καρδιά των Μορφιτών ούτε την πολυαγαπημένη τους πόλη, ούτε τα εκλεκτά τέκνα της, ούτε και τον πόθο για επιστροφή στις ρίζες μας. Το αποψινό μνημόσυνο καταδεικνύει ότι ο λαός μας δεν συμβιβάζεται με τα τετελεσμένα της τουρκικής κατοχής και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί το σεβασμό και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της επιστροφής.

Για 36 χρόνια τώρα είμαστε προσηλωμένοι και αγωνιζόμαστε για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Με προσήλωση στις αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και με συνέπεια στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη όχι μιας οποιασδήποτε λύσης, αλλά μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης η οποία θα επανενώνει το λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με ένα κράτος που θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, έτσι όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από το Σεπτέμβριο του 2008 ο Πρόεδρος Χριστόφιας διεκδίκησε και πέτυχε την ιδιοκτησία της διαδικασίας των συνομιλιών και την αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα ότι η όλη διαδικασία δεν θα διέπεται από αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Οι προτάσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει μέχρι σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι προτάσεις οι οποίες στηρίζονται στις αρχές λύσης του Κυπριακού και ταυτόχρονα υποβοηθούν το στόχο μιας κοινά συμφωνημένης λύσης, η οποία να εκφράζει τις ανησυχίες και τα συμφέροντα των Κυπρίων. Οι τελευταίες προτάσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποβάλει δίνουν τη δυνατότητα για νέα ώθηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η παραπέρα πορεία της διαδικασίας εξαρτάται απόλυτα από την άλλη πλευρά. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει να αποδείξουν ότι εννοούν αυτό που διακηρύττουν για λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθε άλλο παρά βοηθητική και δημιουργική είναι προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτών συγκλίσεων. Τώρα είναι η ώρα που ο διεθνής παράγοντας πρέπει να ασκήσει την επιρροή του στην Άγκυρα έτσι ώστε αυτή να κατανοήσει ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της και την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα συντείνει στη θετική προοπτική επίτευξης διαρκούς ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Οι σημερινές συγκυρίες δείχνουν ότι είναι η ώρα της ευθύνης, της διεκδίκησης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας ώστε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Τουρκίας να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Η ενότητα, η κοινή δράση και η ενιαία φωνή είναι απαραίτητα στοιχεία σ΄ αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Οι πρόσφατες προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για να πετύχουμε αυτήν την ελάχιστη ενότητα.

Σήμερα, αυτήν την ημέρα μνήμης για την κατεχόμενη Μόρφου, μνημονεύουμε και όλους τους Μορφίτες που έφυγαν από τη ζωή με τα μάτια της ψυχής τους μόνιμα στραμμένα στη Μόρφου. Το χρέος προς τους νεκρούς μας αλλά και προς τη νέα γενιά είναι η υπόμνηση της ευθύνης μας να επανενώσουμε τον τόπο μας και να τον απαλλάξουμε από την κατοχή, είναι η δέσμευσή μας ότι θα ξανακάνουμε τη Μόρφου περιβόλι χαράς και δημιουργίας.

Η επανένωση της Κύπρου, η αποτίναξη της κατοχής, η δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα ζουν και θα εργάζονται αρμονικά είναι ο στόχος και το ελπιδοφόρο μήνυμα που πρέπει να ενώσει όλους μας.