6/8/10

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας

06/08/2010

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τελετής ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2010Β' ΕΣΣΟ στο ΚΕΝ Λάρνακας, απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις των δημοσιογράφων:


Ερώτηση: Ποιό είναι το μήνυμα της σημερινής ορκομωσίας;

Απάντηση: Καταρχάς να συγχαρώ τους νεοσυλλέκτους και τους γονείς τους και όλους εσάς και να σας ευχαριστήσω με την εδώ παρουσία σας. Οι νεοσύλλεκτοί μας περνάνε το πρώτο "πανεπιστήμιο". Η υπηρεσία τους στην Εθνική Φρουρά θα τους βοηθήσει στην παραπέρα ζωή τους.

Αρχίζει τώρα ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης και θα ενταχθούν για τα καλά στην υπηρεσία της Εθνικής Φρουράς μετά τον Δεκέμβριο. Αυτή τη στιγμή, όλοι γνωρίζουν σε ποια Μονάδα θα υπηρετήσουν, σε ποιο Όπλο και Σώμα ανήκουν.

Να τους ευχηθώ καλή θητεία. Να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά υγεία και να είναι σίγουροι ότι το σύστημα που εφαρμόζεται στην Εθνική Φρουρά είναι αδιάβλητο, αξιοκρατικό, διάφανο και να μην ακούνε στις σειρήνες που ηχούν ότι, τάχατες, κάποιοι εξυπηρετούνται ενώ άλλοι όχι. Εκείνοι που εξυπηρετούνται είναι μόνο τα παιδιά τα οποία έχουν οικογενειακά ή άλλα ανθρωπιστικά προβλήματα. Γι' αυτό να είναι σίγουροι. Είμαι βέβαιος ότι ένας στρατιώτης που γνωρίζει ότι ο διπλανός του ευεργετήθηκε επειδή είχε πρόβλημα ανθρωπιστικό, τότε και θα το εκτιμήσει και θα το σεβαστεί.

Το μήνυμα είναι καλή θητεία και ας ευχηθούμε σύντομα να βρεθεί μια λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική για να ζήσει αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός ειρηνικά στην πατρίδα που τον γέννησε και τον έθρεψε.

Ερώτηση: Για τα εκρηκτικά υπάρχει κάποια εξέλιξη;

Απάντηση: Έχουν γίνει πολλές δηλώσεις γύρω από το θέμα. Δεν αρνούμαι να απαντήσω, όμως μην περιμένετε ότι από στιγμή σε στιγμή ή από μέρα σε μέρα να υπάρξει μια θεαματική αλλαγή. Πιστεύω ότι, ναι θα φθάσουμε στο τέρμα έτσι ώστε να εντοπιστούν τα επικίνδυνα αυτά εκρηκτικά και, από την άλλη, να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες αυτής της επαίσχυντης ενέργειας.

Ερώτηση: Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αλήθεια" αναφέρει ότι ανακρίθηκαν Ελλαδίτες αξιωματικοί, εφόσον υπάρχει υπόνοια πιθανόν τα εκρηκτικά να μεταφέρθηκαν και στην Ελλάδα.

Απάντηση: Όλα αυτά είναι φήμες. Δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό για το οποίο μπορεί να πει κανείς μετά βεβαιότητας. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Σας παρακαλώ όμως πάρα πολύ, αυτές τις ερωτήσεις που κάνετε και εγώ ευχαρίστως σας τις απαντώ θα πρέπει να τις απευθύνετε στην Αστυνομία. Εμείς σαν Εθνική Φρουρά έχουμε το μέρος εκείνο που εξετάζει τις πειθαρχικές έρευνες. Την ίδια ώρα η Αστυνομία διεξάγει τις ποινικές έρευνες. Για τα θέματα που έχουν άμεση σχέση για τα περαιτέρω βήματα, η αρμόδια Αρχή είναι η Αστυνομία.

Ερώτηση: Ναι, αλλά αναμίχθηκε και η αρμόδια ελλαδική αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Απάντηση: Αν γίνεται κάποια προληπτική ενέργεια, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ή ότι διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Όμως δεν έχουμε ακόμη καταλήξει εξ' όσων γνωρίζω. Προσωπικά δεν γνωρίζω που έχουν φθάσει οι ανακρίσεις μέχρι σήμερα και εάν έχει επιβεβαιωθεί οτιδήποτε.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος όσον αφορά τις έρευνες και ενδεχομένως στοιχεία; Λήγει και το διάταγμα κράτησης των συλληφθέντων.

Απάντηση: Καταρχάς να πω ότι το Δικαστήριο, που είναι ανεξάρτητος θεσμός, αντιλαμβάνεστε ότι από τη στιγμή που έχει εκδώσει δύο φορές διάταγμα 8ήμερης κράτησης, θεωρεί ότι υπάρχει λόγος για την κράτηση των συλληφθέντων. Αυτό σημαίνει ότι η πορεία των ανακρίσεων είναι στο σωστό δρόμο. Το πότε θα φθάσει στο τέρμα και με ποιο τρόπο, αυτό θα διαφανεί στο μέλλον. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες και τα κλιμάκια εργάζονται ημέρα και νύκτα. Υπάρχει πρόοδος και προχωρούμε.

Ερώτηση: Θα περίμενε κανείς απόδοση ή ανάληψη ευθυνών, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα;

Απάντηση: Τι εννοείτε;

Ερώτηση: Δεν έχουμε δει ούτε απόδοση ούτε ανάληψη ευθυνών.

Απάντηση: Εννοείτε πολιτικών ευθυνών; Ή εννοείτε διοικητικές ευθύνες ή άλλες παραλείψεις; Γι' αυτό διεξάγεται η πειθαρχική έρευνα και αναμένουμε όλοι να δούμε ποιους θα αγγίξει η έρευνα.