4/8/10

Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της υγείας υπέγραψαν οι Υπουργοί Υγείας Κύπρου και Ισραήλ 04/08/2010

Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της υγείας υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας δρ Χρίστος Πατσαλίδης και ο Ισραηλινός ομόλογός του κ. Yaacov Litzman, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας στο Ισραήλ μεταξύ 1ης και 4ης Αυγούστου 2010.


Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει πρόνοιες για ανταλλαγή και εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού, συνεργασία στον τομέα της έρευνας και ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα που αφορούν μεταδοτικές ασθένειες.

Σε δηλώσεις του, ο δρ Πατσαλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του πρωτόκολλου συνεργασίας, σημειώνοντας πως στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να αναπτύξει περαιτέρω συνεργασίες με νοσοκομεία και κλινικές του Ισραήλ.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Υγείας του Ισραήλ εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού στο Ισραήλ, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Υγείας της Κύπρου στη γειτονική χώρα μετά το 1993. Ανέφερε επίσης, πως οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της υγείας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ισραήλ, ο Υπουργός Υγείας προσφώνησε συνέδριο που διοργάνωσε το Νοσοκομείο Hadassah με θέμα τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της υγείας. Στην ομιλία του, ο κ. Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ένας από τους στόχους της Κύπρου στο πλαίσιο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012, είναι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της υγείας. Η Κύπρος, πρόσθεσε ο δρ Πατσαλίδης, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε δε, πως το Υπουργείο Υγείας αποδίδει μεγάλη σημασία στους τομείς που αφορούν την ανταλλαγή ιατρικού προσωπικού, την εκπαίδευση και την έρευνα.
Το συνέδριο προσφώνησε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Daniel Ayalon, ο οποίος ευχαρίστησε τον δρα Πατσαλίδη για την παρουσία του, επισημαίνοντας τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση της χώρας του όσον αφορά τον τομέα της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της υγείας.

Ο δρ Πατσαλίδης είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ιατρικού Κέντρου Hadassah, κατά τη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα που αφορούν τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το εν λόγω νοσοκομείο, του Ισραήλ.

Επισκέφθηκε, παράλληλα, το Κρατικό Νοσοκομείο Tel Hashomer και το Ιατρικό Κέντρο Belinson όπου είχε συνάντηση με τους Διευθυντές των δύο νοσοκομείων και ξεναγήθηκε σε διάφορες κλινικές. Στο Tel Hashomer είχε μάλιστα συνάντηση με Κύπριους ιατρούς που πραγματοποιούν ειδίκευση στο νοσοκομείο όπως και με Κύπριους ασθενείς.

Στις συναντήσεις του με τους Διευθυντές των νοσοκομείων, ο κ. Υπουργός τόνισε πως η φιλοσοφία του Υπουργείου Υγείας δεν αφορά μόνο την αποστολή Κυπρίων ασθενών στο Ισραήλ, αλλά και την εισαγωγή εμπειρογνωμοσύνης με την πραγματοποίηση επεμβάσεων στην Κύπρο από Ισραηλινούς ιατρούς.

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄.