21/7/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια της πλατείας Γεροσκήπου και της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Γεροσκήπου
21/07/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Φίλε Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
Φίλες - φίλοι, καλησπέρα.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας στα σημερινά εγκαίνια δύο σημαντικών αναπτυξιακών, βελτιωτικών έργων του δήμου σας - της Πλατείας Γεροσκήπου και της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Ως γνωστόν, είμαι συχνός επισκέπτης της Γεροσκήπου και αυτό που πάντα απολαμβάνω να διαπιστώνω εδώ είναι ότι και ο δήμος σας και εσείς οι δημότες της Γεροσκήπου είστε σε μια συνεχή πορεία προόδου και εξέλιξης και γι’ αυτό σας συγχαίρω. Σε αυτό το μήκος κύματος που κινείστε, της προόδου και της εξέλιξης, εμπίπτουν και τα έργα που θα εγκαινιάσουμε σε λίγο, αφού συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του δήμου και στην αναβάθμιση του ιστορικού του πυρήνα, ενώ προσφέρουν και κίνητρα για περαιτέρω ανάπτυξη, παράμετροι καθοριστικοί για την περαιτέρω αναβάθμιση και βελτίωση της δικής σας ποιότητας ζωής.

Βέβαια, η τέλεση εγκαινίων μιας σειράς έργων, υπό τις παρούσες δύσκολες δημοσιο-οικονομικές συνθήκες που διανύουμε στον τόπο μας ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, στέλνει τα δικά της μηνύματα. Αφενός αποτελεί ένδειξη υγιούς αντίδρασης της κυπριακής οικονομίας στην κρίση και αφετέρου αποδεικνύει τον οικονομικό προσανατολισμό της Κυβέρνησής μας και του Υπουργείου Εσωτερικών στην προώθηση αναπτυξιακών έργων. Έχουμε κατ’ επανάληψη πει πως, παρά την επιβαλλόμενη οικονομική περισυλλογή, όχι μόνο δεν αναστέλλουμε τα αναπτυξιακά έργα αλλά θα επιταχύνουμε την υλοποίησή τους, γιατί η ανάπτυξη αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο για να επιτύχουμε οικονομική ανάκαμψη. Αξίζει εδώ να επισημάνω πως μόνο για πολεοδομικά έργα ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός προνοεί δαπάνες πέραν των €85 εκ.

Τα έργα που εγκαινιάζουμε σήμερα αφορούν την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Γεροσκήπου και τη διεύρυνση/βελτίωση της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ (από τον κόμβο παρά το Παφιακό Στάδιο μέχρι και το τέλος της πλατείας). Με την ανάπλαση της πλατείας κατασκευάστηκε υπόγειος χώρος στάθμευσης οχημάτων ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καταφύγιο. Επίσης, η νέα αυτή πλατεία περιλαμβάνει αμφιθέατρο, χώρους υγιεινής, αποθήκες, λίμνες/σιντριβάνια. Ακόμη, έχει διαμορφωθεί και ο περιβάλλων χώρος της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής η οποία αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο του τόπου μας.

Η ανάπλαση του πλατειακού χώρου έφερε στην επιφάνεια σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς από το παρελθόν. Συγκεκριμένα, σε σημείο μπροστά από τον περίβολο της εκκλησίας εντοπίστηκε το αγίασμα ενώ άλλο ένα τεράστιας αξίας μνημείο είναι η αποκάλυψη του αρχαίου κοιμητηρίου της κοινότητας όπου εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά και αγγεία.

Η λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ διευρύνθηκε και βελτιώθηκε έτσι που να καταστεί μια υπερσύγχρονη λεωφόρος που διασφαλίζει την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων και λεωφορείων, πεζών και ποδηλάτων, την ενίσχυση της εμπορικότητας αλλά και τη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής.

Σε μια προσπάθεια τα έργα αυτά να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την ιστορικότητα του περιβάλλοντος χώρου, για την κατασκευή του τμήματος του δρόμου που εφάπτεται της Πλατείας Γεροσκήπου και περνά μπροστά από τις παραδοσιακές βιοτεχνίες λουκουμιών έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά που συνάδουν με το χαρακτήρα της πλατείας. Συγκεκριμένα, στις λωρίδες κυκλοφορίας, στους παρόδιους χώρους στάθμευσης και στα πεζοδρόμια χρησιμοποιήθηκαν κυβόλιθοι ή οι παραδοσιακές πλάκες αντί για ασφαλτικό οδόστρωμα. Ενώ στο χώρο που περιβάλλει την εκκλησία έχει χρησιμοποιηθεί φυσική πέτρα για να συνάδει και να αναδεικνύει το χαρακτήρα του αρχαίου αυτού μνημείου.

Η συνολική δαπάνη για τα έργα που εγκαινιάζουμε σήμερα ανήλθε περίπου στα €9,5 εκ. με χρηματοδότηση κατά 80% από το κράτος. Το υπόλοιπο 20% αποτελεί δημοτική συνεισφορά.

Φίλες – φίλοι,

Θα ήταν ασύγγνωστη αμέλεια από πλευράς μου να μην επισημάνω τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει και οφείλει να διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση για μια ισόρροπη και ορθολογιστική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην περιφέρεια. Γι΄ αυτό ως Κυβέρνηση, και ειδικότερα ως Υπουργείο Εσωτερικών, τολμήσαμε να προχωρήσουμε στη ριζική μεταρρύθμιση του Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακριβώς για να καταστήσουμε τις τοπικές αρχές στον τόπο μας διοικητικά αυτοτελείς και οικονομικά αυτόνομες προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σύνθετες και ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της κάθε σύγχρονης τοπικής κοινωνίας. Ήδη, με σειρά αποφάσεων και μέτρων που έχουμε λάβει προς αυτή την κατεύθυνση αυξήσαμε τα έσοδα των τοπικών αρχών δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα για προώθηση και υλοποίηση μεγαλύτερων αναπτυξιακών έργων, όπως επίσης αυξήσαμε την κρατική συνεισφορά για αναπτυξιακές δαπάνες με αποτέλεσμα να επιτύχουμε τη δραστική μείωση των οικονομικών υποχρεώσεων των τοπικών αρχών.

Καταλήγοντας, επιτρέψετέ μου να ευχαριστήσω το φίλο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γεροσκήπου, τις κρατικές υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, την κατασκευάστρια εταιρία καθώς επίσης και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτών των έργων.

Απευθυνόμενος στις δημοτικές αρχές και στους δημότες της Γεροσκήπου θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Κυβέρνηση Χριστόφια θα συνεχίσει να σας στηρίζει σε κάθε σας προσπάθεια και πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία τόσο του δήμου σας όσο και εσάς των ιδίων προσωπικά.