29/7/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής και Δημόσιας Υγείας (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Υγείας) του ΤΕΠΑΚ, στη Λεμεσό

29/07/2010

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα να απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης των πρώτων μεταπτυχιακών φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) σε επίπεδο Master στην Περιβαλλοντική Υγεία. Αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία στο ΤΕΠΑΚ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.

Αναμφισβήτητα, αποτελεί σημαντική στιγμή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου το γεγονός ότι το ΤΕΠΑΚ, αν και νεοσύστατο δημόσιο πανεπιστήμιο, παραδίδει σήμερα στην κοινωνία μας νέους επιστήμονες, καταρτισμένους, με υψηλού επιπέδου ανώτερη εκπαίδευση. Η σημερινή μέρα είναι ακόμη πιο σημαντική εάν ληφθεί υπόψη ότι οι πρώτοι προπτυχιακοί φοιτητές έγιναν δεκτοί στο ΤΕΠΑΚ το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008. Ως εκ τούτου, το ΤΕΠΑΚ θα φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή του με φοιτητές και στα τέσσερα έτη προπτυχιακών σπουδών μόλις το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

Η εγκαθίδρυση συνεργασίας από την Κυπριακή Δημοκρατία μ’ ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, το Harvard, είναι σημαντική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του τόπου μας. Η σταδιακή λειτουργία τεσσάρων προγραμμάτων επιπέδου Master, δέκα διδακτορικών και η αύξηση των ευκαιριών για έρευνα, εκπαίδευση και επιμόρφωση σε θέματα περιβαλλοντικής και δημόσιας υγείας από φοιτητές, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες καθιστούν σαφές ότι υπάρχει το υλικό, η υποδομή και τα γερά θεμέλια για την περαιτέρω πανεπιστημιακή και ερευνητική ανάπτυξη. Παράλληλα, ενισχύεται η θέση της Κύπρου στον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη της ανώτερης εκπαίδευσης και έρευνας. Ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα προσελκύσει στο ΤΕΠΑΚ, και στον τόπο μας γενικότερα, φοιτητές από την Κύπρο, την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και την Ασία.

Η στήριξη της πολιτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποτελούν τις ασφαλιστικές δικλίδες της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ το οποίο αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό φορέα ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης της Λεμεσού. Επιτρέψετέ μου να επιβεβαιώσω για μια ακόμη φορά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η σημερινή Κυβέρνηση, έχοντας πλήρη επίγνωση της μεγάλης σημασίας που έχει για τον τόπο μας η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα, είναι αποφασισμένη να καταστήσει την Κύπρο ποιοτικό και αναβαθμισμένο περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας.

Η Κυβέρνηση θα στέκεται πάντοτε αρωγός και υποστηρικτής κάθε ακαδημαϊκής και ερευνητικής προσπάθειας στηρίζοντας με όλα τα εφικτά μέσα την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της Κύπρου. Η αποψινή τελετή αποτελεί απτή απόδειξη αυτής της πολιτικής βούλησης και, παράλληλα, βεβαίωση ότι βαδίζουμε με σωστά βήματα για την επίτευξη των στόχων μας.

Η χώρα μας βιώνει, μαζί με τους άλλους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Επιπρόσθετα, ζει και αγωνίζεται για να απεγκλωβιστεί από τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και να βρει μια βιώσιμη και ανεκτή λύση για τον κυπριακό λαό. Βεβαιώνω όλους, και ιδίως τους νέους μας, ότι αυτή η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους απαλλάξει από τις επιπτώσεις της σημερινής κατάστασης, ώστε οι νέοι απόφοιτοι που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια να έχουν ένα καλύτερο και πιο υποσχόμενο μέλλον. Η παιδεία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη, μορφή της άμυνάς μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καλωσορίσω στην Κύπρο τον Κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard δρα Julio Frenk και τους υπόλοιπους φίλους μας από τη Βοστώνη και να τους διαβεβαιώσω για την πολιτική μας βούληση και δέσμευση έναντι αυτής της πολύ σημαντικής συνεργασίας που ανέλαβαν τα δύο πανεπιστήμια. Η μακροπρόθεσμη πολιτική του κράτους να μετατρέψει την Κύπρο σε περιφερειακό πόλο εκπαίδευσης και έρευνας με διεθνή διάσταση ενδυναμώνεται από αυτή τη συνεργασία.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να συγχαρώ τόσο την κα Κεραυνού και το προσωπικό του ΤΕΠΑΚ όσο και τους φίλους από το Harvard που εργάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα και ετοίμασαν τους πρώτους αποφοίτους που έχουμε απέναντί μας. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της αποψινής αποφοίτησης. Κυρίως, όμως, συγχαρητήρια σ’ εσάς τους αποφοίτους που δουλέψατε πολύ σκληρά για να απολαμβάνετε απόψε, μαζί με όλους εμάς, τους καρπούς των κόπων σας.

Για όλους εσάς που θα επιστρέψετε στις πατρίδες σας είμαι σίγουρος ότι η παραμονή σας εδώ στην Κύπρο, στην όμορφη πόλη της Λεμεσού, θα είναι μια ανάμνηση που θα κρατήσετε για πάντα και θα θυμάστε με νοσταλγία.

Τέλος, εύχομαι σε όλους να εκπληρώσετε τους στόχους και τα οράματά σας στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και επαγγελματικών σας δραστηριοτήτων.